torstai 8. heinäkuuta 2010

Rovinj

Olin lukenut monen menettäneen sydämensä Rovinjille, pienelle Istrialaiselle kalastajakaupungille. Tietenkin suhtauduin tällaiseen hehkutukseen pienellä varauksella, mutta onneksi ihan turhaan! Rovinj oli näkemistämme kaupungeista kaunein ja ehkä samalla myös rentouttavin kokemuksemme. Asiaan vaikutti varmasti se, että päätimme paikan nähtyämme viipyä siellä kolme yötä - kiireettömyys, se on häämatkalla valttia!

Rovinjin historia on pitkä. Aluetta ovat hallinneet niin roomalaiset, venetsialaiset kuin Itävalta-Unkarin suurruhtinaskuntakin. Monet Istrian niemimaan kaupungit olivat aikoinaan kaksikielisiä, mutta Rovinjin erikoisuus on se, että siellä on yhä kaksi virallista kieltä - kroatia ja italia. Kaupungilla on jopa italiankielinen pormestarikin! Paikkakunnan väestö puhuu siis sujuvasti näitä kahta kieltä, mikä selvisi myös majoitusta hankkiessa. Mummu selitti meille sujuvasti molemmilla kielillä lämminvesivaraajan käytön, ikkunoiden sulkemistekniikan ja avainten palautuspaikan. Harmi vaan, kun meille kyseistä kielet eivät olleet niin tuttuja. Onneksi asiat selviävät käsikopelollakin ;)

Majoitumme kotimajoitukseen (sobe), mikä tarkoittaa, että paikalliset asukkaat vuokraavat huoneita kylpyhuoneen kera. Emme olleet ottaneet lainkaan selville Kroatian puolen majoitusvaihtoehtoja, mutta näköjään majapaikan löytäminen ei ollut ainakaan kesäkuussa mikään ongelma. Sobeja riitti joka nurkan takana, ja me hankimme Rovinjin vanhassakaupungissa sijaitsevan majapaikkamme välitystoimiston kautta. Kolmen yön hinta kaupungin sydämessä välitysmaksuineen oli yhteensä meiltä molemmilta vain 115 euroa (laskutus menee huoneen mukaan, ei henkilöiden), joten Rovinjissa oli matkamme halvin majoitus. Aamupalaa ei ainakan meidän sobeemme kuulunut, mutta eipä tuo haitannut, sillä haimme aamupalatarpeet paikallisesta leipomosta ja torilta.

Ja se majapaikka! Vaikka itse huone oli tietysti kohtuu vaatimaton, niin oma tunnelmansa on kulkea kapeita mukulakivikatuja, avata hieman ränsistyneen kivitalon ovi vanhalla avaimella ja hiipiä ylös narisevia portaita.

Käytimme Rovinjia tukikohtanamme, kun teimme retkiä lähiympäristöön. Yhden päivän ohjelmana oli tutustua Brijuni-saariin, jotka olivat aikoinaan olleet Jugoslavian prsedentin Titon yksityistä lomanviettoaluetta. Toisena päivänä taas teimme pienen eväsretken erääseen Rovinjin edustalla sijaitsevaan saareen, ja samalle reissulla muuten uimme matkan ainoan kerran. Reissumme ei siis ollut mitään rantalomailua, mutta Rovinjissa sitäkin olisi voinut harrastaa.Illaksi palasimme yleensä kaupunkiin ja vietimme aikaa illastaen, vanhan kaupungin kapeilla kujilla käyskennellen ja pikku putiikkeihin tutustuen. Ostoksista olenkin jo postaillut ja mukaani tarttui lähinnä koruja ja ne yhdet sandaalit :) Rovinjin taiteesta kirjoitin kanssa, ja siihen kannattaa ihan oikeasti tutustua. Muita perinteisiä tuomisia ovat erilaiset pähkinöitä ja muita herkkuja sisältävät hunajasekoitukset sekä Välimeren alueen yriteistä uutetut eteeriset öljyt ja tuoksupussit. Erityisen tunnettu Kroatia on laventelistaan.

Rovinjia on helppo suositella jokaiselle lämpimästi, sillä uskoisin hyvin monenlaisten ihmisten viihtyvän kaupungissa ja löytävän mieleistään tekemistä. Ainoa miinus oli suhteellisen kalliit paikoitusmaksut. Kaupungin ytimeen ei voi ajaa autoilla, vaan ne on jätettävä valvottuun parkkiin sataman viereen. Ruoka oli taivaallisen hyvää. Söin elämä parhaan pizzan ja maistoin toisena iltana todella hyvää merenelävillä höystettyä risottoa ja tryffelijuustoa. Istriaa ei ole syyttä kutsuttu Kroatian kulinarismin kehdoksi :)

6 kommenttia:

annapurre kirjoitti...

Nää sun matkajutut on ihan tosi kivoja! Eli nyt mä niiin haluisin tonne =D Kroatia on kyllä siisti paikka

Turun Tilda kirjoitti...

Anna: kiva kuulla! Mielelläni alkaisin vaikka jokapäiväiseksi ulkomaankirjeenvaihtajaksi :D Täytyypä alkaa kartuttaa uutta matkakassaa, tee säkin niin ;)

Suvi kirjoitti...

Olen ollut tuolla Rovinjissa v.2006 ja paikka on aivan ihana! Kävimme samalla reissulla myös kolmessa muussa kaupungissa Kroatiassa, mutta Rovinj oli kyllä paras. Ihania muistoja tuli mieleen kuvistasi.

Turun Tilda kirjoitti...

Suvi: Oi, ihana paikka! Kiva,että kerroit kokemuksistasi :)

Elli kirjoitti...

Kroatia on jo monta vuotta houkutellut kovasti ja taman postauksen nahtyani alkaa kylla Kroatia-kuume yltya ihan ylitsepaasemattomaksi. Pakko paasta Kroatiaan!

Turun Tilda kirjoitti...

Elli: Suosittelen lämpimästi! Kysy rohkeasti, jos mieleesi tulee jotakin tarkempia kysymyksiä :)