sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Syysasuja viiden vuoden takaa - missäs ne ovat nyt?

Sunnuntaista!

Olen kovasti pohtinut kuluttamistani viime aikoina. Mielestäni olen petrannut vuosien varrella kierrätyksen, tuunauksen ja parempien materiaalivalintojen suhteen. Kaapissa on kuitenkin liikaa kamaa. Toisaalta en pidä omalla kohdallani idealistisena tilannetta, että omistaisin 50 vaatekappaletta alusvaatteet mukaan luettuina. Jos vaatteita on niukasti, niin eivät ne voi kestää vuosikausia. Esim. vaihtokenkiä on oltava, sillä samojen kenkien käyttö ilman lepuutusta pilaa ne suhteellisen nopsasti. Vaatevuoria on kuitenkin aika vaikea perustella. Ehkäpä on aika ottaa itseään niskasta kiinni ja tarttua myös tuon kvantitatiiviseen haasteeseen..

Tällaisen pitkän linjan bloggaamisen etuihin kuuluu se, että omia arkistoja voi hyödyntää pienehköjen tutkimusten materiaalina. Uppouduin tänään tutkailemaan, millaisia ovat olleet viiden vuoden takaiset asuvalintani, ja onko noista pyntteistä enää mitkään käytössä. Muun muassa tällaisia havaintoja tein:


 H&M:n trikoomekko on yhä käytössä ja kerännyt kehujakin. Jotkut ovat hämmästyneet, kun kerron sen olevan 5-6 vuotta vanha. Myös saapikkaat ja nahkalaukku ovat yhä käytössä.


Cittarista ostettu äitiysmallinen systakki on tullut myytä kirppiksellä. Pitkät nahkahanskat ovat yhä käytössä mutta tuon laukun vien huomenna kirppikselle myytäväksi :)


Lisa Larssonilta ostettu vintagemekko on yhä kaapissa, mutta täytyy myöntää, etten ole käyttänyt sitä enää niin paljon kuin alussa, sillä vintagelöytöjä on tullut tehtyä yhä enemmän. Silti en ehkä raskisi myydä sitä... Tai no, jos joku maksaisi siitä 40 euroa, niin voisin harkita neuvotteluja ;) Vero Modan Gosha-merkin huivibolero rules edelleen :)


Nahkatakki löytyy, huivi löytyy ja varsinkin tuo mekko löytyy! Gina Tricotin viiden euron mekkolöytö on ollut yksi elämäni parhaita. Tosin, sitä on matkan varrella tuunattu lyhyemmäksi. Mekkonen on yhä joka kuukausi muutaman kerran yllä töissä :) Nuo Vagabondin herrainkengätkin omistan edelleen ;)


Nämä harmaat nahkakengät ovat kauniit, mutteivat sovi jaloilleni. Ne lähtee kirppikselle huomenna!


Tunnistaakos kukaan tätä hametta? Se on kokenut hurjan muodonmuutoksen erääksi tämän hetken lempparikseni. Paidan taas voisin myydä kirpparilla, kun ei tule käytettyä. En yksinkertaisesti vain ole kauluspaitaihminen!


Rusettipoolo löytyi Cittarista alesta. Nämä ovat olleet hurjan hyvää materiaalia ja ovat edelleen käytössä. PTA:n tweedhame oli kirppislöytö ja edelleen eräs talvigarderoopin kulmakivistä.


Tämä Seppälän paita ei enää inspaa. Jos joku huolii sen kahdella eurolla, olen iloinen. Sinänsä se on ihan moitteettomassa kunnossa. Kuvan hameesta ei ole mitään käryä. Olen kai myynyt sen joskus vuosien varrella kirppiksellä.


Valkoinen paita löytyi aikoinaan Vilasta ja edusti tuolloin kaupoista löytyvää uusvintageaaltoa. Tavallaan tykkään siitä vieläkin, mutten oikein osaa yhdistellä sitä mihinkään. Paidalla on kuitenkin tunnearvoa, sillä se edustaa ominta tyyliäni, jonka mielestäni olin löytänyt blogin perustamiseen mennessä. Hamekin on kaapissa parempia päiviä tai tuunausta odottamassa...

Yhteenvetona huomaan käyttäväni suurinta osaa esille nostamistani vaatteista yhä. Osaa on tuunattu ja nahka ynnä muut luonnonmateriaalit ovat kestäneet aikaa. Olen vähentänyt huomattavasti ostoksiani halppismerkkiliikkeistä kuten Vero Modasta ja Vilasta sekä hankin vaatteita sen sijaan joko kirpputoreilta tai second hand-liikkeistä, ompelutan uusia ompelijalla tai ostan parempien merkkien vaatteita alesta. Tietysti tuloni ovat eri luokkaa kuin opiskelijana, mutta kyse on myös tietoisista valinnoista. Lisäksi voinen todeta, että onneksi kuvausteknikkani on sentään hieman tässä vuosien varrella kehittynyt ;)

Haastan tässä samalla Jonnan, Nelliinan, Annan ja Johannan tekemään vastaavan postauksen oman garderoopinsa evoluutiosta! Tartuttehan haasteeseen?

Mitäs te lukijat tykkäsitte tällaisesta postauksesta? Herättikö ajatuksia?

5 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Heti tartuin haasteeseen, olipa hauska!

Turun Tilda kirjoitti...

Anna: Kivakiva :)

Elina kirjoitti...

Tämä oli hyvä ja kiinnostava aihe, voisin tehdä samanlaisen katsauksen.

Turun Tilda kirjoitti...

Elina: Tee ihmeessä! En haastanut sinua alunperin, kun ajattelin, että sulla ei välttämättä ole kuvia viiden vuoden takaa. Hienoa, jos kuitenkin onnistuu :)

Mimosa kirjoitti...

Tilda! Taas pitkästä aikaa blogimaailmassa. En ole taas pariin kuukauteen tainnut vierailla. Saitko tuota mustaa (vai tumman sin.?) kauluspaitaa myytyä kirpparilla? Jos et, niin olisin kiinnostunut!! Laita vaikka sähköpostia?

Mimosa