torstai 13. syyskuuta 2012

Jälleen minttua ja työniloa!


Terveisiä metsästä!

Saalistimme juuri miehen kanssa tämän syksyn tähän mennessä parhaan suppilovahveroaarteen! Edelleenkään en voi kuin hehkuttaa sienestämisen rentouttavaa vaikutusta. Hirvikärpäsistä huolimatta ;)


Viimeiset kaksi viikkoa ovat menneet töissä taas jotenkin positiivisemmalla fiiliksellä.  Olen löytänyt jälleen tuon salaperäisen työn ilon. Kyseinen tunne syntyy todennäköisimmin siitä, että tuntee itsensä tarpeelliseksi. Muistin taas kuinka hyödyllinen ja käytännönläheinenkin aine yhteiskuntaoppi yläkoulussa on. Jotenkin tuntuu siltä, että erittäin monet yläkoulun yhdeksännelle luokalle siirtyvät kokevat vuosittain jonkinasteisen heräämisen juuri tämän aineen suhteen - ja mielenkiintoistahan se on: esimerkiksi parisuhteiden juridista vertailua, perinnönjakoa ja kansalaisen oikeuksia ja velvollisuuksia. Olen pyrkinyt lisäksi viemään ryhmiä niin usein kuin mahdollista käräjäoikeuteen seuraamaan oikeudenkäyntejä. Noiden vierailujen jälkeen yleensä 2-3 oppilasta luokasta ilmoittaa haluavansa juristiksi!

Ylipäätänsä on palkitsevaa, kun eri teemoista syntyy keskustelua, oma-aloitteisia kysymyksiä ja jopa väittelyä. Korostan aina, että jokainen perusteltu mielipide, kunhan se ei loukkaa muita, on oikea. Yhteiskuntaopissa ei tarvitse olla samaa mieltä opettajan kanssa ja sekös nuoriso riemastuttaa! Opettajan onnistumisen kokemusta lisää ehdottomasti vielä se, että yläkoulussa yhteiskuntaopille on tarpeeksi aikaa. Asioihin voidaan sukeltaa pintaa syvemmälle ilman jatkuvaa kiireen tunnetta. Kiitos vain päättäjille! Uskon, että aineelle aikoinaan annettu kolmas viikkotunti on positiivista pääomaa koko kansakunnan tulevaisuuden kannalta.


Toinen ahaa-elämys on tullut lukion taloustiedonkurssin puolelta. Olenhan minä sitä opettanut jo monta vuotta, mutta vasta nyt palaset alkavat todella loksahdella kohdilleen: kansantalouden kiertokulku, talouskasvun merkitys, globaalit suhdannevaihtelut ja suhdannehäiriöiden kansallinen ja ylikansallinen ehkäisy ja korjaaminen... Voisin kiljua riemusta! Ja niin paljon pelkäsin noiden tuntien pitämistä silloin joskus hamassa menneisyydessä (vaikka olinkin  suorittanut kansantaloustieteen apron hyvin tiedoin yliopistossa)... Eli tämä rohkaisun sanaksi aloitteleville opettajille. Ja kyllä ne opiskelijat pystyvät kirjoittamaan sitten E:tä ja L:ää keskinkertaisenkin opettajan avustuksella :)



Pakko tehdä teillekin vielä eräs taloustiedon tunnilla pidetty testi. Mitäs veikkaatte, liittyvätkö seuraavat väitteet nousu- vai laskukauteen? Eli onko väite puppua vai faktaa?

1. Laskukaudella syödään enemmän hampurilaisia kuin nousukaudella.

2. Australialaisen AC/DC-yhtyeen levyt myyvät paremmin laskukaudella kuin nousukaudella.

3. Koiranpentuindeksi kertoo, että ihmiset ottavat itselleen enemmän koiranpentuja nousukauden aikana.

4.  Nousukaudella tapahtuu vähemmän liikennekuolemia.

5. Nousukaudella ilmenee enemmän masennusta ja itsemurhia.

Mitäs veikkaatte? Voin laittaa oikeat vastaukset jossakin vaiheessa kommenttiboksiin jos jotakuta kiinnostaa...Mukavaa illanjatkoa!

Päivän työasu:

minttuinen pitsipaita - H&M

farkut - Cheap Monday

koru - vintage

kengät - vagabond

laukku - Itävallasta

Edit: Olipa kiva, että pikku pähkinäinen innosti teitä! Tässä siis oikeat vastaukset edelliseen suhdannevisaan:

1.  Laskukaudella syödään enemmän hampurilaisia kuin nousukaudella. Totta.

- Pikaruokaketjujen tulos paranee, koska ihmiset syövät ulkona aikaisempaa halvemmissa ravintoloissa. Esimerkiksi McDonald´sin tulos parani finanssikriisin seurauksena kaikkialla maailmassa v. 2008 lopusta alkaen.

2.Australialaisen AC/DC-yhtyeen levyt myyvät paremmin laskukaudella kuin nousukaudella. Totta.

- Yhtyeen levyjen myynti näyttää korreloivan taloussuhdanteiden kanssa. Laskukaudella levyt menevät paremmin kaupaksi kuin nousukaudella. Ilmiötä selitetään sillä, että laskukaudella ihmiset kaipaavat tuttua ja turvallista musiikkia.

3. Koiranpentuindeksi kertoo, että ihmiset ottavat itselleen enemmän koiranpentuja nousukauden aikana. Puppua.

- Taantuman aikana leikataan kodin ulkopuolella tapahtumista harrastuksista ja raha käytetään perhettä yhdistäviin asioihin.

4.  Nousukaudella tapahtuu vähemmän liikennenkuolemia. Puppua.

- Nousukaudella on paljon liikennttä teillä. Ihmisillä on kiire, ja he ajavat huolettomasti. Laskukaudella yritysten kuljetuksiin liittyvät ajot pienenevät eikä teillä ole nin paljon rekkoja. Lisäksi sakkoja pyritään välttämään enemmän laskukaudella.

5. Nousukaudella ilmenee enemmän masennusta ja itsemurhia. Totta.

- Tutkijat selittävät ilmiötä sillä, että nousukaudella ne, joilla menee huonosti kokevat suurempaa huonommuutta kuin laskukaudella. Laman aikana on yleistä, että ihmisillä menee huonosti, joten omaa huonoa asemaa voi selittää itselleen laman syyksi.

11 kommenttia:

Wee Piglet kirjoitti...

Testiin en uskalla vastata, taloustieto ei oikein ole alaani, vaikka joitakin kaupallisia kursseja olenkin käynyt. Olisipa meillä ollut peruskoulussa ja lukiossa noin inspiroiva ja innostunut opettaja, niin ehkä oppi olisi jäänyt minunkin päähäni paremmin, oli nimittäin aika kuivakkaa yksinpuhelua opettajilta näiden aineiden tunnit.

Ihanan minttuisa tuo paita, sellainen kivan raikas ja silti pehmeä sävy :)

Anonyymi kirjoitti...

1. Laskukaudella syödään enemmän hampurilaisia kuin nousukaudella.

Varmasti faktaa. Laskukaudella myös pelataan enemmän rahapelejä ja jos on peräti lama, juodaan paljon kaljaa tissibaareissa (viittaan tässä tietenkin vuosiin 92-95).

2. Australialaisen AC/DC-yhtyeen levyt myyvät paremmin laskukaudella kuin nousukaudella.

Fiktiota - sillä mitkään levyt tuskin myyvät kovinkaan hyvin, oli sitten nousu- tai laskusuhdanne. Bändit repivät tulonsa keikoista, kiertueista ja oheistuotteista.

3. Koiranpentuindeksi kertoo, että ihmiset ottavat itselleen enemmän koiranpentuja nousukauden aikana.

Hmm, tää on vaikea. Voisin perustella molemmat vastaukset. Jätän auki.

4. Nousukaudella tapahtuu vähemmän liikennekuolemia.

Fiktiota. Nousukaudella kaasujalka on raskaampi.

5. Nousukaudella ilmenee enemmän masennusta ja itsemurhia.

Kts. kohta 3.

miss_marjorie kirjoitti...

miss_marjorien veikkaukset:

1. Laskukaudella syödään enemmän hampurilaisia kuin nousukaudella.
TOTTA, koska on ns. edullista ulkosyömistä?

2. Australialaisen AC/DC-yhtyeen levyt myyvät paremmin laskukaudella kuin nousukaudella.
TOTTA, koska masentavina aikoina tarvitaan reipashenkistä musiikkia ;)

3. Koiranpentuindeksi kertoo, että ihmiset ottavat itselleen enemmän koiranpentuja nousukauden aikana.
TARUA, koska koirat liittyvät enemmän kotoiluun ja sellaiseen pehmoiluun, joka lisääntyy laskukaudella?

4. Nousukaudella tapahtuu vähemmän liikennekuolemia.
TARUA, kaikilla on paremmat autot, joilla ajetaan lujempaa ja kolaroidaan rajummin?

5. Nousukaudella ilmenee enemmän masennusta ja itsemurhia.
TOTTA, kun oletusarvoisesti pitäisi mennä hyvin ja naapurikin osti uuden auton, ja itse ei onnistukaan saavuttamaan omaa palastaan siitä nousukauden onnesta, niin vähemmästäkin alka masentaa?

P.S Kiva kuulla, että työt ovat maistuneet! Käräjäoikeuskäynti yhteiskuntaoppitunnilla oli yksi oman yläkouluaikana huippuhetkistä :)

Anonyymi kirjoitti...

Aika vaikeita kysymyksiä tuossa testissäsi :) Ei voi edes päätellä loogisesti, koska hampurilaisia voidaan syödä nousukaudella kun on vara käydä ulkona syömässä mutta nykyajan hampurilaiset ovat niin halpoja, että niitä on vara syödä vähemmilläkin rahoilla. Sama juttu koiranpennuissa, nousukaudella varmaan rotukoiria voisi olla vara ostaa enemmän mutta huonon taloustilanteen aikana koiranpentu toisi elämään iloa... Laita vastaukset, kiinnostaa kyllä :)

Blogisi perusteella olet varmasti innostava ja kiva opettaja. Yläasteella ja lukiossa opettamasi aineet tuntuivat maailman tylsimmiltä, mutta myöhemmin olen huomannut miten tarpeellisia ne kuitenkin olivat. Harmi, etten silloin satsannut niihin enemmän. Aurinkoista syksyä!

Anonyymi kirjoitti...

Pakko veikata oikeita vastauksia:
1) totta
2) tarua
3) tarua
4) totta
5) tarua

Jäiköhän tähän päähän mitään tietoa lukion yhteiskuntaopista... :-)

Blogiasi on aina yhtä ihana lukea!

Ainoanniina kirjoitti...

Veikkaukset:

1) totta
2) totta
3) tarua
4) tarua
5) tarua

Jännä oli miettiä vastauksia, monet asiat kun voi ajatella kummin päin vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mä ymmärsin kysymyksen aluksi niin, että näihin kaikkiin on sama vastaus. Koska ensimmäinen oli mielestäni ihan selvästi tarua, niin sain päässäni sovitettua kaikki loputkin taruiksi. Muut vastaajat näyttävät olevan kanssani enemmän tai vähemmän eri mieltä, mutta ei se mitään :) En lähde muuttamaan ensiajatuksiani toisiksi.
-M-

Anonyymi kirjoitti...

Tilastosta en tiedä, mutta satunnaisena koiran pennun myyjänä ja ostajana voin sanoa, että vuosina 1990 ja 1991 pennut vietiin käsistä. 1994 oli hieman hiljaisempaa. 2007 sai vielä valita, mutta 2008 taas oli koirista suoranaista pulaa. Samoihin aikoihin myös naapurustoon ilmaantui lukuisia koiria, jotka sitten muutaman vuoden kuluessa poistuvat kuka minnekin. Eli koirabuumi iskee aina laman kanssa samoihin aikoihin, varsinkin perheille jotka eivät ole aidosti "koiraperheitä", vaan se hankitaan lähinnä muiden harrastusten sijaan. Toki rotu, jne, vaikuttaa asiaan.

Äni kirjoitti...

Pakkohan tässä on omaa tietouttansa (tai tietämättömyyttään ;D) testata!

1. Laskukaudella syödään enemmän hampurilaisia kuin nousukaudella. TOTTA

2. Australialaisen AC/DC-yhtyeen levyt myyvät paremmin laskukaudella kuin nousukaudella. PUPPUA

3. Koiranpentuindeksi kertoo, että ihmiset ottavat itselleen enemmän koiranpentuja nousukauden aikana. TOTTA

4. Nousukaudella tapahtuu vähemmän liikennekuolemia. PUPPUA

5. Nousukaudella ilmenee enemmän masennusta ja itsemurhia. PUPPUA

Mielenkiinnolla odottelen oikeita vastauksia. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tokana vastannut anonyymi jatkaa vielä: Kiitos vastauksista, mutta on ihan pakko reklamoida tosta kakkoskysymyksestä - olen antanut itselleni kertoa, että mitkään levyt ei mene enää nykyään kovinkaan hyvin kaupaksi, oli sitten nousu- tai laskusuhdanne :)

Kaikkea hyvää syksyysi!

Sylvi kirjoitti...

Löysin tieni tänne vasta nyt. Kiva visa!

On mukava lukea opepohdintojasi. Olen itse miettinyt aina välillä siirtyväni alakoulusta ylemmälle asteelle S2-opettajaksi tai mahdollisesti jopa äikän opeksi. Jännittää vaan, miten niiden murkkuikäisten kanssa pärjäisi sekä myös se, miten oma kapasiteetti riittäisi. Lohduttava tuo ajatuksesi siitä, että keskinkertainenkin opettaja riittää, silti hyviä arvosanoja voi sadella. Pidän itseäni niin keskinkertaisena opettajana, joka varmasti olenkin, ja jään usein keskinkertaisuuteeni rypemään. Siis, kiitos!