keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Tildan virallisia Turku-vinkkejä

Ah, Turku...nuoruuteni kaupunki! Tuon kaupungin kujille ja kukkuloille kätkeytyy monta muistojen suloista hetkeä, mutta myös niitä epävarmuuden ja alakulon tuntemuksia, mitä jokainen matkansa varrella on kokenut.

Ajattelin laatia viimein lukijaystävällisen kokoelman hyväksi koettuja Turku-vinkkejä, turkuisilla kuvilla höystettynä. Osa noista kuvista on julkaistu tässä blogissa aiemmin, osan kaivoin esille tietokoneeni uumenista.

Etenen vinkeissäni saksalaisen täsmällisesti, kategoria kerrallaan:

1. Missä käyskennellä...


Turku on oivallinen valinta kauko- tai paikallisturistille, joka nauttii kaupunkisuunnistuksesta ja pienistä yllätyksistä joka nurkan takana. Turku on Rooman lailla (heh, voi turkulaisten egoa...) rakennettu seitsemälle kukkulalle. Noista omakohtaisimmat minulle ovat Puolalanmäki ja Vartiovuorenmäki, jotka molemmat ovat samalla vehreitä puistoja.

Puolalanmäellä sijaitsee myös Turun taidemuseo, jossa on loistava perustaidekokoelma sekä mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä. Itse muistan vuosien varrelta ainakin Alphonse Muchan ja Akseli Gallen-Gallelan näyttelyt.

Vartiovuorenmäki on kuuluisa erityisetsi vappupäivän piknikistään. Sieltä avautuvat upeat maisemat Turun yli kaikkina vuoden aikoina.


Jos rakastat vanhoja puutalokortteleita, suosittelen kaupunkiulkoilua Portsassa tai Nummessa. Erityisesti jälkimmäinen alue on ollut omaa sydäntäni lähellä. Alueella sijaitseva Nummis-kebab on mielestämme Turun paras kebab-paikka!

2. Missä ulkoilla...


Turun ulkoilupaikkojen helmi on tietysti kaikkien turkulaisten rakastama Ruissalo. Saaren tammet muodostavat merkittävän osan suomalaisista tammimetsiköistä. Ruissalon itäisen puolen pitsihuvilapromenaadi kuuluu myös olennaisesti alueen perusnähtävyyksiin. Samaisella osuudella on mahdollista ihailla mahtavan suuria ruotsinlaivoja melkein hipaisuetäisyydeltä. Tehnee vaikutuksen lasten ohella vähän suurempaankin matkailijaan :) Varsinkin talvisaikaan reippailu on hyvä päättää Honkapirtille hernerokan ja pannukakun tai tuoreiden munkkien merkeissä.
"Salaiset" Kuuvannokan kalliot ovat varmaakin puolien kaupungin asukkaiden tiedossa. Älkää kertoko niille lopuille ;)

Muita muistamisen arvoisia ulkoilualueita Turussa ovat Katariinanlaakso ja erityiseti näin talviseen aikaan myös Luolavuoren vanha kaatopaikka. Sieltä saa melkoisen hurjat laskiaislaskut ja ihailla 360 asteen verran leviää turkulaismaisemaa!


3. Missä nautiskella...


Turku on kulinaristienkin luvattu maa. Vaikka en syökään ulkona usein, niin muutaman omakohtaisen vinkin voin kuitenkin antaa.

Pari postausta aiemmin mainitsin Tintån. Kyseinen ravintola on varustettu ehkäpä Turun kauneimmilla maisemilla ja ruoka se vasta onkin erinomaista! Voin suositella lämpimästi paikan luonasta ja kuulopuheiden perusteella paikan annoksetkin ovat hyviä. Paikka on erinomainen valinta tulla istumaan iltaa vaikka ystävien tai mielitietyn kanssa. Toinen aivan ihana paikka on Sergio´s, jonka rucola-parmankinkkupitsaa voin suositella kaikille :)

Suosittelen myös ravintola Kasvista kaikille. Se sijaitsee Betel-kirkon alakerrassa. Sinne pääsee esimerkiksi suoraan kävelykadulta.

Turkulaisista kahviloista suloisin oli cafe Mansikkapaikka, joka ikävä kyllä suljettiin viime vuonna.

Mukiinmeneviä vaihtoehtoja silti löytyy. Suosittelen kokeilemaan vaikka rantakadun taidekahvila CaféArtia tai vaikka kaupunginkirjaston Café Siriusta. Logomossa sijaitseva Artek-kahvila on myös ainakin näkemisen arvoinen. Kahvileipävalikoima on sen sijaan melko suppea. Logomo-virailulla kannattaa tietysti tutustua kulttuurikeskukseen muutenkin.

4. Missä shoppailla...

Turkuhan on suomalaisittain suurehko kaupunki, joten peruskauppavalikoima on hyvä. Sen sijaan että luettelisin Zaroja ynnä muita, vinkkaan jälleen kerran muutamasta pienestä vintage-liikeestä, jotka ovat sydäntäni lähellä:

1. VintagEija´s myy 40-70-lukujen vaatteita sekä ompelee uutta vintage-tyylistä vaatetusta. Itse olen muokkauttanut Eijalla monet vanhat vaatteni uuteen uskoon.


2. Boutique Minne valmistaa mittatilaustyönä esimerkiksi juhlapukuja. Minnesta löytää myLinkkiös kauniin kokoelman huolella valikoituja vintage-aarteita. Liike on kaunis kuin karamelli ja siksi näkemisen arvoinen esteettisenä kokemuksenakin :)

3. Evergreen Garderobi on kolmas vinkkini. Se sijaitsee Kärsämäen kaupungin osassa Leafin entisissä tiloissa.

5. Mitä tehdä pikaisesti?

Muutaman tunnin Turku-vierailulle suosittelen lyhyttä promenaadia Aura-joen ympäristössä. Samalla kannattaa käväistä vilkaisemassa joen tuntumassa sijaitsevaa Turun uudehkoa kirjastoa, joka on kokonaistaideteos itsessään.Kyseisen kulttuurikeskuksen uusi moderni puoli on saatu sulautettua uskomattoman hienolla tavalla kulttuurimiljööseen. Lounashetki Tintåssa tai Blankossa voisi kruunata tuon lyhyen visiitin.

Tässäpä omat vinkkini. Paljon muutakin tietysti olisi vielä ollut! Lisätkääpä te muut mahdolliset turkulaiset blogini seuraajat nyt omat vinkkinne kommenttiboksiin niin saadaan levitettyä Turku-gloriaa mualimmalle ;)

Ps. Olen taas lisännyt äänestyspalkin tuonne sivuun. Käykääpä kertomassa, mitä haluaisitte lukea
näin kevättalvella tästä blogista.

12 kommenttia:

Arya kirjoitti...

Ehdottomasti ravintola Mamin lounas siinä kirjaston lähellä Linnankadulla! Parempaan hinta-laatusuhteeseen en ole Suomessa törmännyt.

Ainoanniina kirjoitti...

Taas tuli ikävä Turkuun, nuoruusvuosieni kaupunkiin.

Anonyymi kirjoitti...

Liputan Turun vanhalle hautausmaalle! Se on etäämmällä keskustasta, mutta ihana kävelypaikka kaikkina vuodenaikoina.

Karkkis kirjoitti...

Voi olipa taas ihana Turku-postaus! Monia itsellekin tuttuja ja tärkeitä paikkoija vilahteli kuvissa ja lisäksi sellaisia, joissa minun on pitänyt jo pitkään käydä (mm. VintagEija's).

Turku on kaunis kaupunki, jos sitä osaa katsoa oikein. Kauniita ja vähemmän kauniita rakennuksia on iloisessa sekamelskassa, joten voi olla, että aluksi ne rumemmat hyppäävät silmille. Pian kuitenkin silmä tottuu ja alkaa nähdä niitä lukuisia upeita jugendtaloja ja myös kauniita moderneja rakennuksia.

Uusin harrastukseni on jugendtalojen bongailu Kävely jugendtalojen Turussa -kirjan innoittamana. Aivan upeita aarteita on kaupunki pullollaan!

Anonyymi kirjoitti...

Yllätysihana on antikvariaatti, jonka nimeä en muista. Se löytyy teollisuusalueelta Peltolasta, katu taitaa olla Kaarningonkatu. Kauppa on täynnä kauno- ja tietokirjallisuutta monella kielellä, ja ystävällinen omistaja tuntee valikoiman hyvin. Kaksi kirjanörttiä ei ole sieltä päässyt ulos ilman isoja pinoja. Mies löysi paikan aivan sattumalta, ja siitä tuli suosikkimme. Aarre hassussa paikassa!

Elina kirjoitti...

Mamin tulin minäkin lisäämään, oman rahan paikka, jossa aivan huippu ruoka. Mutta täällähän se jo olikin! Ulkoilupaikoista nostaisin vielä Halistenkosken luontopolkuineen ja kaupunkikohteista Martin kaupunginosan, jossa on sekä tyylikkäitä kivitaloja että kauniita puutaloja. Ehkä mun ei kannata paasata enempää, koska olen kirjoittanut kirjan Turun kätketyistä ihanuuksista... ei tulisi kommentille loppua :)

Elina kirjoitti...

Se vielä että jos sinne Marttiin lähtee, kannattaa aterioida Bistrot Le Porcissa, joka löytyy siitä heti Martinsillan kupeesta.

Anonyymi kirjoitti...

No kylläpä iski Turkukaipuu! Ihania paikkoja, ihania kuvia. Etenkin tietysti mulle tuo Puolalanpuisto iskee syrämeen. Ja Samppalinna!
Terkut sinne Kittilän kirjeenvaihtajalta ja puskua kevättalven aherruksiin. Kesällä sitten viimestään jokirantaan jätskille....Vähän mahtavaa että sullakin tiedossa oikeen kesäloma!!!

AnnaS kirjoitti...

Ruissalosta löytyy myös Kasvitieteellinen puutarha. Kasvihuoneissa on mitä erikoisempia kasveja ja siellä pääsee nopeasti tropiikin lämpötiloihin lämmittelemään.

Ravintola Foijassa on hyvä ruoka ja miljöö (vanha kellari) on tunnelmallinen.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en Turusta ihan hirveästi pidä, mutta sinä saat sen jotenkin näyttämään tosi kivalta!Ainakin tuli monta uutta paikka vinkkiä, jossa haluan käydä! :)

Turun Tilda kirjoitti...

Arya: Mami! Ok, pitääpä kokeilla. Kiitos vinkistä :)

Ainoanniina: :)

anonyymi: Se on hieno paikka!

Karkkis: Kiitos kirjavinkistä :)Turku on ihana rujossa kauneudessaan. Tietysti Turun tauti ikävästi verotti vanhaa talokantaa :(

anonyymi2: Kiitti vinkistä :)

Elina: Wau! Kirjasi pitää ehdottomasti hankkia sitten, kun sitä on saatavilla! kiitos vinkeistä :)

AnnaS: Kiitos :)

anonyymi: Kiva kuulla; Turku uusin silmin siis ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kukaan ei asu Nummessa. Se on Nummenmäellä.