maanantai 28. elokuuta 2017

Elämä on parasta itse tehtynä - blogi-ilta Marttojen tapaan


Blogiyhteistyö Lounais-Suomen Marttojen ja Sorrin puutarhan kanssa

Tervehdys!

Edellisestä postauksesta onkin vierähtänyt tovi. Mitäpä siis kuuluu?

Olen palannut tässä välissä työelämään ja kiirettä pitää! Elämä kuitenkin rullaa ihan mukavasti.

Voin sanoa nauttivani töistä ja työnteosta. Olen myös oppinut tekemään tunnit tehokkaasti koululla ja yritän välttää töiden tuomista kotiin. Ihan aina se ei onnistu (puhumattakaan jossain vaiheessa koittavasta koesumasta), mutta ainakin toistaiseksi en ole haikaillut kotiin huolimatta siitä, että Kaisla on oppinut tässä välissä ryömimään, istumaan, konttaamaan ja taputtamaan käsiään. Minusta on mahtavaa, että mieheni, joka nyt pitää kesälomiaan ja sen jälkeen isäkuukautensa voi todistaa näitä tapahtumuia. Taidamme tällä hetkellä viettää kumpikin omaa kuherruskuukauttamme uusien rooliemme kanssa. Toki tilanne voisi olla eri, jos tilanne olisi pysyvä - palaan nimittäin lokakuun alussa vielä kertaalleen hoitovapaalle. Tulevaisuus näyttää sitten, mitä se tuo tullessaan... :)


Mutta sitten päivän epistolaan - mikä sai minut palaamaan pitkästä aikaa blogin pariin?

Syy oli erittäin riemastuttava - sain nimittäin kutsun tulla muiden turkulaisten bloggaajien kera tutustumaan Lounais-Suomen Martat ry:n toimintaan. Illan aktiviteettina olisi salaattikurssi eli aivan mahtavaa vastapainoa työpäivän aivojumpalle! Olen itse keskinkertainen kokki, mutta siltikin erityisesti intohimoinen salaattireseptien keräilijä. Vaikka työpäivän jälkeen väsyttikin vietävästi, ajattelin, ettei ilta olisi hukkaan heitetty, jos saisin kokoelmiini yhdenkin käyttökelposen salaattiohjeen ;)

Entäpä Marttajärjestö? Kukapa heitä ei tuntisi! Kyseisen 118-vuotiaan kotitalousjärjestön tavoitteena on edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Suomessa on 15 marttapiiriä, joihin kuuluu yli 1200 paikallisyhdistystä.

Varmasti lähes jokaisella meistä on jotain kokemuksia martoista. Omat varhaisimmat muistoni liittyvät lapsuuteen, jolloin leivoimme marttatoiminnassa aktiivisesti mukana olleen isotätimme (jota kutsuimme Torttu-tädiksi) kanssa joulunalusaikoina (heh, edellä mainittuja) leivonnaisia. Samainen istotäti tilasi vuosittain äidilleni joululahjaksi Martta-lehteä, jota itsekin silloin tällöin selailin. Sittemmin marttailu on tullut tutuksi martoissa aktiivisesti toimivan anoppini kautta, joka on suositellut minulle useampaankin otteeseen marttojen erinomaisia kokkikursseja (pelkää kaiketi poikansa puolesta, ettei vaan nälkiintyisi hoivassani :D), ja sellaisilla olen jo ennen tätä blogi-iltaa käynyt sekä kovasti myös tykännyt.

Täytyypä vielä loppuanekdoottina mainita eräs erikoisempi intressiyhteys - Marttaliiton toiminnanjohtajana toimii Marianne Heikkilä, jolla on värikäs ja minua kiinnostava sukutausta. Eräs kotimaisista lempivintagemerkeistäni on Kaisu Heikkilä. Kyseinen rouva oli puolestaan Marianne Heikkilän isoäiti ja Kaisu Heikkilä Oy-muotitalon perustaja :)


Mutta sitten illanviettoomme: Ennen varsinaisia tositoimia eli kokkailuita saimme kuulla marttojen uusimpia kuulumisia kera virkistävien alkumoktailien. Pitkän ja kunniakkaan historiansa ja perinteikkäiden toimintaperiaatteiden ohella Marttajärjestö on mielestäni onnistunut hienosti päivittämään itsensä 2010-luvulle. 

Martat näkyvät ensinnäkin hienosti verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Vaikuttaminen ja matalan kynnyksen osallistuminen ovat siellä, missä ihmisetkin nykyään. Lisäksi martat ovat lisänneet yritysyhteistyötä. Esimerkiksi kuluvana vuonna martat ja S-ryhmä tekevät monipuolista yhteistyötä. Tästä esimerkkejä ovat muun muassa Marttojen lapsille suuntaama Ässäkokki-kurssitoiminta, jota S-ryhmä tukee sekä tahojen yhteinen Ruoka-Kalevala-ruokakokemusten ja -tunnelmien keruuprojekti.  


Tällaisen seitsemän plus-tasoisen kotikokin mielestä parasta on kuitenkin se, etteivät marttojen reseptit ja ohjeistukset ole turhan tärkeileviä tai ylivoimaisia. Tärkeintä on saada hommat hoidettua ja pöytään tasapainoisesti sekä maistuvaa että ravintoarvoltaan hyvää kotiruokaa. Kehnommankaan kokin itsetuntoa ei paineta alas liiallisella nipottamisella tai hifistelyllä!


Puhdas, suomalainen lähiruoka on marttojen sydäntä lähellä. Myös meidän kurssillamme oli paikallinen sponsori, nimittäin Sorrin puutarha. Sorrin tuotteet ovat salaattien aatelia. Toisin kuin monet muut salaatit, Sorrin salaatit viljellään aidossa mullassa. Käyttövalmiit, valmiiksi pestyt salaattisekoitukset ovat erinomainen vaihtoehto erilaisten tuoresalaattien pohjiksi.


Sorrin salaatit ovat sesonkiruokaa ja valikoima vaihtelee. Tällä hetkellä parhaimmillaan on esimerkiksi Salanova-salaatteihin kuuluva upeanvärinen Renoir Black eli Mörkösalaatti, joka on syöntivalmis kannan poistamalla.

 
 

Sitten vain kokeilemaan! Tiedätte, että olen suuri linssien ystävä ja onnekseni sain testattavakseni oivan linssi-kasvissalaatin.

Tässä ohje teillekin:

Linssi-kasvissalaatti

1 tlk (n. 4 dl) kypsiä linssejä (1, 6 dl kuivattuina)
2 omenaa tai päärynää
1 rkl voita
1 rkl hunajaa
1 ruukku salaattia
100 g sinihomejuustoa
1 dl pähkinöitä

kastike
3 rlk rypsi- tai pähkinäöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

1. Jos käytät valmiiksi kypsennettyjä linssejä, valuta ja huuhtele ne. Jos käytät kuivattuja, katso keitto-ohje pakkausesta.
2. Sekoita kastikkeen ainekset ja ravista pienessä lasitölkissä. Valele kastike kypsille linsseille, sekoita ja jätä vetäytymään.
3. Leikkaa huuhdotut omenat tai päärynät lohkoiksi. Poista siemenkodat. Sulata voi paistinpannuun ja paista hedelmälohkot niin, että ne saavat hieman väriä. Valuta päälle tilkka hunajaa ja ravista pannua.
4. Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet. Levitä ne laakealle tarjoiluastialle tai lautasille. Lisää linssit ja asettele paistetutu hedelmälohkot päälle. Murenna pinnalle juusto ja ripota pähkinämurska.



Se on siinä!


Mahtava kokkailuiltamme päättyi tietysti mihinkäs muuhun kuin yhteiseen maisteluhetkeen. Mitä useampi kokki, sitä useampi salaatti ;) Kotiin lähti vielä doggybag miehelle sekä mieletön kasa Sorrin salaatteja.

 

Suosittelen kyllä lämpimästi marttojen kursseja kaikille! Esimerkiksi nyt syksyllä Lounais-Suomen piirissä järjestetään pinnalla olevia rakka-ruokakursseja, ruisleivän valmistusta sekä joulun alla myös ruokalahjojen valmistusta.

Lopuksi vielä suurkiitos sekä Sorrin puutarhalle että Lounais-Suomen Martoille mahdollisuudesta osallistua piristävälle ja inspiroivalle kurssille! Taidankin jatkaa tätä iltaa jääkaapille suunnaten... Siellä nimittäin odottelee vielä muutama Sorrin MIXIpussi tuhottavaksi ;)

Mukavaa elokuun loppua myös blogilukijoilleni. Lupailen palata vielä lähiaikoina toisenkin postauksen merkeissä :)

2 kommenttia:

Kikka kirjoitti...

Kiitti raikkaasta salaattivinkistä! Eilen huomasin, että minullahan oli kaikki ainekset kotona kuin sattumalta, ja näin sain kivan lounaan etätyöpäivänä. Minuakin kiinnostaisi monipuolistaa etenkin lounassalaatteja, joiden pitäisi olla helposti ja nopeasti valmistuvia sekä mahdollisesti mukaan otettavia.

Karkkis kirjoitti...

Oi, linssisalaatti kuulostaa hyvältä! Minäkin rakastan linssejä, mutta ehkä vaihdan sinihomejuuston valkoiseksi.

Martat ovat minustakin kivasti päivittäneet toimintaansa 2010-luvulle, mitä olen sivusta seurannut. Minun kokemukseni martoista rajoittuu lähinnä lapsuudessa Martta-touhuille (hyväntahtoiseen) naureskeluun. Nyttemmin olen paljon hyödyntänyt Marttojen siivousvinkkejä.