tiistai 28. maaliskuuta 2017

Taidetreffeillä Aboa Vetus & Ars Novassa

Åblogiyhteistyö Aboa Vetus & Ars Nova-museon kanssa

Tervehdys!

Eräs syy, miksi olen jatkanut bloggausta hektisessä vauva-taaperoarjessa, on se, että minulla on jokin oma juttu. Saan kirjoittaa, kuvata ja siten jakaa pohdintojani ja kiinnostukseni kohteita. Joskus välillä pääsen myös tuulettumaan muihin maisemiin - sillä jaksaa taas tovin kotosalla :)


Eräs tällainen mahdollisuus koitti menneenä viikonloppuna, kun joukko Turun alueen kulttuuri- ja lifestylebloggaajia sai kutsun tulla tutustumaan Aboa Vetus & Ars Novan näyttelyihin ja samalla verkostoitumaan toisiinsa. Mukaan pääsi äidin siivellä myös pieni Kaisla-tyttö, sillä viime aikoina pullottelu isin kanssa ei ole onnistunut.

 

Tilaisuuden aluksi istuimme saman pöydän ääreen nautiskelemaan museon yhteydessä toimivan ravintola-kahvila M Kitchen & Cafe´n brunssista.

Olin aiemmin suruissani, kun kuulin edellisen toimijan jazz-brunssin tulleen tiensä päähän. Nyt kuitenkin saatoin hymy huulilla todeta, että uusi brunssi on vähintäänkin yhtä hyvä! Erityisen maininnan arvoinen oli jälkkärivalikoima - kukapa turkulainen nyt ei rakastaisi M Bakeryn kakkuja ja niitä oli tietysti tarjolla ;)

Erityisen kiitoksen ansaitsee myös museon henkilökunta, joka kanniskeli tytärtäni sekä nouti lautasellisen herkkuja eteeni. Toki kiitoksen ansaitsee myös tyttäreni, joka nukahti lopulta juuri oikealla hetkellä!

Nautiskelun jälkeen oli museokierroksen aika. Erityisesti ulkopaikkakuntalaisille tiedoksi se, että Aboa Vetus & Ars Nova (uusi ja vanha Turku) on sopiva kattaus nykytaidetta sekä Turun historiaa. Tällä kertaa pääpainon esittelyssä sai taide ja varsin mielenkiintoisessa muodossa: Pääsimme nimittäin treffeille taiteen kanssa!
 


Aboa Vetuksessa on lanseerattu tällainen mielenkiintoinen konsepti, jonka tarkoituksena on löytää sydämensä valittu museon taideteosten joukosta.

Keskimäärin museovieras viettää keskimäärin kuulema n. 14 sekunttia taideteoksen edessä - minuuttitaidetreffit haastaa katsojan viettämään aikaa taiteen parissa hieman pidempään. Minuuttitaidetreffit sopivat erinomaisesti esimerkiksi työyhteisöjen hyvinvointitapahtumaksi tarjoten mahdollisuuden irtautua työnteosta ja työpaikan rooleista.

 

Ideana on, että museon henkilökunta n. valinnut joukon erilaisia teoksia erilaisin kuvauksin. Ensin jokainen meistä treffaajista sai testata kirjallisesti, millainen persoonallisuus henkilökohtaisesti puhutteli. Omalla kohdallani persoonallisuus nro viisi teki suurimman vaikutuksen:

Pienet arkiset asiat tekevät minut iloiseksi. En kaipaa suuria seikkailuja - ihmeellisimmät asiat löytyvät usein läheltä, kunhan vain malttaa etsiä.

Kuulostaakos tultulta? Olen tainnut aika monasti blogissanikin painottaa näitä teemoja ;)

Kirjallisen kartoituksen jälkeen lähdimme sydän pamppaillen treffaamaan viittä hyvin erilaista teosta. Tarkoitus oli viettää kunkin luona viitisen minuuttia tutustuen toisiimme.

Allen Jonesin (1937-) teos Snap (Time Out), 1988 öljy kankaalle taisi puhutella useampiakin miestä taidetreaffaajista. Entä sitten Tildaa? Hmm...

    

Osa meistä löysi puolestaan yhteyden Lars Gunnar Nordströmin (1924-2014) teoksen Dimensionaalinen tilanne (1968) kanssa.

Olihan tyypin kanssa ihan kiva poseerata, mutta siihen se taisi sitten jäädä ;)


Mutta sitten se tapahtui! Vihoviimeisenä teoksena meille esiteltiin Johanna Kiivaskosken (1967-) kallionauhuksen lehdistä tekemä teossarja, joka sisälsi aimo annoksen tarinallisuutta, mytologiaa ja pehmeää värimaailmaa.Erityisesti sarjan toinen osa Amor Vuohipaimenena, 2008 puhutteli minua. Kuinka ollakaan ajatukset siirtyivät tulevaan kesään ja näin silmissäni pienen pellavapäisen pojan kirmailevan suviniityillä ilman huolen häivää... Ottaisinkin kyseisen teoksen vaikka heti omaa seinäänikin sulostuttamaan :)Lämmin kiitos Aboa Vetus&Ars Novan väelle mielenkiintoisesta tapaamisesta ja mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä. Viime kesäisestä lasten museopäivästä voit muuten lukea täältä!

Otetaanpa kaikki tavoiteeksi vierailla hieman enemmän kotimaisissa museoissa kuluvana Suomen juhlavuonna! 
 
Valokuvat: Neljäs ja viides kuva Jari Nieminen/ Aboa Vetus & Ars Nova. Muut kuvat ovat omiani.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko tavallisen pulliaisenkin mahdollista päästä tällaisille taidetreffeille?

Lady of The Mess kirjoitti...

Oli tosi hieno tapahtuma ja sain ainakin itse kipinän käydä hieman useamminkin museoissa ja taidenäyttelyissä. Ja AboaVetus&ArsNovaan ja tietenkin brunssille aion vielä tämän kevään aikana poiketa ihan ajan kanssa;)
Oli kiva myös tavata sinut ja tietenkin nähdä pikkuinen <3

Tuula / Tuula’s life kirjoitti...

Kivat treffit ja mielenkiintoinen tapahtuma.
Jazzbrunssille ja taidenäyttelyyn seuraavaksi tuttujen kanssa. Tuo tapahtuma innosti järjestämään tällaista ohjelmaa Turkuun tuleville vieraille.
Oli kiva tavata sinut livenä, blogiasi jo seuraan. Ja myös pikkuinen kulttuurinharrastaja <3

Anonyymi kirjoitti...

Kun etsiskelen uusia laseja, niin kysyisin, mistä olet löytänyt noin kivat pokat.

Turun Tilda kirjoitti...

anonyymi: Kiitos kysymyksestä! Pulliaiset pääsee taidetreffeille ryhmissä - varsinaisten perusopastusten yhteydessä niitä ei toistaiseksi ole tarjolla. :)

Lady: Kiitos samoin! Olipa piristävää nähdä teitä muita Åblogilaisia pitkästä aikaa! Meidänkin perhe voisi suunnata uudemman kerran Aboaan paremmalla ajalla. Paljon jäi vielä näkemättä!

Tuula: Kiitos samoin, oli tosi mukava tavata sinut. Olet ihana eläväinen nainen! Tosi hyvä ideä viedä vieraita Aboaan - ihan parhaita juttuja Turussa!

anonyymi2: Kiitos! Nämä löytyivät Turun kauppiaskadun Synsamista. Siellä on ihan paras palvelu ja valikoima. Ovat hieman tyyriimpiä kuin muualla, mutta en ole kuuna päivänä löytänyt yhtä monia naamavärkkiini istuvia pokia kuin sieltä. Useinmiten saldo näyttää nimittäin nollaa ;)