lauantai 22. helmikuuta 2014

Awesome London!

Hello, Hello!

Tuoreet terveiset sykkivästä, moni-ilmeisestä sumujen maan pääkaupungista!

Taidan olla Lady of The Mess-blogin Ladyn kanssa samaa kaliiperia siinä mielessä, että lempimatkakohtaitani ovat eurooppalaiset kaupungit, joiden halki virtaa joki. Kotimainen ykkönen on tietysti Turku, mutta olen matkan varrella ehtinyt rakastumaan Prahaan, Ljubljanaan, Wieniin sekä nyt sitten Lontooseen. Olisivatkohan seuraavat kohteet sitten kenties Budabest tai Pariisi?

Lupaan tehdä ajan kanssa pidemmän kaavan matkapostauksia; nyt järkkärikin pääsi vihdoin käyttöön pitkän tauon jälkeen, mutta seuraavassa lyhyt katsaus kohteen plussista ja miinuksista:

Mihin ihastuin 

+ Toimiva julkinen liikenne


Lontoon metro osoittautui siistiksi ja toimivaksi menopeliksi. Pystyimme matkustamaan yhdellä linjalla (Piccadilly Line) suoraan Heathrow´n lentokentältä Russell Squarilla sijaitsevalle hotellillemme. Hankimme seitsemän päivän Oyster cardin, johon ladattiin matkat lentokentältä keskustaan ja takaisin sekä oikeus liikkua mielinmäärin 1. ja 2. zonella. Koimme tämän helpommaksi vaihtoehdoksi kuin rahan lataamisen kortille. Oyster card käy myös busseissa sekä sillä sai hyvän alennuksen Thamesin vesibussireitillä.

+ Musikaalit

Kiitoksia mielettömästi musikaalivinkeistä! Valinnanvaraa tosiaankin oli. Mieheni hieman hangoitteli ensin koko ideaa vastaan (musikaaleissa ei kuulema ole mitään muuta vikaa kuin että niissä lauletaan...jep.), mutta suostui lopulta katsomaan Queenin musiikkiin pohjautuvan We Will Rock You-musikaalin ja myönsi, että se oli loppujen lopuksi aika huikea kokemus :) Varasimme liput aamupäivällä Leicester Squaren virallisesta kojusta 38 punnan hintaan; alennusta oli melkein 50 %. Toinen vaihtoehto olisi ollut Mamma Mia, mutta ehkäpä tuo Queenin musiikki oli kuitenkin mieheni korville sopivampaa kuultavaa ;) Onneksi en mennyt ehdottamaan mitään perinteisempiä musikaaleja; Leijonakuninkaalle tuli ehdoton ei  - lapsenakin miestä oli kuulema harmittanut Disney-piirrettyjen lurittelukohtaukset...

+ Kiertely eri kaupunginosissa


Matkan parasta antia olivat ehdottomasti vierailut eri kaupunginosissa. Sunnuntaina käväisimme Brick Lanen markkinoilla, keskiviikkona teimme jokiristelyn Greenwichiin ja torstaina kävimme Notting Hillissa. Kaikki paikat olivat omanlaisiaan tunnelmineen, arkkitehtuureineen ja shoppailumahdollisuuksineen. Merkittävimmät ostokset teinkin muuten näistä pienemmistä paikoista!

+Jokiristeily

Haluan korostaa tätä vielä erikseen. Risteily kannattaa tehdä ihan perus reittivesibussilla, ei millään kolmen tunnin turistibussilla. Maisemat ovat ihan mielettömät varsinkin alajuoksulle päin mentäessä. Edestakaisen matkan hinta taisi olla kahdeksan puntaa per henkilö, jos omisti Oyster cardin.

+ Puistot ja ihmisvilinän ihmettely


Voin vain kuvitella, miten hienoja Lontoon puistot ovat kesällä piknikkiaikaan! Jo nyt kevät hieman orasti narsissien ja krookusten muodossa. Häntärottien menoa oli kiva seurailla sekä tweedtakkisia vanhoja herroja, jotka ulkoiluttivat koiriaan. Metrossa taas saattoi tutustua paikallisten talviseen street-tyyliin. Havaintoni oli seuraava: paikallisten tyyli oli paljon näyttämpi kuin meidän suomalaisten: oli monenlaista turkista, ja koristeellisia kelsiturkkeja ja näyttäviä saapikkaita. Oikeastaan moni nainen pukeutui talvisin siten, miten itsekin haluaisin. Toisaalta voi aina lohduttautua sillä, että Suomessa on harvoin mahdollista yhdistää street-lenkkareita tai ballerinoja tyylikäästi villakangastakkiin.


 Vähän niin ja näin


+ / - Ilmaiset museot


Aluksi olin aivan innoissani ajatuksesta, että museot ovat ilmaisia. Todellisuus pläsähti vasten kasvoja maanantaiaamuna, kun yritimme luovia reittiämme kohti British Museumin muumioita. Tiellä oli kamerakännyköitä, rääkyviä taaperoita, teinien Selfie-kuvia itsestä ja sarkofageista... Hermot menivät ihan totaalisesti. Ei ajatustakaan siitä, että tuossa tuupinnan keskellä olisi voinut keskittyä infotekstien lukemiseen; olla oikeasti kiinnostunut näkemästään. Verensokerin laskiessa nollatasolle puhkuin jo kiukusta - mikä tekninen pakkomielle ja hinku ihmisille iskee museoissa - eihän kukaan jaksa edes katsoa myöhemmin huonoja tahmaisen lasin takaa otettuja kuvia jostakin ruukunpalasesta? Jooh, aika rankkaa tekstiä hissanopelta, vai mitä ;)

 - / + Sää

Sinänsä sää oli ihan hyvä, varsinkin siihen nähden, että edeltävillä viikoilla Britanniassa oli tehty sademääräennätys. Meidän matkamme aikana aurinko paistoi joissain määrin vähintään joka toinen päivä, eikä rankkasade yllättänyt kuin kerran.


Mutta, mutta... Koin henkilökohtaisen pukeutumiskriisin. En nimittäin millään uskonut ennen matkaa, että + 10 astetta voi tarkoittaa talvipukeutumista. Otin tyhmänä kevättrenssin mukaan. Aluksi jopa naureskelin toppa- ja villakangastakkien paljoudelle sekä talvisaappaille (joukossa oli jopa UGGeja), mutta hymy hyytyi metron ulkopuolella, kun astuin ensimmäisen kerran paikalliseen talvisäähän. Oma kevättrenssini oli aivan liian ohut. 10 astetta on aika vähän tuulisessa ja sateisessa brittisäässä...

Onneksi minulla oli trenssin ohella lyhyt villakangastakki, jota tulikin käytettyä ahkerasti. Lisäksi olin onneksi pakannut mukaan tammikussa ostamani villasilkkisekoitteiset pitkikset, joita muina naisina sitten käytin sukkahuosujen päällä. Saa tuntea myötähäpeää, jos haluaa, mutta minä olin lähinnä vain helpottunut ja niiden ansiosta pystyin sentään nauttimaan matkasta :)

- Tekniikan ihmemaa?

Englantilaiset vessat olivat yksinkertaisesti kammotttavia. Miksi esimerkiksi vesihanat ovat sellaisia kamaluuksia? Kuuma ja kylmä vesi tulee eri hanoista! Vaivalloisia, epähygieenisiä.. uuh... Lavuaarit olivat muutenkin tosi ahtaat ja vessanovet aukesivat sisäänpäin... En halua edes tietää, missä takinhelmoja tuli dippailtua...

Toinen yksityiskohta: Miksei Lontoossa ole liukuovia? Siksikö, että matalapalkka-aloja pitää suojella? Meidänkin hotellissa oli erikseen ovenavaaja.

Vaikuttaa siltä, että englantilaiset tekniset oivallukset on keskitetty Bond-elokuviin...

- Aamupala/kahvi

Nam, nam! Nasua, papuja ja paahtoleipää hillolla. Eka aamupala oli eksoottinen kokemus, mutta sen jälkeen ruisleipää, hedelmiä, juustoa, kasviksia ja jogurttia tuli ikävä. TOSI ikävä. Kahvi oli hyvää, kun sitä tilasi Starbucksista tai jostakin muusta ketjusta.

Tässäpä pikakatsaus Lontoo-reissuumme, luvassa on ajan kanssa lisää!

Ps. Muistakaapa mahdollisuus osallistua VintagEija´s-arvontaan huomisiltaan saakka! Tosi kivoja laatuvaate- ja kirpparivinkkejä on jo tullut :)

14 kommenttia:

Kerttuli kirjoitti...

Ihanaa että teillä oli onnistunut reissu! :)

Tuire kirjoitti...

Ihana postaus! Harmi, että British museum oli pettymys. Me kävimme Victoria & Albert museossa ja siellä oli rauhallista. Kävimme helteisenä päivänä picnicillä Kew Gardessa, se oli huippua. Seuraavalla kerralla ehdottomasti musikaali ja ehkä se jokiristeily!

Lady of The Mess kirjoitti...

Nyt tuli kyllä matkakuume ja nimenomaan keväiseen Lontooseen. Hmm - lomaa on muutama päivä ennen pääsiäistä, joten ei kun suunnittelemaan.
Ja eurooppalaiset joenrantakaupungit vaan ovat ihania;)

Arya kirjoitti...

Jep, noita lavuaareja on ihan mahdoton ymmärtää. Kaipa tarkoitus on ollut sekoittaa vesi lavuaarissa... Ja tekniikka on muualla ajanut ohi. Mutta yhtä käsittämätöntä on kokolattiamatto kylpyhuoneessa! Ja vesieristysten perään kysellessään Englannissa asuva tätini sai korjausmieheltä hymähdyksen kera "rouva hyvä, tämä on KYLPYhuone, ei uimahalli! Heheh...

Anonyymi kirjoitti...

Ihana sanavalinta "rääkyvät taaperot". Tästä on enää kivenheitto siihen keskusteluun, että taaperoiden kanssa ei kannata tulla museoon vaikka isommat sisarukset sinne haluaisivat ja hyötyisivät.

Blokki

Kutri kirjoitti...

Heh, oli mielenkiintoista lukea sun mielipiteitäsi Lontoosta. Hyvä, että ovat enimmäkseen positiivisia! British Museumissa on myös, usko tai älä, hiljaiset hetkensä, jolloin saa pällistellä kaikkea ihan rauhassa. V&A on yleensä aika rauhallinen paikka, kuten Tuirekin totesi, ja myös todella kiinnostava tarjonnaltaan. Mulle Lontoo on Se Kaupunki. Se, jossa rakastan jopa niitä idioottimaisia ja epäkäytännöllisiä hanoja, jossa odotan joka kerta vesi kielellä sitä fried breakfastia ja jossa yleensäkin kaikki brittiomituisuudet vain hymyilyttävät minua. Mä taidan olla niin hurahtanut, etten osaa olla puolueeton!

Anonyymi kirjoitti...

Lontoo se on minunkin kaupunkini ja Kutrin tavoin minäkin hymähtelen brittiomituisuuksille aina sinne päästessäni; ne eivät Lontoo-rakkauttani laannuta! Hyvä valinta tuo We Will Rock You, sillä itsekin sain mieheni musikaalia katsomaan (epäili aluksi kovati). Täytyy merkitä muistiin jokiristeily, sellaisella en ole vielä Lontoossa käynytkään!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mahtavaa! Olen menossa ensi viikolla elämäni ensimmäisen kerran Lontooseen ja tämä kirjoitus sattui juuri oikeaan aikaan. Kiitos siitä!

Viime päivät olen googlettanut kaikkea mahdollista tietoa Lontoosta ja sen nähtävyyksistä, mutta lähinnä virallisista lähteistä. On ihan eri asia kuulla "tavallisen ihmisen" käytännön kokemuksia. Ainakin tuo musikaalilippujen ostopaikka oli varmasti hyödyllinen tieto. Itse ajattelin ehkä käydä myös Lontoon Filharmonisen orkesterin konsertissa, jos vaan suinkin ehdin. Tuntuu, että nähtävää vaan ois niin älyttömän paljon, että varmasti seuraavallekin kerralle on pakko jättää jotain.
Samoin kiitos tuosta säävinkistä. Olin jo mielessäni ottamassa kevättakkia ja -kenkiä mukaani, mutta taidankin vaihtaa ne pitkiin kalsareihin ja villasukkiin :D

Tuon British Museumin tungoksen uskoisin johtuvan siitä, että menneellä viikolla oli ilmeisesti Britanniassakin koulujen talviloma. Mutta voin tulla noin viikon päästä kertomaan, oliko ruuhkaa myös tulevalla viikolla.

-M-

Turun Tilda kirjoitti...

Kerttuli: Oli kyllä, vaikka vähän pientä häslinkiäkin oli. Kerron sitten joskus blogin ulkopuolisesti :)

Tuire: Minä taas toivon seuraavaa reissua kesään, jotta pääsisi tuollaiselel piknikille :)

Lady of The Mess: Huhtikuussa varmaan puistot alkavat olla jo tosi hienoja ja kevät muutenkin pidemmällä kuin täällä Suomessa. Reissun päälle vaan :)

Arya: No huh! Onneksi meidän hotellissa ei sentään ollut kokolattiamattoja vessassa... Ei ihme, että talojen homekasvustot taitavat olla kyseisessä maassa enemmän sääntö kuin poikkeus...

Blokki: no kyllä mua otti ne 5-6 vuotiaatkin päähän :D JA teinit... Ja edellä mainitutjen vanhemmat. Ei hyvää päivää tämän meikäläisen ammatinvalinnan kanssa, kun lomilla menee sitten totaalisesti hermot ;)

Kutri: Heh, sallitaan se anglofiilille ;) Palaan mielelläni kyseiseen kaupunkiin ja maahan uudestaan. Viikon matkakin oli sellainen pintaraapaisu ja vähän pakollisten juttujen perässä juoksemista, joten seuraava(t) matka(t) voisivat sitten jotain muuta!

anonyymi: Eli risteilyn Greenwichiin voi tehdä ihan sellaisella perusvesibussilla ja matka kestää n. puoli tuntia. varsinkin, jos harrastaa järkkärillä valokuvailua (kuten mieheni) voipi olla maisemista aika täpinöissään :)

-M-: Hih, kiva, että jos oikeasti näistä kokemuksista on jollekulle heti hyötyä :) Miehelläni oli tuulenkestävä ohut toppatakki, se oli hyvä valinta. Tai siis mikä tahansa tuulta kunnolla pitävä takki on tähän vuoden aikaan hyvä! Leicester aukion koju on Shakespearen patsaan takana. JA se myy siis virallisia alelippuja kaikkiin alueen musikaaliteattereihin :)

mzk kirjoitti...

Iha hyvällä haluaisin korjata pikku typon, joka sinulla on tekstissäsi:) Itä-Lontoossa sijaitsevan markkina-aluetta kutsutaan Brick Laneksi. Prick tarkoittaa vapaasti käännettynä kusipäätä..:)

Turun Tilda kirjoitti...

mzk: Heh, olisinko muuten jopa lukenut tuon jostakin ;) No, nyt on korjattu :)

Anonyymi kirjoitti...

Niin tuli ikävä Lontoota matkaraporttisi jälkeen! Viimeksi ollut siellä häämatkalla ja sitä edellistä reissua kielikurssilla nyt ei melkein voi edes laskea. Ja sinulle täytyy sanoa, että seuraava joki-kaupunkisi on tietysti Krakova!

terveisin, kollega

Anonyymi kirjoitti...

Moikka,

Mulla on Lontoo-matkasuunnitelmat meneillään ja hulluna netistä etsin kaikkea infoa. Kerroit tuosta jokiristeilystä, jonne sai oyster-cardilla alennuksen, niin oliko se sellainen jokibussi vai jokiristeily? Mä kun haluaisin siirtyä Greenwitchistä Westministerille jokea pitkin, mutta tähän mennessä oon löytänyt siihen vain vaihtoehdoksi City Cruises risteilyn, jonka omilla sivuilla ei oyster-cardista kyllä mainita. Niin ja mistä ostitte ne liput sinne joelle? :) Kyselee epätietoinen kollega

Turun Tilda kirjoitti...

Anonyymi: Hei, me käytimme siis ihan perinteistä jokibussia, joka ajoi Greenwichiin n. puolessa tunnissa. Kyseessä siis ei ollut mikään useamman tunnin turistikierros. Ostimme omat lippumme London Eye-maailmanpyörän kohdalta. Lautan yksi pysäkki oli juuri samassa kohtaa.