perjantai 8. elokuuta 2014

Runsaudensarvessa


Tervehdys!

Tässä sitä kuulkaa ollaan - jo toista päivää äitiyslomalla!

On kyllä ihan uskomaton fiilis :) Tähän etappiin on tuntunut matkan varrella olevan paikoin loputon suo rämmittävänä enkä välillä edes uskaltanut uskoa, että pääsen tänne. Mutta päästiin - poikainen ja minä :)

Bloggailu on kyllä jäänyt vähemmälle, mikä johtunee useammasta tekijästä. Toki edellisen pienen poismenon vuosipäivän tienoihin en oikein jaksanut postailla. Vielä suurempi tekijä on kuitenkin ollut tämä helle. Aluksi se oli pari viikkoa ihan ok, mutta nyt viimeisimmän kolmen viikon ajan se on ajanut minut yhä useammin vaaka-asentoon. Olen nestetankannut, nukkunut kolmen tunnin tajuttomuuspäiväunia, ottanut vilentäviä suihkuja monta kertaa päivässä ja harrastanut nudismia. Ei siis pahemmin ole ollut päivän asuja, joita kuvailla ;)

Toki oman jännityksensä aihettaa nyt tuo todettu ja todennettu perätila. Yritän olla ajattelematta asiaa liikaa. Viikon päästä ollaan viisaampia ja toivottavasti tietoisempia siitä, syntyykö meidän vaavi alatiesynnytyksellä vai sektiolla. Paljon kiitoksia kaikille, jotka kerroitte omanne tai lähipiirin kokemuksia perätilaodotuksista!


Tässä jossain vaiheessa tajusin, että kuumuudesta ja jännittävistä käänteistä huolimatta on parempi puuhailla jotakin pientä joka päivä. Sellaiselta sopivalta haasteelta tuntui siirtyä omien vaatekuormien järjestelyn jälkeen vihdoin pikkuisen garderoopin pariin. Olen pessyt tähän mennessä jo SEITSEMÄN koneellista pikkuruisia vaatekappaleita, joista tuskin puolta koneellista on itse hankkimiani vaatteita. Kiitoksia mielettömästi ystäville ja tutuille niin blogista tietoisille kuin tietämättömille - olette lahjoittaneet poikaiselle valtavamman vaatevaraston kuin hänen mutsillaan on :D
Olen pessyt tähän mennessä 60 asteessa jo valkoisen, ruskean, sinisen, vihreän ja punakeltaisen koneellisen. Yllä on valkoiset 40 asteessa pestävät vaatteet... Lisäksi olen pessyt jo yhden koneellisen harsoja ja lakanoita. Niitä vissiin sitten vielä ainakin yksi lakanakuorma tämän jälkeen, kunnes siirryn makuupusseihin... Sitten on vielä jäljellä pari koneellista värikkäitä 40 asteen vauvanvaatteita.

Onneksi tiedän jo nyt yhden kohteen, jolle lahjoittaa vaatteita. Ei ollut tarkoitus ryhtyä hamsteriksi, mutta aluksi sitä vain otti kiitollisena vaatenyssäköitä vastaan kunnes tajusi, että vauvanvaatteisiinkin voi hukkua :D

Siis, ainakin te minut henkilökohtaisesti tuntevat: emme tarvitse enää yhtään 60-70 senttisiä vaatteita (ks. ylempi laatikko)! Antakaa rahat vaikka nälkäpäiväkeräykseen tai leipokaa vaikka pikkuleipiä, jos tulette vauvan syntymän jälkeen käymään ;)
 

Pienempiä 50 senttisiä vaatteita on kohtuullisemmin ja jossain vaiheessa aloin jo miettiä, pitäisikö niitä ostaa  hieman lisää? Kauanko vauva on ylipäätään sellainen 50-56 senttinen? Erityisesti mietityttää se, kuinka monet sellaiset tumpulliset bodyt tarvitsee ensimmäisen kuukauden ajaksi? Mutta kai nyt noin neljillä potkuhousuilla ja kuusilla bodyilla pärjää? Ehkä niitä on hieman enemmänkin...Mitä mieltä olette?

Kaiken kaikkiaan poikaisen vaatehankinnat ovat olleet loppujen lopuksi aina tavalla tämän vuoden kierrätyskeijuhaasteen mukaisia. Lisäksi olemme saaneet omaksi tai lainaksi tai tulemme ostamaan käytettyinä matkasängyn, kantoliinan, kantorepun, sitterin ynnä muuta tarpeellista. Uutena olemme ostaneet oikeastaan sängyn, sillä toiset isovanhemmat halusivat ehdottomasti hankkia sellaisen. Itse ostimme taannoin sen Tripp trapp-tuolin.

Uutena taidamme ostaa vielä hoitopöydän sekä itkuhälyttimen - joo ja mamma hankkii toki niitä imetysliivejä ;) Lisäksi äiti katselee jo nyt ahkerasti käytettyjen imetysmekkojen markkinoita. Jos haluaisit kaupata oman vanhan Tildan tyylisen ja kokoisen mekon minulle, ota rohkeasti yhteyttä s-postini kautta!  

Onko imetysmekoilla muuten joitain muita myyntifoorumeita kuin tori.fi ja huuto.net?

Tällaisia turinoita tällä kertaa ja seuraava postaus valmistunee jo ihan lähipäivinä ja lupaan, ettei se liity näihin vauvelijuttuihin ;)

Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille!

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ensimmäinen lapsi käytti suoraan 56 cm vaatteita joitakin viikkoja. Toinen syntyi 4,5 kiloisena ja siirtyi kahdessa viikossa 62 senttisiin. Jos ekat viikot ovat kuumia vaatekulutus on senkin takia vähäistä.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ei käytetty ollenkaan alle 60 cm vaatteita vaikka lapset ihan keskimääräisen kokoisia olivatkin. Mielestäni pieni väljyys hetken aikaa ei haitannut yhtään.
Leena

Anonyymi kirjoitti...

Vaikea muistaa kauanko pienimmät vaatteet ovat käytössä. Se riippuu tietysti minkä kokoisena vauva syntyy. Meidän tyttömme syntyi 47 senttisenä, joten 56 senttiset meni aika pitkään. Pojat olivat isompia syntyessään, mutta kyllä ne sen 2 kk olivat käytössä - varmaankin.
Vaatekappaleiden riittävyydestä on kyllä hyvinkin muistoja. Jossain kohtaa aina tuntuu, että kaikki sopivat vaatteet on pyykissä. Pienellä tyypillä voi mennä helposti se kuusi vaatekertaa päivässä - pulautuksia, pienet pepun ympärille viritellyt vaipat falskaa reisistä tai selästä, poikavauvan pippeli jää huonoon asentoon ja pisut kastelee vaatteet (ja äidin).
Muistan, että vauvoillamme on ollut kausia, jolloin maitokakkaa on parin tunnin välein niskassa asti ja joskus taas vaatteet vaihdetaan lähes puhtaana pyykkiin parin päivän käytön jälkeen. On aika vaikea ennustaa mihin kastiin teidän tulokkaanne kuuluu ensimmäisinä viikkoinaan.
Mutta vaatetta kyllä tarvitaan yllättävän paljon, jos ei aio pestä pyykkiä koko ajan. Nuorimmainen on nyt 1,5 v ja jos tahtoisi hänen olevan suunnilleen puhtaissa koko päivän, niin 4-5 vaihtoa puhtaisiin vaatteisiin on ihan arkipäivää. Taapero ehtii sotkea itsensä monta kertaa puuhaillessaan, pissaa tulee jo niin isolla volyymilla, että parhainkaan vaippa ei aina riitä ja itse syöminen aiheuttaa totaalisen ympäristökatastrofin noin 1,5 metrin etäisyydellä syöjästä. Tai voi tietysti olla, että yhtä lasta ehtii vahtia ja varjella sotkemiselta kuin kolmea. Tai ehkä minulla on vain sotkuiset lapset ; )

Elisa

Martta kirjoitti...

Meillä oli syntyessään 51-senttinen ja käytti kyllä 50- ja 56-senttisiä yhteensä vajaan kolmisen kuukautta. Varsinkaan käytetyissä ja moneen kertaan pestyissä ei kannata katsoa kokolappua niin tarkkaan, mieluummin verrata vaatteiden kokoja keskenään. Vaatemerkkien välilläkin on yllättävän paljon eroa mitoituksessa. Joku pientä kokoa oleva tai mukavasti kutistunut 62-kokoinen voi olla alusta asti sopiva. Mulla on ollut yhtä kokoa vaatteita aika maltillisesti, mutta pesukone pyörii taajaan. Käytännössä sitten huomaa sen omiin systeemeihin parhaiten sopivan vaatemääränkin. Tsemppiä lopputaipaleelle!

Anonyymi kirjoitti...

FB:ssa on hyvin toimiva ä-vaatekurppis!

Bisquits kirjoitti...

Tavallisia bodyjä tarvii tosiaan yllättävän paljon, erityisesti pojilla. Muistelen, että kuutisenkin bodyä saattoi mennä päivässä, eikä sitä jaksa ihan koko ajan olla pesemässä pyykkiä. Meilläkään ei tosiaan käytetty noita 50+ -kokoisia bodyjä ollenkaan...

Vähän aikaa sitten kuulimme muuten, että meille on tulossa toinen poika. Hulinaa siis luvassa, ja vaatepuoli on ainakin jo valmiina! :-)

Anonyymi kirjoitti...

Vaatteissa vaikuttaa myös vaivan temperamentti. Meillä toinen nautti vaipanvaihdosta ja lukemisesta. Toinen ei voinut sietää pään yli pujotettavien vaatteiden kanssa pelaamista. Niinpä oli hankittava kietaisubodeja vielä koossa 68 ja ylikin. Sitten kun lapsi alkoi istua, tilanne muuttui.

Anonyymi kirjoitti...

Apua, kännykän ärsyttävä tapa korvailla sanoja salavihkaa toisilla sanoilla iski tuossa aiemmassa kommentissa. Yritin siis kirjoittaa:

"Vaatteissa vaikuttaa myös VAUVAN temperamentti. Meillä toinen nautti vaipanvaihdosta ja PUKEMISESTA."

Anonyymi kirjoitti...

Oo olet ollut ahkera! Mites muuten nuo vaippa-asiat? Oletko ajatellut kestovaippailla vai mennä kertakäyttöisillä? Jokainen menee tietysti oman jaksamisensa mukaan, koska onnellinen äiti on vauvalle aina parasta. Itse koin kestoilun helpoksi, kun ei tarvinnut raahata kaupasta vaippapaketteja, vaan riitti että pyöräytti pesukoneen käyntiin.

Saara kirjoitti...

Meillä esikoinen oli syntyessään 56cm pitkä ja toinen oli 54cm... Joten 56-kokoa käytettiin alusta asti (en edes ostanut yhtään 50-senttistä vaatetta) ja esikoisella ne mahtui noin kaks viikkoa ja toinen tais käyttää kolme viikkoa... Ei kannata ostaa liikaa ihan pieniä kokoja, jos niitä sitten tarviikin, niin voit ihan hyvin lähettää vaikka miehen hakemaan muutaman pikkuruisen bodyn kaupungilta. :)

Äni kirjoitti...

Komppaan Elisaa vaatteiden riittävyydestä eli vaatekertaa saattaa varsinkin pikkuvauvalla joutua vaihtamaan muutaman tai useammankin kerran päivässä. Ja komppaus myös Martan loistaville vinkeille mitoituksesta, kokolappu ei todellakaan kerro kaikkea. Lisäksi myös meillä lapset on olleet pienemmän puoleisia ja käyttäneet 50-56-senttisiä jokusen kuukauden, joten silloin kiittelin, että niitä tuli varattua reilusti enemmän kuin (isompi kokoisten vauvojen vanhempina) kaverimme suosittelivat. Kannattaa kysäistä minkä kokoisia itse olette miehesi kanssa vauvoina olleet tai jopa vilkaista omia neuvolakorttejanne, ne antavat hyvää osviittaa poikasennekin kokoon. :)

Anonyymi kirjoitti...

Riippuu näköjään todellakin vauvasta vaatteiden tarve. Meillä vauvan vaatetta on tarvinnut vaihtaa likaantuminen vuoksi hyvin harvoin kesken päivän. Ollaan siis menty vaate per päivä -linjalla. Seuraavana päivänä olen vaihtanut asua ihan vain siitä ilosta, että vaatteita on niin paljon! Muiden kommentoijien tapaan olen myös huomannut, että eri valmistajien samat koot on aivan eri kokoisia. Esim. Henneksen vaatteet on pieniä ja Tuttan todella suuria ja väljiä. Itse koin helpoimmaksi kietaisubodyt ja hitusen isompikokoiset vaatteet. Vauva tuntui aluksi niin pieneltä ja hennolta, että sellaiset oli kätevin pukea päälle.

MB

Päivi Nielikäinen kirjoitti...

Meillä ei myöskään olla 50cm vaatteisiin juurikaan mahduttu, en ostaisi enempää :)

Kirsi kirjoitti...

Moikka!

Vaateasioissa komppaan edellisiä, kokoa ei niinkään kannata käytetyissä tuijottaa ja itse ainakin tykkäsin pukea pientä mieluummin vähän väljiin, kuin just sopiviin vaatteisiin :)

Sitten mulla olisi itkuhälytin-suositus, jos ette vielä ole ehtineet hankkia. Tämä Aventin itkuhälytin on kertakaikkiaan ollut aivan täydellinen:

http://www.gigantti.fi/product/terveys-ja-hyvinvointi/lastenhoito/SCD505/philips-avent-itkuhalytin-scd505-00

Ääni todellakin on kristallinkirkas ja luotettavuus täysi kymppi, on toiminut niin pakkasilla kuin helteillä ja paksujen seinien läpi :)

Tsemppiä loppumetreille, blogisi on ihana!!! <3 <3

Anonyymi kirjoitti...

Meillä molemmat pojat syntyivät alle kolmikiloisina ruipeloina, ja jälkimmäisen kanssa ajoimme suoraan laitokselta kotiuduttuamme lastenvaateliikkeeseen, josta ostin keskosille tarkoitetun 45-senttisen haalarin. Sitä pidettiin yllättävän pitkään. Olen sitä lainannut sen jälkeen pariin vauvaperheeseen. Ennen vauvan syntymää on naureskeltu "nukenvaatteelle", mutta puku onkin vastasyntyneen kanssa todettu sopivaksi.

Turun Tilda kirjoitti...

anonyymi1: Ok, hyvä tietää!

Leena: Kiitos tuosta väljyysvinkistä, ei pieniä nyt olekaan hyvä kiusata turhilla makkarankuorilla!

Elisa: Huh, olipa avaava kertomus! Kiitos! Ehkä on ihan hyvä, että noita vaihtovaatteita nyt löytyy...

Martta: Hyvä huomio! Olenkin ollut havaitsevinani, että jotkut vanhoista 60 senttisistä vaatekappaleista näyttävät tosi pieniltä!

anonyymi2: Kiitti vinkistä!

Bisquits: Pojat taitavat olla sellaisia pikku suihkijoita... Onnea toisesta poikasesta <3

anonyymi3: Ok, onneksi meiltä löytyy jonkin verran noita kietaisumalleja. Ovat vissiin jokatapauksessa hyviä ihan pienillä. Ilmeinen blogilukihäiriöni oikaisi tesktisi suoraan ihan ymmärrätteväksi ;)

anonyymi4: Hyvä kysymys! En ole vielä asiaa lyönyt lukkoon, sillä ajattelin katsoa nyt miten synnytys menee ja millainen lapsi on. Ajattelin ehkä olla itselleni armollinen - ainakin reissun päällä ja ehkä öisin voisi käyttää kertakäyttöisiä, mutta jos tähtäisi siihen, että ainakin muutaman kestonkin käyttäisi päivän aikana. Saa nähdä!

Saara: Juu, varmasti hoituu noinkin, jos vauveli sattuukin olemaan tosi pieni :)

Äni: Kiitos vinkistä! Itse olen tainnut olla alle 50 senttinen ja mieheni siinä hujakoilla. Emme siis mitään jättiläisiä. SIksi arvelen, että pienemmillekin koille saattaisi olla käyttöä.

MB: Kiitos, järkeviä ajatuksia!

PÄivi: Saahan niitä sitten myöhemmin lisää kaupasta :)

Kirsi: Voi, ihana kuulla :) Et muuten arvaa, varmaan samana päivänä kun olit jättänyt komemntin olimem käyneet itkuhälytin ostoksilla ja ostaneet sattumalla tuon suositteelmasi mallin. Kaverimme nimittäin suosittelivat samaa! Jee!

anonyymi5: Kiitos kokemuksen jakamisesta, kylläpä vauvojen koot voivat sitten vaihdella!