keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Hiljaa hyvä tulee ja yllättävä aleshoppailupaikka

 Puutarhan ja terassinlaittofilosofiamme on ollut, että kaikki joko ostetaan alesta tai haalitaan tuttujen vinteiltä. Tai sitten adoptoidaan orpoja kasveja kuten poismuuttaneiden karviaispuskia. Tähän asti periaatteemme on toiminut hyvin ;)


 Kesäkalusteet ja tuolien päälliset löytyivät jo viime kesänä Askon alesta. Tietysti kaikki hauskat raidalliset väriyhdistelmät olivat jo menneet ja lopulta päädyimme ottamaan pirteiden punaisten sijaan tylsän turvalliset tummansiniset - mutta hei, alemenetelmällä ei sovi liikoja motkottaa, muutenkin sininen on ihan hyvä kaikkeen sopiva aleväri (ja maisemiahan sitä pihalla katsellaan eikä niitä, joiden päällä istutaan)!


Patio siis valmistui viimein Keski-Suomen reissun jälkeen, ja minun ruisrokkailessa mies oli ehtinyt ottaa kesäkalusteet esille ja puleerata ne. Alla olevista kuvista käy ehkä parhaiten ilmi terassin koko. Kyllä takapihallamme voisi yhdet lavatanssit loppukesästä järjestää ;)Ensi kesänä onkin sitten perennojen valinnan aika. Olen alustavasti kaavaillut, että pation reunoja kiertäisi kapea kukkamaa, jossa olisi erikorkuisia perennoja ja ehkä myös muutama korkeampi puumainen kasvi. Pation toiselle sivulle saattaisi sopia näköesteeksi myös ritilä, jossa kiemurtelisi köynnoskasveja. Pistokkaita aion hankkia lähinnä mummulan, vanhempieni ja mieheni sukulaisten pihamailta. Korallikeijua on ainakin saatava... Otan kuitenkin mielelläni vastaan vinkkejä kivoista menestyksellisiksi osoittautuneista kasvivalinnoista! Mies lupasi myös askarrella pation jämälaudoista viljelykehikon yrttejä ja salaattia varten.


 No, sitten tämän vuoden puutarha-alelöytöihin. Puutarhaletkua metsästäessämme eksyimme vahingossa Kaarinan tarjoustalon puutarhaosastolle. Se osoittautui varsinaiseksi aarreaitaksi aleperiaatteisille! Kaikki ruukut, sisustujutut ja jopa osa puutarhavälineisttä olivat 40 % alessa!

 Me löysimme terassin tulevia kesiä varten kaksi korkeaa ruskeaa ruukkua ja samaa sarjaa olevan matalan ruukun. Niissä kaikissa on pohjassa reikä eli ne sopivat hyvin istutusta varten, koska liika vesi pääsee valumaan pois. Toinen ruukuista pääsi heti koekäyttöön. Mukaan tarttui myös hauska pläkkipeltisanko. Näitä olisi kannattanut hasmtrata vaikka mökkiviemisiksi ( alehinta n. 7-8 e)!


Erikoisin löytömme oli kuitenkin alla oleva vanhan puusoikko. Tarjoustalo tuntui viimeiseltä paikalta, missä tällaisia harvinaisuuksia nyt sattuisi löytämään! Soikkoa myytiin nimellä viskitynnyri ja epäilin aluksi, josko se ei edes aletuotteisiin kuulunut. Kyllä se kuitenkin kuului. Puupalju kustansi n. 20 euroa ja tuoksui edelleen selvästi viskille! Saa nähdä, mitä käyttöä sille vielä keksii...
Sellaista tällä kertaa. No niin kaikki multapeukalot ja puutarhaintoilijat, antakaahan vinkkejä, miten Tildukan kannattaisi kehittää pihaa eteenpäin!


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos jotain pihan reunaa haluaa rajata/korostaa, saa siihen mukavaa ilmettä luonnonkivillä.
-Kiviä sopivaan riviin/muotoon ja kauniita matalia täytekasveja(patjarikkoa,maksaruohoa,tähkälaventelia,pikkukurjenmiekkaa tms oman maun mukaan) tilkkeeksi..

Ja jos pihaltasi puuttuu raparperi,niin pistokas kannattaa adoptoida jostain mitä pikimmin.. Mikäs sen mukavampaa,kuin hakea piirakkavärkit omasta pihasta! :)

Turun Tilda kirjoitti...

anonyymi: Kiitos kivoista vinkeistä!