15 - 20 kappaletta
1 iso keräkaali (tai kaksi pientä)
vettä
2 tl suolaa
Täyte
400 g naudanjauhelihaa
0,5 dl ohrasuurimoita (tai puuroriisiä)
1 kpl sipuli
10 g margariinia
1 kananmuna
1 dl kermamaitoa
n. 1/2 rkl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
Pinnalle
10 g margariinia
0,5 dl siirappia
Koverra kaalin kovaa kantaa pois veitsellä. Keitä kaalia isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä viitisentoista minuuttia. Irrota lehtiä sitä mukaan kun ne alkavat kypsyä.
Valuta lehdet ja ohenna niiden lehtiruotia. Voit silputa pieniä sisälehtiä täytteeseen. Keitä riisiä tai ohraa kaalin keitinliemessä 15 minuuttia ja valuta.
Valmista täyte. Sekoita jauheliha, riisi, muna, silputtu sipuli ja muut aineet. Kääri lehdet paketiksi.
Lado kääryleet voideltuun uunivuokaan vieri viereen saumakohta alaspäin. Valele päälle siirappia ja margariininokareet. Paista ensin 200 asteessa, kunnes pinta ruskistuu. Vähennä lämpöä 150 asteeseen ja hauduta kypsiksi. Valele kypsymisen aikana kääryleistä irtoavalla nesteellä.
Kaalikääryleiden höysteeksi sopivat erinomaisesti perinteiset hölskytyskurkut. Niissäkin on lapsuuden maku - niin äitini kuin isoäitini tarjoilivat niitä ruuan lisukkeena. Omat hölskytyskurkkuni jäivät hieman olmin värisiksi, koska unohdin tillit kauppaan, mutta näin avomaakurkkukauden aikana on parempi muistuttaa teitä tästä maukkaasta herkusta jo ennen kuin seuraavan kerran muistan kotiuttaa ne tillit ;) Eli ohje on maailman yksinkertaisin:
Hölskytyskurkut:
3 (n. 300 g) | avomaakurkkua | ||||
nippu | tilliä | ||||
2 rkl | sokeria | ||||
1/4 tl | suolaa | ||||
3 rkl | väkiviinaetikkaa |
Hölskytyskurkkujen ohje ja kuva on Pirkan sivuilta, mutta avomaakurkuille muunnettuna.
Maukkaita mummoilu-/retrokokkailuja vain kaikille :)
4 kommenttia:
Kaalia ei tarvitse keittää, kun laittaa kokonaisen kaalin pakastimeen, antaa olla siellä pari päivää että on varmasti kokonaan jäässä. Sitten kun kaalin ottaa pois pakastimesta ja antaa sulaa niin lehdet irtoavat kuin itsestään :)
Vinkki, joka on kulkenut meiän suvussa pitkään :)
Reetta: Kiitti vinkistä - niitä tämä poropeukalo ottaa mielihyvin vastaan varsinkin ruuanlaittoon liittyen :)
Hölskykurkku on kyllä jotain aivan parasta. <3 Itse inhosin kaalikääryleitä niin yli kaiken, että välttelin niiden syömistä yli 20 vuotta, kunnes viime syksynä meidän keittiömestariystävämme maistatti mulla kaalikääryleitä ja nehän oli siis HYVIÄ!! :D Siltikään en kyllä edelleenkään uskalla syödä muuta kuin hänen tekemiään kääryleitä, mutta niitä sitten sitäkin suuremmalla halulla. ;)
Tämän voisi pistää kyllä itsekkin kokeiluun. Itsellä on kanssa ollut kaalikääryleet aina vähän niin ja näin, mutta viime vuosina niistä on oppinut jo nauttimaan. :)
Lähetä kommentti