perjantai 3. toukokuuta 2013

Pienen pieni tutkimus

Tervehdys jälleen!

Opinto-ohjauksen erillisiin opintoihin kuuluu pieni (30 sivua on tosi vähän viiden vuoden G-produktion rinnalla) ohjaustyön kehittämishanke. Ou jee! Aivoni alkoivat surista vinhasti jo syksyllä ja ideat täyttivät pään, mutta loppujen lopuksi en osannut tarttua niistä mihinkään. Vaihdettuani aihetta kolmesti aloin olla lievästi epätoivoinen - mistä ihmeestä repäisen jotakin, mikä oikeasti kiinnostaa minua ja josta voisi olla tulevaisuuden työn kannalta hyötyä?

Sitten keksin blogini. En ole monasti pyrkinyt tietoisesti hyötymään tästä virtuaalisesta salongistani, mutta tajusin kaksi seikkaa:

a) Jos kerta olen viisi vuotta jaksanut kirjoitella, pohtia ja vaihtaa ajatuksia täällä somessa, niin sehän on minulle selvästi tärkeä juttu. Jaksanen tarkastella ilmiötä tulevina kesähelteinä myös astetta tieteellisemmin.

b) Jos olen omasta henkilökohtaisesta mielenkiinnostani ja oppimisenhalusta kysynyt lukijoiltani ajatuksia toimivasta opinto-ohjauksesta, miksen peilaisi niitä vallitseviin,  hyvinä pidettyihin ohjauskäytäntöihin ja jakaisi tuloksia myös muille tuleville opinto-ohjaajille?

Viittaan edellä mainituilla pohdinnoilla siis tammikuussa täällä blogissa tekemääni kyselyyn, johon sain kiitettävästi vastauksia. Luetutin omalle opo-opintojen ohjaajalleni valikoidun joukon noita julkisia kommentteja ja hän suorastaan ihmetteli, miten blogissa voi olla noin monipuolista ja analyyttista keskustelua :)

Kokemuksia on jo sinänsä riittävä määrä pienen tutkimukseen, mutta jos joku haluaa vielä lisätä oman kokemuksensa, niin olen siitä kiitollinen. Teidän, jotka olette jättäneet kokemuksenne esim. sähköpostiini ei tarvitse olla huolissaan, en ota niitä mukaan tarkasteluun, jollette nimenomaisesti anna lupaa.

Tulen tarkastelemaan kommentteja sosiaalisessa mediassa tapahtuvana keskustelupalstakirjoitteluna, sillä en tammikuussa viitannut tekeväni aiheesta tutkimusta; se ei tuolloin ollut näköpiirissä. Jos jollakulla on hyviä vinkkejä sosiaalista mediaa käsittelevästä tutkimuskirjallisuudesta, vinkkejä otetaan kiitollisena vastaan.

Huh! Tämä tunnustus tuntuu jo jonkin sortin kaapista ulostulolta. Huomattavasti enemmän minua ujostuttaa kuitenkin paljastaa julkisesti 15 ihmiselle, että minä, yli kolmikymppinen, pidän tällaista (asialla kuorrutettua) hömppäblogia. Miksihän se tuntuu niin nololta?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä EI ole hömppäblogi vaan ihana kaikkea naisen elämänpiiriä käsittelevä nykyajan tapa keskustella muiden (naisten) kanssa. Yksi niistä asioista miksi naiset elävät keskimäärin pidempään kuin miehet. Tässä ei ole mitään hävettävää.


Vakkari

Kikka kirjoitti...

Hei,
Turun yliopiston Porin yksikössä on digitaalisen kulttuurin oppaine, jossa on tehty tosi hyvää tutkimusta somesta ja siihen liittyvistä asioista. En ole itse lukenut niitä (kun en tee asiaan liittyvää tutkimusta itse), mutta luulisin, että esim.

Funetista Facebookiin. Internetin kulttuurihistoria (toim. Petri Saarikoski, Jaakko Suominen, Sari Östman ja RIikka Turtiainen) voisi viedä eteenpäin. Sari Östmanin ja Riikka Turtiaisen tekstejä ylipäätään suosittelen tietysti, koska he ovat tuttujani :) ja Jaakko Suominen on digitaalisen kulttuurin professori.

Olisiko näistä apua?

Erinomainen idea käyttää blogikeskusteluja aineistona! Ja nolostelu pois - ihan turhaa. :) Ottaen huomioon, miten suosittu harrastus blogin kirjoittaminen on, niin en ymmärrä mitä noloa siinä olisi. Jos on, niin sitten miljoonat ihmiset ovat tosi noloja... Minä itse mukaanluettuna. Olet hyvä ja hieno ja lahjakas, muista se!

Kristiina kirjoitti...

Onpa mukavaa, että tästä blogista on hyötyä opintojesi kannalta! Muistan tuon oppilaanohjauspostauksen ja siinähän oli kiinnostavia kommenteja. :)

Ehkä tuo nolous tulee siitä, että bloggaamisen helposti mieltää nuorison jutuksi ja tavallaan tuollaisessa opetusympäristössä sinä kuitenkin edustat sitä opettajapuolta, niin jospa siitä tulee jotain oloja, ettei tiedä kummalla puolella keikkuu. Vaikka oikeastihan se raja ei ole mikään tarkka. Ja luulen, että monet eläkeiläisetkin tykkäisivät lukea blogeja, mutta eivät vain osaa käyttää nettiä ja jäävät paljosta paitsi.

Myöskään asialinja - hömppä -rajan ei tarvitse mielestäni olla hirveän tarkka. Kumpaakin elämässä tarvitaan. Ja hömpän muotokin ehkä muuttuu ajan kanssa. Muinoin ehkä ihailtiin käsinkirjailtuja ja -somistettuja hattuja hattukaupan ikkunassa ja nykyään katsellaan blogeista erilaisia kampausohjeita.

Itse olen miettinyt, että minun kohdallani blogit ovat ehkä vähän samassa kategoriassa kuin aikakauslehdet, eli mukavaa luettavaa eri aiheista. Välillä asiaa, välillä hömppää, mieluiten molempia! :)

Turun Tilda kirjoitti...

Vakkari: :D Ihana ajatus!

Kikka: Kiitti vinkistä! Taisin törmätä tuohon teokseen aineistoa hakiessani, taidanpa laittaa kirjaan varaukseen!

Kiitos tsempistä! Ehkei mikään muu blogissa nolotakaan (edes råttajutut) kuin nuo päivän asut. En ole siis vielä harkinnut blogin lisäämistä cv:hen ;)

Kristiina: Tuohan olisi kymmenen tähden bisnesidea: luoda portaali/ foorumieläkeläisten blogeille! Kukakohan ehtii ensiksi?

Blogin julkinen pitäminen olisi niin paljon helpompaa, jos en olisi ammatiltani se, mikä olen. Eihän moni blogiani kommentoinut opettaja uskalla esiintyä itse edes nimimerkillä kommenteissaan. No, nyt kun jotkut oppilaani jo tietävät blogini, niin oikeastaan mitäs sitten? Kyllä tämä salonki monessa suhteessa kuitenkin eroaa nuorempien pitämistä.

Ehkäpä nolous liittyy ensi sijaisesti siihen, että pivätkö muut opettajat minua vakavasti otettavana ja ammattitaitoisena opettajana, jos pidän blogia? Vaikka tämähän on toimittajan työstä monesti haaveilleelle juuri tuollainen kuvailemasi yhden naisen aikakauslehti ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tähän viimeisen anonyymin kirjoitukseen on pakko vastata! Netti on täynnä eläkeläisblogeja. Aloita vaikka osoitteesta http://himmujamummu.blogspot.fi, joka on aivan ihana yli kahdeksankymmentävuotiaan blogi. Sen linkkien ja kommenttipalstan kautta löydät laajan kirjon eläkeläisblogeja. Ihmiset kauhean kummallisesti pyörivät vain yksissä ja samoissa ja samantyylisissä blogeissa, kun blogien kautta voisi tutustua vaikka minkälaisten ihmisten maailmaan.

Turun Tilda kirjoitti...

anonyymi: Hihii! Aivan ihana blogi! Mummot rules!

Anonyymi kirjoitti...

Älä suotta noloile blogiasi. Osa meistä lukee ( ja ihailee) tätä ihan ilman julkista tunnustustasikin :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Tässä olisi yksi kirjavinkki:

Otteita verkosta : verkon ja sosiaalisen median tutkimusmenetelmät / Salla-Maaria Laaksonen, Janne Matikainen, Minttu Tikka (toim.), 2013

Yritin laittaa linkin kirjan tietoihin, mutta se ei ollut mahdollista tai en vaan osannut. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Olen jo pitkän aikaa seurannut tätä blogia sen kummemmin jättämättä kommenttia, mutta nyt ajattelin jättää sellaisen.

Tein viime syksynä itse tutkimusta eräälle yhdistykselle sen viestinnän parantamisesta ja tehostamisesta etenkin somen näkökulmasta, ja lähdemateriaalina olivat mm. seuraavat teokset. Toivottavasti niistä on apua!

Haasio, Ari 2011. Mitä iloa internetistä? Helsinki: Avain.

Korpiola, Lily 2011. Kriisiviestintä Digitaalijulkisuudessa. Helsinki: Inforviestintä.

Lietsala, Katri, Sirkkunen, Esa 2010. Johdatusta sosiaaliseen mediaan. Teoksessa Sa- mi Serola (toim.) Ote Informaatiosta. Johdatus informaatiotutkimukseen ja interaktii- viseen mediaan. Helsinki: BTJ Kustannus, 264 – 304.

Tirronen, Mikko 2008. Web 2.0. Verkon numerologia. Helsinki: BTJ Kustannus.


-Agnes

Turun Tilda kirjoitti...

anonyymi2: Ai oletko joku Jyväskylän kursseilta? Annapa kuulua itsestäsi seuraavalla kerralla ;)

anonyymi3: Kiitti vinkistä! Ehdinkin laittaa opuksen varuakseen juuri ennenkuin vinkkasit siitä :) Tuntuu olevan kovin varattu...

Agnes: Kiitos ja kumarrus vinkeistä :)