torstai 20. lokakuuta 2016

Tildan vinkit kierrätyslöytöjen tekemiseen - osa 1

Tervehdys!

Koska näyttää siltä, että kuopus viihtyy masussa Alvaria pidempään, palaan postailemaan aikani kuluksi tänne blogosfääriin ;)

Minulta toivottiin taannoin postausta siitä, mistä löydän kierrätysostokseni. En löytänyt enää kyseistä kommenttia, mutta muistelisin sen liittyneen ensi sijassa vaatelöytöjen tekemiseen.

Ajattelinkin tässä postauksessa keskittyä noihin pyntteisiin, ja jos kiinnostusta ilmenee, tehdä toisen postauksen joskus myöhemmin esimerkiksi lastenvaatteista sekä sisustuslöydöistä (joita jälkimmäisiä tulee tehtyä toki harvemmin). Jossain vaiheessa voisin jakaa myös vinkkini, missä myydä omia ja lasten käytettyjä vaatteita, mutta olkoon sekin sitten oman postauksensa aihe. Toki tämän postauksen rivien väleistä voi niistäkin jo lukea :)

Tildan vinkit tildamaisia vaatteita metsästäville

Turku / Turun seutu

Olen viime aikoina tällaisena odottavana maalaismammana päässyt Turkuun melko harvoin, mutta silloin kun lähden löytöjä metsästämään, käyn ensi sijassa seuraavissa paikoissa:

Kårenin kirppis

Åbo Akademin tiloissa Kårenilla on kirppistelty kuluneen vuoden aikana keskimäärin kerran kuussa. Myyjiä on runsaasti ja myyjäenemmistön ensisijainena toiveena on päästä turhasta roinasta eroon.

Olen löytänyt Kårenilta paljon edullista, hyväkuntoista käyttövaatetta: hyväkuntoisia puuvilla- ja kashmirneuletakkeja, hameita sekä puuvillaisia tunikoita merkeiltä H&M tai  Zara. Lisäksi löysin keväällä esimerkiksi Vagabondin korkkaamattomat kesäkengät kolmella eurolla.

Vagabondit 3 e ja Wondersit 15 e Kårenilta.

Mielestäni kyseinen tapahtuma onkin melkein ainoita Turussa, jossa löytöjä voi tehdä todellisella kirppismeiningillä. Tietysti myyjien kannalta tämä ei välttämättä ole hyvä asia, että paikalla vallitsee ostajan markkinat, varsinkin jos yrittää myydä jotakin oikeasti vähän arvokkaampaa. Vaatteet ja asusteet irtoavat kuitenkin pääasiallisesti hinnoin 0-6 euroa.

Katso Kårenin loppuvuodet kirppistelyt täältä.

Uffin vintageosasto

Varsinaisissa vintageliikkeissä vanhojen vaatteiden hinnat saattavat kohota yllättävän korkeiksi (mikä ei siis ole ihme, sillä kyse on kivijalkaputiikkia pyörittävän elannosta). Edullisimmat (live)vintagelöytöni olenkin varmaan tehnyt Turun Humaliston kadun Uffista, jossa puuvillaiset maksimekot ynnä muut ihanuudet maksavat keskimäärin parisenkymppiä ja Uffin kantiskortilla hinnoista saa vielä pienen alennuksen. Uffilla tiedostetaan kyllä sellaisten merkkien kuin Marimekon ja Vuokon arvo, mutta sen sijaan sellaisia hyviksi havaitsemiani merkkejä kuten Pia&Paula, Golden Finn sekä Kaisu Heikkilä saa hyvään hintaan (toisin kuin vintagemyymälöissä).

Golden Finn-mekko Uffilta n. 20 e.

Art+Design

Turkulainen Art&Design on paikka, jossa sieluni lepää. Liike myy pääasiassa menneiden vuosikymmenten arvodesignia, niin huonekaluja, valaisimia kuin pientavaraa, mutta liikettä pyörittävän rouvan harrastuksiin kuuluu myös vintage.

Vintagemekko Art+Design ja muokkaus Vintageijas. Yhteensä n. 40 e.

Olen löytänyt monia ihania vintagemekkoja, koruja ja uudempaa laatumerkkivaatetta myymälän rekeistä. Putiikkiin ei toki kannata mennä ostoslistan kanssa - joskus kohdalle osuu jotakin omannäköistä, joskus ei. :) Tästä voit lukea muutaman vuoden takaisen juttuni kyseisestä liikkeestä :)

VintagEija´s

Jotkin valmisvaatteet eivät vain istu allekirjoittaneen kropalle. Käännynkin Eijan puoleen, jos tarvitsen mittatilauksena jonkin klassisen vaatekappaleen kuten kynähameen. Kohtuullisen ompelutaidottomana Eija on myös salainen aseeni vintagelöytöjeni korjauttamiseen tai muokkaamiseen kropalleni sopiviksi. Muutaman kerran vuodessa VintagEijas'n nettikaupassa on poistomyynnit. Silloin saatan hemmotella itseäni jollakin ihanalla mekko- tai hameostoksella. Viimeisin hankintani Eijalta on kunnon tyllihame fiftarimekkojeni alushameeksi.

Lasten Seesam/ Toinen tarina

Kaarinalainen Lasten Seesam kuuluu lastenvaatteiden perushankintapaikkoihini. Samoissa tiloissa toimii myös käytettyjen (laadukkaampien) naisten vaatteiden myyntiin erikoistunut osasto Toinen Tarina, jossa möin vaatteitani kesällä hyvällä menestyksellä. Muutaman hyvän löydön olen itsekin sieltä tehnyt :)

Kesällä Toisessa Tarinassa vaatteita sai myydä kuukauden ja niistä perittiin vain provisio. Nyt systeemi on kuitenkin muuttunut viikkohintaiseksi eikä minulla ole kokemusta siitä, kuinka hyvin uudenlainen systeemi palvelee naisten vaatteita myyviä.

Lisäksi teen Turun seudulla satunnaisesti ostoksia esimerkiksi Alles Gute Vintagessa sekä Sifongissa.

1970-luvun Marimekko Alles Gute Vintage 30 e.

Virtuaaliset ostosympäristöt

Teen suurimman osan vaatehankinnoistani nykyään virtuaalisilla toisen käden markkinoilla. Se on ihanan helppoa, stressitöntä ja sopii myös landella asuvalle ;)

Tässäpä omat täsmävinkkini:

Facebookin vaatemerkkiryhmät

Jos olet tykästynyt johonkin tiettyyn vaatemerkkiin, ja harmittelet jonkin mallin loppuunmyyntiä tahi etsit vanhempaa suosikkia kuluneen tilalle, suosittelen ehdottomasti Facebookin vaatemerkkien omia ryhmiä! Ne kokoavat kätevästi kysynnän ja tarjonnon "saman katon alle" ja tarjoavat muutenkin hyviä vinkkejä vaatteiden huoltoon yms liittyen.

Toki tällaisten keskittyneiden markkinoiden seurauksena on tietynlainen hintatietoisuus: esimerkiksi suomalaisen Nosh-merkin ryhmässä jälleenmyyntihinnat saattavat kohota melkein alkuperäistä vastaaviksi. Toisaalta samalla voi melkein luottaa siihen, että laadukkaan hutiostoksen voi myydä kohtuu hyvällä hinnalla eteenpäinkin.

Olen tehnyt itselleni lastenvaatteiden ohella hyviä löytöjä esimerkiksi Sydänpyllyt (Me&I), Nosh sekä Odd Molly-ryhmistä. Lisäksi seuraan tällä hetkellä aktiivisesti vintage-vaatteiden kirpputoria sekä erilaisia imetysvaatteisiin erikoistuneita ryhmiä.

Salonne-merkkinen mekko Facebookin vintagekirppikseltä n. 35 e.

Erityisenä mainintana suosittelen seuraamaan sitä, milloin kotimyyntimerkkien (Nosh, Me&I, House of Lola yms.) mallikappaleiden poismyyntikausi on menossa. Tällöin vaate-esittelijät myyvät hyvällä alennuksella pois edellisen kauden mallikappaleet. Kaikki esittelijät eivät toki laita vaatteita myyntiin näihin kirppisryhmiin vaan myyvät omassa suljetussa facebook-ryhmässään. Lähes kaikkiin edellä mainittyihin Facebook-ryhmiin on kuitenkin mahdollista päästä, kunhan osaa sellaisen sopivan löytää :)

Tori.fi ja Huutonet

Suosikkini kierrätettyjen vaatelöytöjen tekemiseen ovat edelleen tori.fi ja huutonet. Näissä palveluissa on kuitenkin muutamia eroja. Toria käyttävät enemmän ehkäpä ne, jotka haluavat tavarasta eroon ja ovat paikoin valmiita hinnanalennuksiin. Torista saattaakin tehdä jonkin arvokkaammankin löydön facebook-ryhmiä tai huutonettiä edullisemmin, jos vain jaksaa säntillisesti seurata markkinoita.

Huutonetissä valikoima on puolestaan paikoin laajempaa, mutta vaarana on, että joku toinenkin kiinnostuu huudettavana olevasta tuotteesta eikä nopeus ole samalla tavalla valttina. Toisaalta, jos on pitkään metsästänyt jotakin tietyn merkin mallia, niin saattaa olla valmis maksamaankin siitä vähän korkeamman hinnan. Korotusautomaatti on tällöin hyvä, sillä maksimiostohinnan määriteltyäsi voit odotella rauhassa kaupan ratkeamista, sillä huutonet ilmoittaa tällöin automaattisesti, mikäli joku ylittää tarjouksesi.1970-luvun Marimekko huutonetista n. 40 e.

Itse olen löytänyt huutonetista erityisesti vintagea, Marimekkoa, Minna Parikkaa sekä viimeisimpänä kahden vuoden pitkäaikaisseurannan tuloksena Ivana Helsingin Velvet Lake-malliston mekon. Myös Torista olen löytänyt vintagea, Parikkaa ja nyt viimeisimpänä esimerkiksi sen Milkerin imetysmekon, jota parisen postausta sitten kuuluttelin :) Torista olen hankkinut hyvään alehintaan myös tiettyjä Kalevala Koruja.


Minna Parikan Ginger-laukku huutonetista 130e ja Kalevala Korun Lumikukka-korvikset 35 e sekä riipus ja suuremmat korvikset n. 100 yhteensä.

Loppuun hieman pohdintaa vielä siitä, miten kulutustottumukseni ovat viime vuosina eläneet.

Käyn näemmä todella vähän ostamassa vaatetta uutena, edes alennusmyynneistä. Kuluneena vuonna taisin ostaa muutaman vaatteen Nanson alesta sekä hieman runsaammin Your Facesta, jonka pitkiin trikootoppeihin olen ihastunut.

Nyt joulun jälkeen voisin metsästää uutena hyvin istuvan villakangastakin, mahdollisesti juuri Your Facesta, joiden takeissa on mielestäni hyvä hinta-laatusuhde tai sitten jostakin muualta. Jos joulupukki jostain syystä muistaisi lahjakortilla, niin kippitäisin mielelläni Televisio Lifestyle Storeen ja ostaisin vihdoin viimen Minna Parikan mustat Raquelit. Toisaalta sellaiset saattaa tulla vastaan vielä Torissakin - olenhan viimeisen parin vuoden aikana ollut muutaman kerran jonon kakkonen niitä metsästäessäni :)

Entä hutiostoksia - tuleeko niitä tehtyä?

Toki silloin tällöin. Joskus vaate ei vain istu ja muutaman kerran myyjän näkemys siististä vaatteeta ei ole vastannut omaa käsitystäni. Ostamismentaliteettini on kuitenkin muuttunut. Vaikka ostan (pakostakin) vaatteeni käytetyiltä markkinoilta melko spontaanisti, kyse ei ole varsinaisista heräteostoksista vaan ennemmin sellaisista, joiden hankkimista olen pyöritellyt pidemmän aikaan. Kauppareissuilla tulee oikeastaan haahuiltua enemmän ja ostettua turhaakin kamaa. Olen myös ajan saatossa oppinut miettimään etukäteen, millaist vaatetta saan todennäköisesti kaupattua eteenpäinkin ja tekemään ostokseni tätäkin näkökohtaa silmällä pitäen. Liikaa varmasti ostan edelleen enkä aina osaa kieltäytyä lahjoituksistakaan. Silti kulutustottumukseni ovat muovautuneet parempaan suuntaan - osin kiitos tämän bloggausharrastuksen ja kierrätyskeijuvuoden :)

Olisiko sinulla antaa aiheeseen sopivia lisävinkkejä kierrätysostosten tekemiseen?

Mukavaa päivänjatkoa kaikille!

Ps. Turun Tilda on nykyään myös Facebookissa :)

Ei kommentteja: