tiistai 1. syyskuuta 2015

Tildan lemppareita: Nuttolenetahna

Tervehdys!

Lastenlaulussa sanotaan, että "maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa.."

No näin on Tildukankin kohdalla! Olen nimittäin pähkinälle allerginen ja harmitellut asianlaitaa vuosikaudet. Viime aikoina olen kuitenkin havainnut, että pystyn syömään pienissä määrin cashew- ja pistaasipähkinöitä esimerkiksi salaateissa. Edelleen kuitenkin erityisesti Saksan-, hassel- ja maapähkinät aiheuttavat minulle oireita.


Ilmeisesti säännön vahvistaa poikkeus tai pari. Olen ollut aivan äimänkäkenä siksi, että Nutanan maapähkinävalmiste, Nuttolene, ei aiheuta minulle minkään sortin oireita. Voipi olla, että kyseessä on sitten niin prosessoitu tuote, ettei pähkinän tehot enää tunnu... Toisaalta sama juttu on soijan kanssa. Raaka soijamaito ja siitä tehdyt johdannaisvalmisteet (esim. tofujäätelö) aiheuttavat pahoja allergiaoireita, mutta kypsennetty soija ei!


En tiedä, kuinka yleisesti tunnettu tuo Nuttolene maapähkinävalmiste ihmisille on, mutta meillä sitä on syöty lapsuudesta saakka. Nuttolene on kiinteää ja muistuttaa koostumukseltaan kiinteää (maksa)makkaraa. Sitä voi käyttää esimerkiksi siivuina leivän päällä tai paistaa kuutioina tai pihveinä pannussa. Ainesosat ovat maapähkinä, vesi ja merisuola.

Itselleni Nuttolene maistuu erityisesti juuston korvikkeena leivän päällä. Ruokasyntini on nimenomaan juuston liiallinen syöminen, joten on virkistävää tehdä iso satsi lapsuudesta tuttua tahnaa. Siihen tarvitaan:

1 purkki Nuttolenea
2 keskikokoista suolakurkkua
1 pienehkö sipuli
1-2 kynttä valkosipulia

Edellä mainitut jauhetaan sauvasekoittimella muruksi.

Tämän jälkeen joukkoon lorautetaan ruokakermaa n. 1 dl. Kerma kannattaa lisätä pikkuhiljaa.


Varoitan, että tahnaa syntyy edellä mainitulla reseptillä ihan hirveä määrä. Oikeastaan vielä pelottavampaa on, että saan tuhottua sen läjän muutamassa päivässä. Jokainen voi miettiä, onko tuotteen ravintoarvot kohdillaan, mutta sen voin sanoa, että HYVÄÄ ON!


Mukavaa päivänjatkoa! :)

5 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Kiitos ruokavinkistä, olen tiennyt tuon tuotteen, mutten koskaan ole kokeillut. Hyvät juuston korvikkeet ovat aina tervetulleita :)

Turun Tilda kirjoitti...

Elina: Ollos hyvä! Hyviä kasvisruokavinkkejä otetaan mielellään vastaan myös tähän osoitteeseen ;)

Augusti kirjoitti...

Minullakin on pahana taipumuksena syödä (kerma)juustoa aivan liikaa. En ole koskaan syönyt tuollaista tahnaa, mutta ehkä voisi koittaa. Onko kerma pakollinen vai onnistuuko ilmankin?

Veikkaan kuitenkin, että tahnaa ei nyt ihan hirveää määrää tule, ainakaan minun mittapuullani.:) Itse teen kohtuu usein hummusta. Normaaliannos on ehkä noin litra valmista tahnaa, eikä se minun syöntivauhdillani kauaa kestä, ehkä pari päivää. Kokeilepa siis hummusta; minusta se on aivan valtavan herkullista!

P.S. Saitko jo myytyä edellisessä postauksessa mainitun mekon? Saattaisi kiinnostaa minua, jos se mahtuisi päälleni...

Nimetön kirjoitti...

Hei!

Voisiko allergiaoireettomuus pistaasin % cashewin suhteen johtua siitä, että kumpikaan ei itse asiassa ole kasvitieteellisessä mielessä pähkinä eli kuuluvat ihan eri lahkoihin (ts. eivät ehkä sisällä samoja allergeeneja kuin esim. kotimainen pähkinäpensaamme - se hasselpähkinä! - joka on läheistä sukua toiselle "allergiakasville" eli koivulle)?

Tosin teoriani voi karahtaa karille jo siinä kohtaa, että eipähän maapähkinäkään mikään pähkinä ole, vaan maan sisällä kasvava herne (vrt. englanninkielinen nimi peanut)....

Marjo

Turun Tilda kirjoitti...

Augusti: Hmm.. ehkä tahna voisi toimia maidollakin, mutta jollain sitä kannattaa hieman ohentaa! Voin myydä mekon sinulle postikuineen 20 e. Eija nimittäin muokkasi sitä vähän lyhyemmäksi. Voin mittailla kainalo-kianalomitan, jos haluat!

Marjo: Ahaa, mielenkiintoista! Voipi tosiaan olla, että esim. koivu, hasselpähkinä ja vaikkapa omena sisältävät sitä samaa allergeeniproteiinia ja nuo pistaasi ja cashew ovatkin jotain ihan muuta ;)