lauantai 12. maaliskuuta 2011

Kenen joukoissa seisot?

Erinomaista viikonloppua!

Blogini on varmaankin jo paljastanut, että huumorintajuni on jokseenkin outo. Voin paljastaa, että Herra Råtta- ja Fingerpori-huumorin ohella minut saa varmimmin nauramaan ajankohtaisilla ja poliittisilla vitseillä.

Viimeisimmän kuukauden ajan minua on viihdyttänyt erityisesti Suomen Kuvalehden toimittajan Pekka Ervastin laatima juttu Suomen puolueiden stereotypisistä kannattajista. Näyttelijä Krista Kosonen puolestaan muuntautui loistavasti rooliin kuin rooliin maaseudun eläjästä suomenruotsalaiseksi hienostorouvaksi.

Parasta kyseisessä artikkelissa oli kuitenkin sen sopivuus myös oppimateriaaliksi. Vaikka puolueet esitetäänkin todella stereotyyppisessä valossa, niin mielestäni asian kuuluukin olla näin. Jos vaihtoehtoja ei tarjota, niin politiikasta menee maku. Toisaalta artikkeli pohjautui Taloustutkimuksen tekemään tutkimukseen, jossa se haasttateli lähes 20 000 ääneystysikäistä suomalaista ja laati äänestysprofiilit sen perustella.

Tässä muutamia makupaloja syntyneistä fiktiivisistä puolueiden peruskannattajista:

Keskusta

KeskustaNimi: Reino Ratsula
Ikä: 58
Kotipaikka: Nämäilän Lähäkkälä (Pohjois-Pohjanmaa)
Ammatti: metsäkoneurakoitsija, maatilamatkailuyrittäjä
Koulutus: kansakoulu, kansalaiskoulu, ammattikoulu
Parisuhde: ”Naimisissa ton emännän kanssa jo nelisenkymmentä vuotta, kolme lasta.”
Auto: VW-paku
Harrastukset: metsästys, kalastus ja osa-aikaviljely

”Nojoo, keskustaanhan mä liityin jo natiaisena - tai maalaisliittohan se silloin vielä tais olla. Minut varmaan liitettiin puolueeseen perhejäsenenä. Vesaisissa kylän opettaja sitten kertoi Kekkosesta ja muista urhoista.

Meijän perältä on aina ollu oma mies eduskunnassa ja se on aina kuulunu keskustaan. Niin on paree!

Musta vähän tuntuu, että nyt EU-aikana meidät maaneläjät on ajettu vähän ahtaalle. Mutta ilman keskustaa oltas varmaan vielä ahtaammalla.
Vaaleissa äänestän tietysti sitä meidän pitäjän miestä. Eihän se mikään kekkonen ole, mutta oman kylän miehiä kuitenkin. Me kuulutaan tavallaan samaan porukkaan ja porukan pitää pitää yhtä. Se on ihan sama asia oli se porukka puolueosasto tai hirviporukka.”


Kokoomus

KokoomusNimi: Jyrki Juristi
Ikä: 36
Kotipaikka: Haukilahti (Espoo)
Ammatti: lakimies, liikkeenjohdon konsultti
Koulutus: oikeustieteen kandidaatti, ekonomi
Parisuhde: lääkärivaimo, poika ja tytär
Kulkuväline: Audi TT, vaimolla A4 farkku.
Harrastukset: viiniproovit, laskettelu, golf ja Espoon Blues -kannatusyhdistys

”Kokoomus on oikeesti tosi siisti lafka. Siinä on samanhenkistä porukkaa ja rento, cooli meininki.

Kokoomuksella menee hyvin ja kokoomuslaisillakin menee hyvin, siitä se hyvä meininki varmaan tulee. Mitä vikaa siinä on?

Mutta kyllä duunia vielä riittää. Verotusta pitäis saada alas ja yritystoimintaa arvostaa enemmän eikä kurittaa kaikenmaailman byrokraattisilla säädöillä. Niiden, jotka opiskelee pitkään ja tekee pitkää päivää duunissa, pitää saada siitä myös kunnon taloudellinen korvaus. Ei niitä hedelmiä pidä kaikkea kupata valtion pohjattomaan kassaan. Ne on mun fyffet!

Vanhoista hyvistä isänmaallisista arvoista pitää silti pitää kiinni. Siinä mielessä Sauli Niinistö on linjan mukainen, jämäkkä mies pressaksi. He is my man!”

Vihreät

Vihreät Nimi: Minttumaaria Auer-Mohammed
Ikä: 25 v
Kotipaikka: Helsingin Kumpulassa, ihanassa puutalossa
Ammatti: opiskelija, kotiäiti
Koulutus: ”Musta tulee kehitysaputyöntekijä.”
Parisuhde: puoliso ja yksi lapsi
Kulkuväline: polkupyörä ja julkiset
Harrastukset: elokuvat, feissaaminen, luomupalstan pito, kierrätys

”Emmä sillee tiedä… Mä nyt äänestän vihreitä, kun ne on ekologisin ja sillee ja ehkä ainoa puolue, joka oikeesti miettii fiksusti näitä nuoremman jengin tärkeinä pitämiä asioita: ympäristökysymyksiä, tasa-arvojuttuja, pätkätöitä, ilmastomuutosta ja globalisaatiota ja sen tyyppisiä juttuja.

Mut en mä näitä politiikan juttuja sillee hirveesti mieti, mulle tää vihreys on oikeastaan enemmänkin elämäntapa. Mä feissaan Greenpeacelle, Animalialle ja Amnestylle aina kun pikku-Alilta ehdin ja pystyn. Mä käytän norppasähköä, tietty. Jos kaikki tekis niin, ei tarvittais ydinvoimaa lainkaan. Miks ei jengi tätä tajuu, mä en tajuu?

Joskus nuorempana meinasin lähtee yhteen tarhaiskuunkin mukaan, kun mun poikafrendi - joka muuen oli ihan Ville Komsin näköinen - houkutteli. Mutt en mä sitten kuitenkaan menny, hirveen kylmä keli oli ja tais vielä sataakin.”


Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto Nimi: Kalle ”Che” Kuokkavieras
Ikä: 22
Kotipaikka: ”Välillä Turus, Manses tai Stadis, vallatussa talossa kuiteski.”
Ammatti: ”Häh?”
Koulutus: melkein yo, pari tenttiä puuttuu
Parisuhde: välillä Turussa, Mansessa ja Stadissa
Kulkuvälinen: isän vanha Fiat
Harrastukset: kansalaisaktivismi, urbaani, poliittinen räppi

”Se on käsittämätöntä, miten jenkkikapitalistit ja kaiken maailman riistomafiat ja isot bisnesporhot pyörittää tätä systeemiä ihan globaalisti. Se on yks iso salaliitto oikeestaan.

Jonkun pitää panna kapuloita sellaisten rattaisiin. On mahtavaa nähdä, että sellasta porukkaa löytyy. Kyllä on mahtava fiilis, kun vaikkapa vallataan jotain taloa tai katua. Se on suoraa atakkia, josta mä tykkään. Viva la revolution!

Mutta on sitä ollut ennenkin. Kerran mä olin yhdessä opintopiirissä, jossa Esko-Juhani Tennilä - se vanha kommarigubbe sieltä Lapista tai jostain - muisteli, millaista touhu oli silloin joskus ku porvaria pistettiin kunnolla neniin. Niillä jätkillä on asenne kohdallaan ja hiton hyvät läpät. Niiltä voi paljon oppia, mutta emmä kyllä rupeaisi missään ihmeen punaisessa pikkutakissa hiihtään.”


Perussuomalaiset

Perussuomalaiset Nimi: Seppo Suhari
Ikä: ”Nelkytjotain.”
Kotipaikka: maaseutumainen Uusimaa
Ammatti: taksi- ja kuntosaliyrittäjä
Koulutus: ammattikoulu
Parisuhde: vaimo ja kaksi lasta
Kulkuvälinen: Mersu Wunderbaumilla.
Harrastukset: ravit ja lätkä - katsomon puolella

Timo Soini on hyvä jätkä! Perkele, se sanoo suoraan, miten asiat on. Semmosta tässä on odoteltukin sen jälkeen kun Vennamo häippäs.
Mä aion nyt äänestää pitkästä aikaa. Vaikka äänestin mä kyllä Soinia jo pressanvaaleissa ja eurovaaleissakin. Pakko on äänestää, kun tuo sama meno tuntuu maassa jatkuvan, oli siellä hallituksessa sitten demarit, kokkarit tai keput. Nyt voi käydä niin, että perussuomalaisten porukka saa vähän tulta vanhojen väsyneiden puolueiden perseen alle. Se on niiden kohdalla niin, että missä Soini, siellä pulma.

Nää EU- ja maahanmuuttohommat on saatava järjestykseen. Öljylettien velkoja mä en suostu pienestä yrittäjätilistäni maksamaan, enkä sosiaalipakolaisten sossunlaskuja. Emmä rasisti ole. Kunnon rehellinen työmies on Suomeen tervetullut - kunhan ei tuu mun naapuriin eikä vie mun duunia.”

Kenen joukoissa sinä seisot? Tarkista loput vaihtoehdoista Suomen Kuvalehden artikkelitietokannasta.

Lähde: Suomen Kuvalehden nettisivut

2 kommenttia:

piparminttu kirjoitti...

Nämä olivat minusta hyviä kärjistyksiä, kun tuohon nettisivuun törmäsin. Ja vasta loppusuoran kuvissa tajusin, että ihminen hahmojen takana on yksi ja sama! Hyvää työtä Kristalta ja maskeeraajalta&puvustajalta.

Turun Tilda kirjoitti...

Piparminttu: Ehkä hieman perinteisiä kärjistyksiä, mutta paikallaan. Nauroin ihan kippurassa itse, kun tajusin Kososen olevan hahmojen takana :D