tiistai 19. helmikuuta 2013

TEHDAS Teatteri & Aura of Puppets esittävät: William Shakespearen Myrsky


Milloin olet viimeksi nähnyt nukketeatteria?

Kun sain blogiini yhteydenoton kera edellä esitetyn kysymyksen, hihkaisin riemusta.  Mielestäni kyseisessä taidemuodossa on jotakin äärimmäisen kiehtovaa ja taianomaista, mutta jostakin syystä itse esityksiä on tullut nähtyä aivan liian vähän.

Saimme siis mieheni kanssa mahdollisuuden päästä katsomaan William Shakespearen klassikkonäytelmää Myrskyä, joka toteutetaan tänä kevättalvena  15.2.-21.4. turkulaisen ammattinukketeatterin edistämishankkeen Aura of Puppetsin ja TEHDAS Teatterin yhteistyönä. Esitykset pidetään TEHDAS Teatterin tiloissa Manillan tehdaskiinteistössä. Käynti teatteriin on rakennuksen sisäpihalta.


Ennakkokäsitykseni nukketeatterista oli vahvasti kymmenen vuoden takaisen Prahan reissun muokkaama. Näimme silloin paikallista marionettinukketeatteria, mutta TEHDAS Teatterin esitys pesi nuo kokemukset mennen tullen.

Myrskyssä nuket olivat ensinnäkin jotenkin aidomman oloisia, toisaalta rosoisia mutta kuitenkin herkkiä. Näytelmän luontoaiheiset lavasteet, merellinen äänimaailma sekä taustalle heijastetut projisoinnit loivat vahvat elämykselliset puitteet itse tarinalle.

Shakespearen Myrskyhän on renessanssikirjailijan myöhäiskauden komedia Milanon syrjäytetystä herttuasta Prosperosta ja hänen tyttärestään Mirandasta, jotka asuvat kaukaisella autiolla saarella. Prospero harjoittaa magiikkaa halliten tuulen henki Arielia, jonka avulla herttua saa lopulta hänet pettäneen veljen seurueineen haaksirikkoutumaan samaiselle saarelle. Taikuuden mukanaan tuomien lukuisien käänteiden kautta hylättyjen onni kääntyy ja kaikki pääsevät palaamaan kotiin. Myös Ariel saa vapautensa autettuaan isäntäänsä.

TEHDAS Teatterissa nähty versio tästä Shakespearin klassikosta oli tunnelmaltaan vaihtelevan monipuolinen - esitys oli paikoin kepeä,  jopa ilkikurinen, paikoin taas traagisempi ja dramaattisempi. Tulkinta taisi olla klassikolle melko uskollinen.


Erityisen vaikutuksen TEHDAS Teatterin esityksessä teki näyttelijöiden eli nukettajien saumaton yhteistyö. Aiemmin näkemistäni nukketeatteriesityksistä poiketen samaa nukkea ja sen raajoja liikutteli sulavasti kolmekin henkilöä ilman minkäänlaisia katkoksia. Myös useamman näyttelijän yhteistyönä toteutetut Caliban-hirviön ja Ariel-hengen ilmassa ja lavasteissa väreilevät äänet kutkuttivat selkäpiitä myöten.

Myrskyn nukeilla ei muuten ollut lankoja marionettien tapaan ja näyttelijät olivat näkyvissä. Minua tämä ei häirinnyt vaan paremminkin tyyli istui luontevasti esitykseen. Nukketeatterissa on todennäköisesti useampia suuntauksia kuten muissakin teatterimuodoissa. Joku itseäni fiksumpi voisikin kertoa aiheesta lisää vaikka tuolla kommenttiboksin puolella!


Haluan osaltani kiittää Myrskyn näyttelijäkaartia unohtumattomasta kulttuurikokemuksesta ja suosittelen esitystä lämpimästi kaikille lukijoilleni. Lisää tällaista Turkuun! Seuraavaan elämystä odotellessa taidan itsekin leikkiä nukeillani ;) Tehdasteatterin oman blogin löydät muuten täältä.


3 kommenttia:

Augusti kirjoitti...

Hienolta kuulosti! Itsellänikin on nukketeatteria tullut seurattua harmittavan vähän, pitäisi siis siinäkin yrittää tsempata.

Hieno mekko muuten tuossa edellisessä postauksessa!

Saariston kasvatti kirjoitti...

Oih, kiitos heille mainoksesta sinulle ja sinulle mainoksesta minulle. Tämä pitää ehdottomasti nähdä. Itselle viimeisin nukketeatteri esitys oli Hanoin kuuluisa vesinukketeatteri. Jotta ihanaa, tämä pitää nähdä!

Turun Tilda kirjoitti...

Augusti: Suosittelen lämpimästi! Kiitos kehuista :)

Saariston kasvatti: Ooh, kuulostaapa hienolta tuo Hanoin vesinukekteatteri, en ole moiseta kuullutkaan. Suosittelen lämpimästi tätä turkulaista spektaakkelia, tällaisia mainostaa kovin mielellään :)