keskiviikko 19. elokuuta 2009

Tildan Ahvenanmaa

Melko ankeahko kesäni sai erittäin iloisen päätöksen, kun teimme tyttöporukalla The Roadtripin Ahvenanmaalle. Matka kuuluu oikeastaan jo perinteeseen: viime vuonna teimme unohtumattoman piknikristeilyn lähes samalla kokoonpanolla sillä poikkeuksella, että nyt uskaltauduimme ihan maihin saakka. Siljalla työskentelevä ystäväni oli saanut hommattua meille erittäin huokeat matkat akselille Turku-Maarianhamina-Helsinki.

Tunnelma kohosi heti satamassa, kun vanha tuttu opiskelijaporukkamme oli saatu yksiin. Naurun remakka siirtyi lähdön jälkeen laivan aamiaissaliin, jossa tankkasimme urakalla, jotta jaksaisimme koko päivän. Mennessä oli aikaa tehdä myös Tax free-ostoksia. Olin luvannut viedä muutamalle tutulle tuomisia ja itselleni hamstrasin lähinnä Lancomen Hypnose-ripsaria. Sorruin kuitenkin ihanaan Chanelin luomiväripakkaukseen, joka sisälsi neljä erilaista ruskean ja vaaleanpunertavan sävyä. Hajuvettä ostin vain anopille, sillä olen erittäin nirso nykyisten hajuvesi valikoimien suhteen. Jaksan harmitella vuodesta toiseen Calvin Kleinin Contradiction tuoksun lopettamista. En vain ole löytänyt sille vertaista!

Maarianhaminassa hyppäsimme ihanan mintunvärisen vuokra-auton kyytiin. Tunnelman kohottajana toimi Tax free:sta ostamani Anna Puun samansävyinen uutuus. Kyytipoikana oli tietenkin Fazerin sinistä. Päivä porotti aivan valtavan upeana ja aurinkoisena. Tuntui kuin olisi noussut lentoon. Sydän hypähteli riemusta. Hyvä seura, kaunis ilma ja ihana pirteä musiikki saivat aikaan oikean matkafiiliksen!

Kun joukko historianopiskelijoita (niin ja valmiita maistereita ja tohtorikoulutettavia...) lähtee retkellä, niin minnekähän se mahtaisi suuntautua? No tietenkin linnoja katsomaan! Ensiksi pysähdyimme erään kauniin kirkon luona ja söimme pienen välipalan näköalapaikan kahvilassa. Kun verensokeri oli jälleen kohdallaan, jatkoimme retkeä.




Toinen pääkohteistamme oli Kastelholman linna. Tuo keskiaikainen linna on osittain pystyssä ja entisöity museokohteeksi. Linnan kukoistuksen aikaa oli erityisesti Kustaa Vaasan aika, jolloin linna toimi hänen metsästyslinnanaan. Vaasan poika Eerik XIV joutui puolestaan virumaan linnassa vangittuna, ennen kuin hänet siirrettiin Ruotsin puolelle.

Vierailuhetkellämme linnassa juhlittiin myös häitä, jonka vuoksi emme voineet liikkua (lue riehua) aivan joka puolella. Pääsimme kuitenkin sovittelemaan keskiaikaisia päähineitä ynnä muuta mukavaa ja täytyy vain toivoa, ettei hääväki hermostunut alemmasta kerroksesta kaikuneesta hihityksestä ;)



Retki Ahvenanmaalle herätti minussa myös jonkin sortin Déja vu-ilmiön. Olin vieraillut viimeksi saarella 7-vuotiaana ja yllättäen monet paikat alkoivat vaikuttaa tutuilta. Muistin hämärästi ihanan kesäisen päivän, kun sirkat sirittivät heinikossa. Minulla ja siskollani oli rumat valkoiset plyysishortsit jalassa ja ympärillä kävi kova kuhina. Olimme jonkin sortin maalaismarkkinoilla. Muistan, kuinka kansallispukuihin pukeutuneet naiset pesivät pyykkiä perinteisillä pyykkilaudoilla. Muistelin nähneeni myös juhannussalon. Ostimme ilmeisesti juuri noilta markkinoilta tikkulampaan, jonka villapeite oli tehty aidosta Ahvenanmaan lampaan villasta. Se tuoksui lapsen mielestä ihanalle...

Kun kävelimme Kastelholman linnan vieressä sijaitsevalla ulkoilmamuseoalueella tajusin, että kyseisellä paikalla olin kokenut tuon lapsuuteni elämyksen. Paikalta löytyi edelleen myös tuo juhannussalko!

Vauhdikkaat ystäväni pistivät tietysti juhannustanssit pystyyn! Paikalliset puuhepat saivat puolestaan vähän kyytiä ;)


Kastelholman linnasta suuntasimme toiselle kuuluisalle linnoitukselle. Bomarsundin venäläislinnoituksesta ei ole tosin jäljellä kuin rauniot, sillä linnoitus tuhottiin Oolannin sodassa engelsmannien toimesta! Myöskään tällä linnoituksella emme aikailleet, vaan kiipesimme heti miten raunioiden päälle. No, toisella puolella luki sitten tietysti, että kiipeily on kielletty. Pitääpä muistuttaa oppilaita, jos sellaisten kanssa paikalle joskus eksyy ;)

Raunioiden ohi ajoi yhdessä vaiheessa näyttävä pappamoposaattue.Juoksin ainakin sata metriä saadakseni fiksun kuvan. Siitä tuli kuitenkin hiukan tärähtänyt.


Näimme retkemme aikana useampaan otteeseen myös tämän vekkulin pakettiauton. Lopulta meikäläisen piti päästä retroilemaan tämän mekkoni tyyliin sopivan auton eteen ;)



Illan korvilla lähdimme viimein ajelemaan Maarianhaminaa kohti. Omituista oli, että kyseinen kaupunki oli todella hiljainen, vaikka oli lauantai-ilta ja kaupungissa piti olla sillä hetkellä jazz-festifaalit. Missään ei kuitenkaan näkynyt kuvainnollisesti ristinsielua... Onneksi olimme tosiaan vuokranneet tuon auton, sillä jos olisimme jääneet vain Maarianhaminaan, matkamme olisi varmasti ollut yksipuolisempi.


Eräs ystävistäni tiesi kuitenkin mukavan illastamispaikan, jonne parkkeerasimme loppuillaksi. Kyseessä oli tuo alemmassa kuvassa näkyvä laiva. Aika kului hyvässä seurassa, emmekä osanneet harmitella, vaikka jazz-festivaalin kohtalo jäikin mysteeriksi.

Keskiyöllä hyppäsimme sitten Helsinkiin menevään laivaan päivästä kylliksi saaneena. Tällaisia päiviä voi sitten muistella onnellisena syksyn synkän hetkinä :)

8 kommenttia:

Mariela kirjoitti...

Hei Tilda,

Salalukija ilmoitautuu. Olen itsekin ope, joten kiinnostavaa lukea juttujasi! Matkatarina on ihana :)

Ajattelin käydä kertomassa, että saat Contrdiction-tuoksun Cheapsmells-nettikaupasta. Siellä sitä näky olevan kolmessa koossa, eikä hintakaan ole paha (esim 100ml n. 30e, 50ml 22e+postimaksu parikolme euroa). Olen tilannut tuolta monia tuoksuja ja ne ovat aitoja. Toimituskin on nopea. Kun muistaa pitää toimituksen alle 40euron (vai paljonko se nyt tarkalleen oli), säästyy postikuluilta. Tämä kauppa kun on jossain Jerseyn saarilla tai sielläpäin. Suosittelen!

Työniloa!

Lode kirjoitti...

Mä näin teidät laivalla! Jee. :) Sul on kiva blogi.

Micci kirjoitti...

Vitsit, että tekis mieli Ahvenanmaalle kun luin postauksesi! Mun suku on muuten alun perin sieltä kotoisin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hienosti dokumentoitu reissu, Tilduska. Ja lämpimästi kirjoitettu! Ensi kesänä sitten kenties ihan ulkomaille asti? :)
t.korkeimman muurin valloittaja

Alma kirjoitti...

Ihana lomareissu! Mekin kävimme reilu kk sitten Ahvenanmaallaa ja siellä on kyllä kaunista. Ehdottoman hyvä lomareissukohde!

Kerttuli kirjoitti...

Teillä on ollut tosi kivan kuuloinen reissu! Pitääpä itsekin joskus suunnata Ahvenanmaalle, sillä häpeäkseni olen saarta tarkastellut vain Vikingin laivasta toiseen vievän muoviputken lävitse...

Niistä Kivi-tuikuista: ei haittaa vaikkei ollut, kiitos kun katsoit kuitenkin. Sain keltaiset tuikkuni edukkaasti Hämeenkadun Iittala Outletin remonttimyynnistä. Liike menee kuukaudeksi kiinni remontin takia ja siellä on maanantaista alkaen olleet kaikki tuotteet -40%.

Olen käynyt sieltä laahaamassa jo kaksi kassillista tavaraa kotiin (tuikkuja, 24 h -astioita, viinilaseja, kattila, serviettejä...), nyt ehkä pitää vähän jo rajoittaa. Jos kiinnostaa niin kannattaa käydä pikimmiten tsekkaamassa. Remonttimyynti kestää periaatteessa ensi viikon loppuun asti mutta veikkaisinpa ettei tavaroita enää kovin moneksi päivää riitä, sen verran porukkaa on siellä tungeksinut. Itse en muista milloin olisin viimeksi jonottanut kauppaan sisään kadulla kuin Neuvostoliitossa ikään! Mutta se oli maanantaina, kyllä sinne nyt jo sekaan sopii :)

Turun Tilda kirjoitti...

Mariela: Kiva kuulla, että blogiani seuraa myös opeja, teitä ajatellen pistinkin tämän blogin alun perin pystyyn. Kiitos vinkistä, Contradiction on ikuinen rakkauteni :)

Lode: Hihii ;) Et voinut kyllä yhdistää mua blogiin siellä ollessasi vai pystyitkö ;)

Micci: Vau, sekä syynä ruotsinopintoihin?

Herkku: Joo, Heija Sverige :D

Alma: Säät suosivat meitä todellakin :) Ja auton vuokraaminen oli tosi halpaa, vain 11 e per nuppi bensoineen!

Kerttuli: Hih, vai Neuvostoliitossa :D Täytyypä laittaa mies asialle, jos itse en ehdi. Kiitos vinkistä :)

Lode kirjoitti...

En osannut kyllä yhdistää. Upea mekkosi jäi vaan mieleen ja kotiin ku tulin ja aloitin blogiselailun, ni laskin sitte yks yhteen. :) Muutenkin sulla on kiva pukeutumistyyli.