torstai 1. heinäkuuta 2010

Sisustustuliaisia kotiin

Miehelläni ja minulla on tapana tuoda matkoilta kotiin jotakin sellaista, mikä muistuttaa meitä vielä myöhemminkin reissun tunnelmasta. En tarkoita tällä mitään I love Greece-kamaa, vaan sellaisia omin takeisia pikkujuttuja, jotka jollakin tavalla kertovat paikallisesta kulttuurista. Matkan varrella mukaan on tarttunut esimerkiksi prahalaisia marionettinukkeja, pietarilaisia maatuskoja ja turkkilaisia tohveleita. Mitään ei osteta väkisin, vaan esineen pitää sykäytttää jollakin tavalla. Kyseinen matkatuliaisperinne tukee samalla sisustusfilosofiaani, sillä mielestäni on mukavaa, että tavaroilla on on oma tarinansa, historiansa.

Häämatka ei ollut poikkeus. Mukaan tarttui muutamia mielenkiintoisia juttuja:


1. Sloveniasta tarttui mukaan tällainen puunkappaleelle jäljennetty kuva. Maan alppiseudulla kehittyi 1700-luvulla erikoinen traditio, jonka mukaisesti tarhamehiläispesät (jos nyt ymmärsin oikein, englanniksi beehive...taulun takana olevan kuvan perusteella se voisi olla aittakin) koristeltiin tällaisilla kuvilla. Kuvien aiheet ammennettiin kansanperinteestä ja uskonnosta. Olin aluksi melko perinteisen Aatami & Eeva-kuvan kannalla, mutta mies halusi ehdottomasti tämän, sen hullunkurisuuden vuoksi! Kun kuulin kuvan taustatarinan, niin oma kurssikin kääntyi! Kuva kertoo nimittäin avioliitosta. Vaunut ja kukot symboloivat avioliittoa. Kuvan meskämmen on kuulema aviomies, joka kuvittelee ohjaavansa avioliiton suuntaa. Todellinen "kettu" on kuitenkin vaunun takana oleva vaimo, joka huolehtii jarrusta ;) No, pitihän tällainen kuva hanimoonilta hankkia :D

2. Sloveniasta tarttui mukaan kaksi pienempääkin "mehiläispesä"taideteosta, tosin magneetin muodossa. ja pitihän hissaopen saada oma Tito-magneetti!


3. Kroatian rannikko, ainakin Istriassa, on kuuluisa naivistisesta taiteesta. Esimerkiksi Rovinjin kaupunki tunnetaan taiteilijakortteleistaan. Taitelijoiden työpajat ja putiikit ovat kansoittaneet kaupungin vanhan keskustan pikkukujat, ja myytävänä on juuri naivistista taidetta, grafiikkaa sekä koruja. Kaikkia myynnissä olevaa ei voida laskea "oikeaksi taiteeksi"vaan osa menee rihkaman piikkiin. Taiteilijoita onkin paennut sisämaan pienempiin kaupunkeihin.

Ostamamme pikkutaulu taitaa mennä enemmin Pop-taiteen kuin naivismin puolelle. Erityisesti mies ihastui tähän zagrebilaisen graafikon työhön. Itselleni taulun tytöstä tulee mieleen jostain syystä Modesty Blaise, olenkohan ajatusteni kanssa yksin?


4. Puun ja kukkien kuorista tehdyt kukat. Ihastelin ja kummastelin useampana päivänä, kun ihmiset kantoivat käsissään tällaisia erikoisia kukkia. Mietin jopa, olivatko ne aitoja. No eivät olleet. Viimeisenä Rovinjin päivänä teimme tuliais- ja eväsostoksia paikallesella torilla, jolloin mies yllätti minut ehdottamalla, että veisimmekö muutaman mukanamme Suomeen. Emmin kuljetusta, mutta myyjä selitti, että kukinnot voitaisiin pakata erilliseen pahvilaatikkoon, jota voisimme ottaa mukaan lentokoneen istumatiloihin. Muutenkin kukinnot olivat yllättävän kovaa materiaalia! Valinnanvaikeus oli ihan hurja, olisin halunnut kymmenen muutakin. No, nämä kuitenkin valikoituivat mukaan, ja hyvinhän ne meidän olohuoneeseen istuvat :)


Mitä jännää sinä olet tuonut mukanasi matkoilta? Oliko näissä jokin oma suosikki? :)

8 kommenttia:

Harakka kirjoitti...

Oi, tuo "Modesty" on hieno :D

Meillä on discopallo ja keraaminen pääkallo Hollannista, kaksi vanhaa (isohkoa) vanerista säilytyslaatikkoa Berliinistä, iso lasikantinen peltirasia ja jugend-korkkiruuvi Köpiksestä, kaksi kiinalaista puista säilytyslaatikkoa, mah-jong peli, ikivanha helmitaulu ja kotkaleija + kela Pekingistä, antiikkinen käsipeili New Yorkista. Muunmuassa :D Ja tietysti glamrock- ja vintagevaatteita.

Kutri kirjoitti...

Mulla on tapana tuoda jotain kodin käyttöjuttuja ulkomailta. Suosikkeja ovat keittiön astiapyyhkeet, koska mahtuvat niin pieneen tilaan ja ovat kevyitä (Ryanairin rajoitukset...). Pöytäliina, munakello, tyynynpäällisiä, lautasia... jotain mitä tulee oikeesti käytettyä eikä matkamuistokojujen turhaa rihkamaa.

-Annis- kirjoitti...

Oi, nuo kukat on hienoja! Täytyypä pitää silmät auki niiden suhteen ensi viikolla, vaikka olemmekin kyllä vähän alempana Kroatian rannikolla. :)

Meille on tarttunut erittäin monelta matkalta mukaan joulukuusen koriste(ita). Se alkoi vähän vahingossa, mutta nyt niille on pieni heikko kohta. Ne on tosin käteviä matkamuistoja sikäli, että ovat pieniä ja keveitä. :) Kuusta on aina kiva koristella, kun muistelee, että tämä tuotiin Moskovasta, tämä on Intiasta ja tämä Gdanskista.

Herttainen kirjoitti...

Ihan mahtava toi avioliitto-taulu :D Munkin mielestä on kiva tuoda aina jotain matkoilta kotia koristamaan, välillä jotain ihan pientä välillä suurempaa ja mitä käytännöllisempää sen parempi, esim. salaatinottimet Etelä-Afrikasta. Ja Annis mainitsi joulukuusenkoristeet niin sellaisiakin tarttui mukaan. Onnistuneet ja tyylikkäät matkamuistohankinnat sulautuu hyvin muuhun sisustukseen mutta silti herättävät mielenkiinnon ja jotenkin erottuvat porukasta.

Ilona kirjoitti...

Minullakin on kuusenkoristeita ulkomailta, ainakin Roomasta iso kasa... Venetsiasta raahasin koko Euroopan halki mukana ison naamion, Bratislavasta lentokoneen ruumassa pari haurasta teekuppia -ai niin ja kerran Thaimaasta valtavan kokoisen blenderin! En edes tiedä missä se nykyisin on :)

Turun Tilda kirjoitti...

Piaf: Se oli vähän moderminpi tuominen noiden muiden rinnalla ;) Aivan huimilta kuulostavat nuo teidän tuomiset, ihanaa! Vieno toivomus, esittelepä ne joskus blogissasi, jos vain joskus ehdit!

Kutri: Kuulostaa oivalliselta! Ja matka pysyy samalla mielissä :)

Annis: En tosiaan tiedä, ovatko nuo paikallinen harvinaisuus vai yleisempi kroatialainen perinne. Kroatia on muuten kuuluisa eteerisistä öljyistä ja erilaisista laventelista ja muista yrteistä tehdyistä voiteista. Kuulema varsinainen laventelisaari on Hvar, joka sijaitsee siellä alempana.

Joulukuusen koristeet kuulostavat ihanalta tavalta kerätä matkamuistoja. Löytyykö niitä myös kesäisin? Luulisi, että varsinkin eurooppalaiset joulunalusmarkkinat ovat oiva paikka löytää niitä.

Herttainen: onhan se vähän friikki, mutta ihan hyvällä tavalla. Matkamuistot luovat tosiaan oikein pikantin lisän perussisustukseen :)

Ilona: Ihana lukea näitä, saa kivoja vinkkejä itsekin! Jos kodissamme olisi tilaa joulukuuselle, niin alkaisin varmasti keräillä noita joulukuusenkoristeita. Toisaalta voisihan niitä alkaa keräisllä jo ennakkoon...

kikka kirjoitti...

Minä tietysti etsin koruja matkoilta. Ne säilyvät muistoina, mutta ovat käyttöesineitä kuitenkin. Ja kuten tiedät, jääkaappimagneetti tarttuu mukaan joka reissulta. :) Kiitos tuliaisesta, se on ihana! Pus!

Turun Tilda kirjoitti...

Kikka: Ole hyvä, hyvä että muistin oikein! :)