maanantai 31. toukokuuta 2010

Laaduntarkkailija

Heipä hei!

Huomaan, että iän karttuessa minua on alkanut erityisellä tavalla ärsyttämään huonolaatuisiksi osoittautuvat vaate- ja kenkäostokset. Pidän toki uusista ihanuuksista, mutta toivoisin niiden kestävän vähän enemmänkin kuin yhden sesongin verran. Pahinta mielestäni on se, ettei kalliimpi hintaluokka välttämättä takaa laadukkutta, vaikka brändi niin lupaisi. Jos ostan jotakin kalliimpaa, haluan myös, että tuote kestää! Ärsyynnyn melkoisesti, jos näin ei ole. Toisaalta budjettini ei ole sallinut keskihintaisia kalliimpien merkkien kokeilua, ja ehkäpä luksusmerkit lunastaisivat laatuvaatimukseni mennen tullen. En kyllä täysin usko tähänkään, mutta laadukkaampaan kannattaisi kaiketi siirtyä. Edelleen siis pitäisi karsia ostoksia...

Huhtikuun Oliviassa toimittajakunta esitteli omia suosikkituotteitaan, jotka heidän mielestään olivat osoittautuneet hintansa väärtiksi. Joukossa oli niin edullisemman kuin kalliimman hintaryhmän tuotteita, ja pääasia oli, että tuote oli osoittatunut laadukkaaksi. Mielestäni lehden idea oli oiva ja siirrettävissä myös tänne blogimaailman puolelle. Miksei puskaradiota kannattaisi käyttää ja kertoa omista laadukkaista suosikkituotteistaan? Minä aloitan, ja toivon, että tekin kerrotte omista lemppareistanne. Ei ole väliä, onko tuotteet kalliita vai halpoja, pääasia, että ne ovat laadukkaita ja tyylikkäitä ja tuoneet kantajalleen iloa :)


Tässäpä Tildan suosikit:

1. Changen balkonette-rintaliivit. Liivit ovat sileäkuppisina helppokäyttöiset ja sopivat kaikenlaisten vaatteiden alle. Erityistä plussaa merkki saa tarpeeksi pienistä ympärysmitoista! Monissa laadukkaissa liiveissä koot loppuvat 70 cm, vasta Changen liivien myötä tajusin, että oma kokoni on 65 cm. Aiemmin olin käyttänyt jopa ympärysmittaa 75cm! Mutta eipä ihme, sillä monien perusketjujen liikkeissä kokoja olivat ne perus 75B:et ja 80C:et... Changen valikoimista löytyy ympäryskokoja 60 -100 cm väliltä, joten luulisin jokaisen löytävän omansa. Kuppikoot ovat vähän hassun suuret, mutta eiköhän oma lopulta löydy! Liivien hinnat ovat siinä 20-50 euron välimailla ja ketjulla on ympäri vuoden hyviä tarjouksia kanta-asiakkaille.


2. Vagabondin kengät. Hyvä lesti leveähkölle suomalaiselle jalalle. Omistan noin kymmenet Vagabondit ja voisin oikeastaan ihan hyvin elää ilman muita kenkämerkkejä. Vagabondit ovat lähes aina nahkaa ja kuitenkin kohtuuhintaisia. Parhaimmat Vagabond-löytöni olen tehnyt alennusmyynneistä. Silloin hintakin on jo ihan mukava :)


3. Nahkalaukut. No, en omista ainuttakaan kallista luksuslaukkua, mutta jo noin sadalla eurolla pääsee kiinni kivaan kestävään laukkuun. Veikkaanpa, että pärjäisin jatkossa noin viidellä laukulla, jos ne olisivat tyylikkäät ja aikaa kestävät. Omat nahkalaukkuni ovat merkkejä Your Face ja O-I-S , ja olen ollut erittäin tyytyväinen kumpaiseenkin :) Seuraavaksi haaveilen ehkä jostakin hieman kalliimmasta ja pienikokoisemmasta laukusta, mutta nyt pärjäilen näilläkin. Aika näyttää ;)

4. Nudie Jeans -farkut. Ovat todellakin hintansa väärtit, vaikka 139 euroa oli mielestäni aivan kamala hinta farkuista. Totuus on kuitenkin se, että käytän jompaa kumpaa pariani lähes aina, kun pistän kaksilahkeiset jalkaan! Nämä eivät yksinkertaisesti plösähdä yllä eikä niihin tule polvipusseja! Ja kuitenkin materiaali on miellyttävän pehmeää. Olen tainnut farkkumerkkini löytää, entä sinä? :)
5. In Wear-merkin t-paidat ja neuleet. En omista näitä kovin montaa, mutta kaikki yksilöt ovat olleet huippulaadukkaita. Olen myös tykästynyt eri halppissarjojen Organic Cotton-tuotteisiin. Esimerkiksi ylläni oleva raitatoppi on H&M luomupuuvillainen paita. Mukavan pitkä housun sisään ja tarpeeksi napakka.

Tässäpä lyhyt listani! Kerropa vuorostaan omat suosikkisi! Entä millaisten tuotteiden kohdalla kannattaa panostaa ja milloin taas voi mielestäsi pihistää? Mukavaa illanjatkoa!

Päivän asu:

takki - H&M

toppi -H&M

kengät - Din Sko

huivi - Vero Moda

farkut - Nudie Jeans

laukku - O-I-S

vyö -Lindex

Ps. Meidän perheessä selvisi valitettava kiusaamisepisodi, jonka johdosta eräs henkilö lähti toipumaan ja tuulettamaan hermojaan Jyväskylään. Käy tsekkaamassa Jyväjemmarin tarina täältä. :D

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

olen asunut ulkomailla, joten ostan sieltä aleista ja merkkivaate-jämistä vaatteeni.

Muuten olen täällä Suomessa ryhtynyt lukemaan kosmetiikka-arvosteluja ja käytän markettikosmetiikkaa...

Linda

Anonyymi kirjoitti...

Mäkään en nykyään osta muita kuin Changen rintaliivejä.

In Wearin paidoista sen sijaan en ole pitänyt, sillä viimeksi kun ostin (nyt jo aikaa sitten) ne oli 100% puuvillaa ja se ei mun mielestä pysy hyvänä pesuissa, vähän pitää olla elastaania mukana.

Mun ihovoiteet on apteekista, Bellavita ja A-vitamiinivoide (vai mikähän sen nimi oli) rulettaa.

Markettikosmetiikkaa minäkin, en millään raaski maksaa meikeistä niin paljoa kuin mitä kalliit merkit maksaa, halvemmillakin pärjään.

nina

Mii kirjoitti...

Ostin syksyllä ensimmäiset H&M:n yksiväriset perustrikoopaitani ja yllätyin positiivisesti laadusta.Pitäneet värinsä ja kuosinsa 10 euron paidoiksi hyvin, joten näitä tulee minulle vielä lisää. Toinen H&M suosikkini on paksu puuvillaneuletakki napeilla ja "nyörivyöllä", Logg -mallistoa. Hinta 19,90€ ja pysyneet tosi hyvinä, näitä taidan omistaa jo kolme ja neljäs on tulossa syksyn ennakkotilauksen saapuessa.

Marimekon laatu ei mielestäni ole hintansa väärti vaatteissa. Sen sijaan heidän markiisilaukkunsa ovat mielestäni olleet hyvä sijoitus, kestävät käyttöä ja olen pesuohjeita uhmaten pessyt omani pesukoneessa ja hyvinä ovat pysyneet. Marimekon laukkujen laatuun tottuneena oli todellinen pettymys, kun marketista 15€ ostamastamaani kesäkassiin ilmestyi kahden viikon käytöllä ensimmäinen reikä.

Turun Tilda kirjoitti...

Linda: Oi, siellä on varmasti parempi valikoima, ja kun on asunut ulkomailla, niin tietää vielä mikä sopii ja on laadukasta. OIkein hyvä idea.

Mäkin käytin ennen surutta markettikosmetiikkaa, mutta iho-ongelmien takia aloin käyttää erästä kalliimpaa sarjaa. nyt kun näppyjä ei tule, olen miettinyt voisinko siirtyä halppiksiin takaisin, mutten ole uskaltanut...

Nina: Change on tosi hyvä, toistaiseksi ei valituksen sanaa :)

Noiden neuleiden ja paitojen kanssa on aina vähän niin ja näin, joustoa sisältävät In Wear-tuotteet ovat olleet kyllä hyviä (muita en olekaan ostanut).

Meikeissä huomaan siirtyneeni kalliimpiin näiden iho-ongelmien vuoksi. Pohja pitää saada hyvin peitettyä ja siksi käytän Helena Rubinstainin meikkivoidetta. Samaten puhdistusaineiden kanssa en ole viitsinyt leikkiä. Tosin, epäilen vahvasti, että kun lääkitys on kunnossa (e-pillerit), niin kosmetiikallakaan ei ole niin paljon merkitystä. En ole uskaltanut kuitenkaan testailla toistaiseksi...

Mii: hyviä vinkkejä, kiitos! Logg-mallisto on mielestäni Hennesin kestävimpiä ja muutenkin liikkeen valikoima on muuttunut paikoin jopa laadukkaammaksi kuin ennen. Tietysti täytyy vähän katsoa, mitä ostaa. Tietyn tuntuiset rievut kannattaaa hylätä saman tien!

Jännä kuulla myös noita Marimekkojuttuja!

Lisa kirjoitti...

Heippa Tilda! Ekaa kertaa uskaltaudun kommentoimaan, vaikka olen lukenut blogiasi pitkään. :) Entisenä turkulaisena ja entisenä Turun yliopiston hum. tdk:n opiskelijana, sekä myös opettajan töitä tehneenä blogisi on ollut mielenkiintoista luettavaa! Pidän paljon myös tyylistäsi (joka on melko samanlainen kuin itselläni :).

Eri merkkien laadusta olen todennut, että melkein kaikilta merkeiltä löytyy niitä parempi- ja huonompilaatuisia vaatteita. Esim. trikoovaatteet ovat monilla kalliimmilla merkeillä aivan samanlaisia ja jopa heikompaa laatua, kuin perus H&M. Tunnustelemalla ja silmäilemällä usein näkeekin, tuleeko vaate kestämään. Katson myös aina mistä materiaalista vaate on tehty, ja esim. akryylistä tehtyjä vaatteita en osta, sillä ne ovat jo ekan pesun jälkeen aivan nukkaisia. Suosin muutenkin luonnonmateriaaleja - pellavaa, puuvillaa, silkkiä, villaa - tosin pieni määrä tekokuitua mukana tekee usein vaatteesta kestävämmän.

Kevättalvella kävin suutarilla paikkauttamassa nahkaisia talvisaappaitani, joista oli toinen korko pohjan puolelta hieman irti. Saappaat maksoivat muistaakseni n. 130 euroa (en muista nyt merkkiä) ja olin kävellyt niillä puolentoista talven ajan. Itselleni oli yllätys, että niiden sisäpohja oli pahvia, ja suutari sanoi, ettei niitä välttämättä saa kuntoon. Hän ystävällisesti teki parhaansa saappaiden kanssa, mutta totesi, että tällaista tämä naisten kenkäteollisuus nykyään on. Kuulemma on aivan sama, maksavatko kengät 20 vai 200 euroa, tai onko kyseessä halpis- vai luksusmerkki, kenkiä ei tehdäkään kestämään kuin sen yhden sesongin ajan.

Ehkä ainakin osaksi pitää paikkansa, mutta kyllä niillä kenkien päällysmateriaaleillakin on väliä. Itse olen pitänyt myös Vagabondeista ja mm. Janita- ja Jana-merkkisistä kengistä.

Turun Tilda kirjoitti...

Lisa: On aina hirmukiva kuulla lukijoista, kiva että rohkaistuit kommentoimaan :) Saa toki aina antaa myös postausehdotuksia, mistä haluaisi lukea tai keskustella niin saa aikaan näitä syvällisempiäkin juttuja.

Mainitsemasi materiaalit ovat kyllä ehdottomia. Silkki ja villa ovat materiaaleja, joihin haluaisin itsekin panostaa enemmän. Juuri angora- ja muiden villatuotteiden valinta epäilyttää. Kuinka valita juuri oikeanlainen, mikä tuntuu hyvältä eikä nyppäänny? Niin kuin sanoit, valittettavan suuri osa vaatteista tehdään vain yhdeksi sesongiksi, niin taitaa olla myös kodinkoneiden ynnä muiden juttujen kanssa. Kammottavaa, tämä maailma hukkuu oikeasti roinaan.Aika kamala tuo pahvinen sisäpohja. Mistähän senkin tietäisi ennen kuin menee ostamaan. Tuotteissa tuskin on merkintöjä tuollaisista asioista...

SS kirjoitti...

Todella kiva postaus ja tyylisi on kuvissa erittäin raikas & kaunis, Tilda!

Aihe on varsin läheinen minulle. Olen jo pitkään yrittänyt ostaa vain todella laadukkaita vaatteita ja asusteita. Vaihtelevalla menestyksellä... valitettavasti monista tuotteista on mahdotonta sanoa etukäteen, kuinka laadukkaita ne lopulta ovat. Lisäksi laatu vaihtelee: esim. pari vuotta sitten H&M:ltä ostetut t-paidat ovat olleet aivan huippuhyviä kun taas vuosi sitten ostetut "samanlaiset" ja samanmalliset paidat ovat lentäneet roskiin ajat sitten. Samaa laatuvaihtelua on myös kalliimmissa merkeissä.

En kyllästy vaatteisiin kovinkaan nopeasti, joten voin käyttää samoja tuotteita pitkäänkin. Yleensä jos rakastun johonkin vaatteeseen, jaksan käyttää sitä vuositolkulla. Edellytyksenä on kylläkin se, että vaate pysyy priimakunnossa, sillä en voi sietää nukkaisia ja epäsiistejä vaatekappaleita. Valitettavasti nykyään lähes kaikki tehdään tosiaankin kestämään vain yhden sesongin verran, joten yleensä joudun luopumaan vaatteistani ennen kuin edes ehdin kyllästyä niihin. Ja tässä vaiheessa olen kyllä jo yrittänyt pelastaa tilannetta parsimalla yms....

Itse olen 155cm pitkä ja vaatekokoni on 32 (joskus 34). Olen siis aika pienikokoinen noin keskivertosuomalaiseen naiseen verrattuna. Ikää on kuitenkin pian 27 vuotta ja pidän aika klassisesta tyylistä. En siis halua ostaa vaatteita nuoriso-osastolta. Sopivan kokoisten vaatteiden löytäminen rajaa hieman ulos mahdollisesti tosikin hyviä brändejä. Monet merkit tehdään sen verran pitkille ihmisille, että niissä menevät mittasuhteet ihan pieleen minun päälläni.

Nykyään H&M:n laatu on melkeinpä parasta muista halvoista/keskihintaisista merkeistä. Olen ollut siihen viime aikoina huomattavasti esim. Vero Modaa tyytyväisempi.

Tästä tulee nyt vähän pitkä kommentti (toivottavasti jaksat lukea), mutta mainitsen vielä muutamia suosikkejani.

SS kirjoitti...

- Marco Polon nahkalaukut. Aivan älyttömän kivoja ja laadukkaita. Olen jo päättänyt, että syksyllä kokoelmaani pääsee rikastuttamaan uusi ruskean sävyinen yksilö. Muutenkin käytän vain nahkalaukkuja. Edullisempia ja hyviä löytyy esim. Stockmannin omalta merkiltä Globalilta sekä ulkomailta "merkittömistä" valikoimista.

- Peak Performancen urheilu- ja vapaa-ajan vaatteet: näissä on usein pieniä kokoja ja lahkeiden/hihojen pituudetkin sopivat minulle. Peakin softshell-takki on suosikkini: aivan loistava ja kestää pitkään käyttöä sekä pesuja. 159 euron (ale)hinta kirpaisi, mutta maksaisin sen verran milloin tahansa uudelleen tuosta takistani. Hupparit ja housutkin ovat olleet laadukkaita. Myös jumppapaitoihin olen ollut tyytyväinen. Uskon, että tulen hankkimaan Peakin vaatteita vielä lisää (siis tietenkin alennusmyynneistä).

- Your Facen myymälät ovat aarreaittoja kun tarvitsen juhlavaatetta tai jotain edustusvaatteita. Suorat villasekoitehousut ja silkkimekot ovat aivan tosi kivoja tällä merkillä.

- Alusasuista olen tykästynyt H&M:n Our Perfect-mallistoon. Heidän 70-ympärysmittansa on varsin pikkuinen. Tilaan näitä netistä, koska myymälöissä on yleensä tosi huono kokovalikoima. Pitää kyllä tutustua seuraavaksi tuohon Changeen, kuulostaa lupaavalta.

- Vagabond kuuluu myös omiin luottomerkkeihini. Tosin olen viime aikoina ollut aika pettynyt laatuun. Korot rispaantuvat ja hajoavat, kenkien kärjet myös menevät epäsiistin näköisiksi. Mielestäni nahkakenkien tulisi kuitenkin kestää normaalia, kevyttä käyttöä useamman vuoden ja sitä en voi valitettavasti sanoa kaikista Vagabondeistani.

- Gapin neuleet ovat kivoja, klassisia ja hyvää laatua! Merinovillaisista tykkään erityisesti. Hankin näitä ulkomailta, jos satun suinkin löytämään.

- Benetton oli suosikkimerkkini pitkään, mutta nyttemmin tulee tosi harvoin hankittua mitään tältä merkiltä. Asun Tampereella eikä täällä ole valitettavasti Benettonin myymälää. Kuitenkin Benettonin takit ovat luottotuotteita ja löytyy merkiltä paljon muutakin kivaa. Todella harmi, että he menivät muuttamaan spagettiolkaintoppinsa mallia. Se vanha oli minulle aivan täydellinen.

Toivottelen sinulle ja kaikille meille lukijoille onnistuneita, laadukkaita ostoksia... Koitetaan löytää ne jyvät akanoista

Arya kirjoitti...

Rintsikoissa olen jo vuosia ostanut kalliilla Marie Jo -merkkisiä liivejä: ne on todella hyvin istuvia ja ennen kaikkea kestäviä. Minulla on yli viisi vuotta vanhoja liivejä, jotka eivät ole konepesustakaan huolimatta kulahtaneet ollenkaan.

Kengissä Clarksit on aina aivan ihanat jalassa, mutta kestävyyttä en ole ihan vielä selvittänyt.

H & M on tuottanut paljon pettymyksiä: oikeastaan se on ainut vaatemerkki, jonka vaatteet olen paikannut pariinkin kertaan parin vuoden sisällä, ja lopulta ne on kuitenkin revenneet beyond repair... Minäkin kun tykkään käyttää vaatteita pitkään.

Milla kirjoitti...

Mulle on viime vuosina tuottanut pettymyksen keskihintaisena pitämäni merkki Esprit. Etenkin sen laukut ovat aivan surkeita: hantaakit alkaa repsottaa ja vetoketjut hajoilevat yhdessä kaudessa.

Alusvaatteissa suunnittelu ja materiaali todella maksavat. Changet ovat kieltämättä kauniita. Parhaiten ryhtinsä ovat mulla pitäneet Simone Perelen ja Aubaden liivit, mutta kyllä ne ovatkin sikahintaisia. Vastaavasti Stockan Global-merkin alusvaatteet ovat nättejä, mutta tosi epämukavia päällä: saumat ovat kovia ja hiertävät, ja matskut ovat jotenkin löperöjä. Sporttipuolella vannon Shock Absorberin nimeen!

Halppisketjuista H&M on tuottanut useammin positiivisen kuin negatiivisen yllätyksen. Mulla on mm muutama ryhtinsä ja värinsä pitänyt t-paita vuodelta 2001, samoin yksi 100 % villajakku palveli minua särmästi vuodesta 1992 - 2006, rest in peace ;)

Miss 60:n farkut ja muutkin vaatteet ovat olleet kestäviä eivätkä hiunu haaroistakaan, ei sitten millään! Hintansa väärtejä.

Käsilaukkuosastolla varallisuuteni ei vielä riitä luksusmerkkeihin - muttei ehkä ikinä tarvikaan, sillä kallis, mutta affordable merkki Tosca Blu on uskomattoman laadukas, mulla on niitä useita. Yksikään ompele ei ole alkanut repsottaa, metalliosat ovat järeitä ja nahka on vain hiukan kulunut, ja sekin jotenkin tyylikkäällä, patinoituneella tavalla. Turussa niitä myy ainakin Laukku Calabrese, josta olen omani ostanut.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Nudien farkut näyttää ylläsi tosi kivoilta, minkä malliset farkkusi ovat?

Nelli

Turun Tilda kirjoitti...

SS: Kiitos paljon! Sinulla oli mahdottomasti kivoja vinkkejä kommentissasi. Täytyy tutustua Peakin tuotteisiin paremmin. Tuollaisen softshell-takin voisin ainakin hankkia. Olen todennut kanssa, että Your facen-tuotteet vaikuttavat laadukkailta. Joku on tainnut ennekin suositella juuri noita merkin housuja. Niitä taitaa olla useammalle vartalomallille, joten hyvin istuvat yksilöt voisi hyvinkin löytää. Silkkimekot ovat mukavan keskihintaisia. Sovitin juuri yhtä ihanaa, mutta eipä istunut ei-standardiselle vartalolleni. Harkitsin kuitenkin mekon ostamista ja viemistä ompelijalle, sillä kivoja silkkikankaita voi olla vaikea löytää.

Arya: Kiitos vinkeistä! Mullakin on aivan uudet Clarksit, ja toivon niiden kestävän. Hyviltä ainakin tuntuvat jalkaan!

Milla: Mulla on vähän samalainen mielikuva Espritistä! Ja olen kovasti myös ihmetellyt, miksi merkin laukku ovat lähes aina keinomateriaalia. Kiitos vinkeistä! Täytyypä käydä tutustumassa mainitsemasi turkulaisen laukkukaupan valikoimaan.

Nelli: Kiitos :) Nämä ovat ihan tällaiset pillimalliset, melko matalavyötäröiset. Kannattaa käydä testaamassa JC:ssä. Näihin mahtuu kohtuukokoinen takamuskin :D

Sofia kirjoitti...

Mäkin vannon noiden Changen balconette-liivien nimeen; aina pitää olla sekä ihonväriset, että mustat kaapissa:)