Iltaista!
Tein joskus aiemmin tässä blogissa jonkin verran kirja-arvioita. Sittemmin touhu on jäänyt useammastakin syystä. Ensinnäkin elämäni valtasivat gradukirjat. Tunsin syyllisyyttä, jos tartuin romaaniin. Toisaalta en ole vuoteen edes jaksanut lukea mitään erityistä. Riikka Pulkkisen kirjan "Totta" sentään luin, mutta lukuprosessin aikana lähes joka blogissa puhuttiin kyseisestä teoksesta, joten en viitsinyt aiheeseen enää tarttua. Lisäksi koen jotenkin suurempaa rimakauhua kirjoittaa kirja-arvosteluita. Haluaisin tehdä ne hyvin, mutta siitä seuraa se, että niiden tekemiseen saattaa upota (ja upposikin)pari kolme tuntia aikaa. Vähän liikaa opettajan arjessa. Niinpä ne ovat jääneet.
Koska minulta aina välillä kuitenkin kysellään kirjavinkkejä, päätin nyt viimein listata muutaman teoksen, jotka ovat jättäneet jonkinlaisen jäljen minuun. En ala sen syvemmin niitä tässä analysoimaan. Ehkä sitten joskus jaksan niistä tarkemmin kirjoitella.
Olkaa hyvät, tässä Tildan lista. Tämä ei ole mikään top ten, mutta kuitenkin:
1. Laura Honkasalo: Sinun lapsesi eivät ole sinun. Itkin ja luin. Teos on täydellinen. Tämän kirjan olisin halunnut kirjoittaa itse! Ehkä osittain siksi, että samaistuin päähenkilöiden kokemuksiin tietyllä tasolla.
2, Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa. Itkin ja luin. Kirja ihmisyydestä. Kuvaus inhimillisyydestä. Tätä olen jakanut historian ja yhteiskuntaopin ylimääräisenä stipendinä.
3. Leena Lander: Tummien perhosten koti. Mielestäni Landerin paras romaani. Arkea ja maagisuutta samasssa paketissa.
4. Joyce Carol Oates: Blondi. Jokaisen Marilyn-fanin absolut-listalla. Minä rakastan niin Oatesin tapaa kirjoittaa; varsinkin hänen lauserytmiään!
5. Erik Wahlström: Tanssiva pappi. Kaikki ei ehkä tykkää, mutta TIlda tykkää. Ihan loistavaa historiallista humööria ;) Pölyt pois kansakunnan kipsipatsaiden päältä - soppii aloittaa vaikka kansakoulun isästä Uno Cygnaeuksesta! Lue lisää täältä.
6.Mika Waltari: Appelsiinin siemen. Luettu nuoruuden hurmassa lukioiässä. Kertoo 1930-luvun sykkivästä Helsingistä.
7. Rakel Liehu: Helene. Olisikohan Liehu Suomen Oates? Ihana, mutta surullinen. Ihailen Liehun tapa kirjoittaa yksinäisestä ja vanhenevasta Schjerfbeckistä.
8. Isaac Bashevis Singer: Moskatin suku. Loistava, vaikkakin rönsyilevä sukusaaga juutalaisista 1900-luvun alkupuolen Puolasta.
9. Herman Hesse:Arosusi. Räjäytti jollakin tasolla abitytön sielunmaiseman. Pitäisi vissin lukea uudestaan, että muistaisi taas, että miten ;)
10. Riikka Pulkkinen: Totta. Uusimpia hyviä. Kaunista, yksinkertaista kieltä.
Ja se ekstra on...
Sofi Oksanen: Puhdistus. Lue lisää täältä.
Ps. Mitä sinä suosittelit minulle ja tämän blogin lukijakunnalle luettavaksi tämän listan perusteella?
kuvalähteet: Singer Honkasalo, Hosseini ja Oates,
9 kommenttia:
Oma suosikkini on The Help, suom. Piiat (Kathryn Stockett). Pidin kirjasta oikein todella paljon, ja niin kuin usein käy ei elokuva sitten tuntunutkaan enää miltään. Hissanopen näkökulmasta kansalaisoikeustaistelu ainakin voisi olla kiinnostavaa? Mutta kirja oli mielestäni ihana myös esim. lukemisen ja kirjoittamisen sekä oman äänen löytymisen kannalta. - Itse pidän noista listasi kirjoista erityisesti Oatesista ja myös Oksasesta.
olen Marilyn-fani, mutta Blondia en saanut luettua edes loppuun. En pitänyt yhtään...
Oma suosikkini listaltasi on ehdottomasti Tuhat loistavaa aurinkoa. Tähän mennessä ainut kirja, jota lukiessa olen itkenyt ääneen. Ihan käsittämättömän koskettava tarina. Tykkään myös Puhdistuksesta. Tosin jouduin tykätäkseni lukemaan sen kahdesti - ekalla kerralla siitä jäi jotenkin sirpaleinen fiilis, jota paikkailin toisella lukukerralla.
En osaa nyt heittää mitään suositusta, mutta noin yleisesti voin suositella kaikille lukupiirin perustamista! Olen itse kuulunut viiden naisen lukupiiriin puolentoista vuoden ajan. Sen lisäksi, että saa hyviä lukuvinkkejä ja tulee lukeneeksi sellaisiakin kirjoja, joita ei itse valitse , saa istua säännöllisesti iltaa hyvässä seurassa:).
Tykkäät Leena Landerista ja historiasta - olethan lukenut jo Liekin lapset? Romaani Suomen sisällissodasta Hankoniemen tuntumasta.
Samaa aihepiiriä läheltä liippaa Sirpa Kähkösen faktateos Vihan ja rakkauden liekit. Tositarinoita toisinajattelijoiden eli kommunistien kohtelusta Suomessa 20-30-luvuilla. (Kähkönenhän on kirjoittanut näistä ihmiskohtaloista myös suosittua proosaa, Kuopioon sijoittuvan sarjan, josta olen itse lukenut vain Lakanasiivet, mutta voisin suositella sitäkin. Kertoo yhdestä päivästä jatkosodan aikana, kun Kuopiota pommitettiin.)
Jatkan sotaisaa listaa vielä tämän syksyn uutuuksilla ja ikäisilläsi hienoilla naiskirjailijoilla: Jenni Linturin Isänmaan tähden (kertoo suomalaisista vapaaehtoisista SS-joukoissa) ja Katja Ketun Kätilö (lappilaisnainen rakastuu saksalaiseen sotilaaseen vuonna 1944).
Olet tykännyt Tanssivasta papista, siksi uskallan suositella kirjallisempaa aihepiiriä ja samalla vähän kevyempää: kiinnostavatko Tulenkantajat ja 20-luku? Jos vastaat myöntävästi, lue ehdottomasti Satu Koskimiehen Hurmion tyttäret, joka on käsittääkseni faktoihin pohjautuvaa fiktiota Elina Vaaran, Katri Valan, Olavi Paavolaisen ja kumppaneiden suhteista.
Ja edellinen lisää: jos tykkäät kehitysmaihin ja nyky-/lähihistoriaan sijoittuvista kirjoista (mihin Afganistan-suosikkisi viittaisi), luepa nuoren naiskirjailijan Chimamanda Ngozi Adichien romaani Half of a Yellow Sun (mieluiten alkukielellä). Kertoo upeasti ja yleissivistävästi 60-70-luvun Nigeriasta ja Biafran sodasta arjen ja muutaman ihmisen keskinäisten perhe- ja rakkaussuhteiden tasolla. Eikä siis ole mikään sotakirja, vaikka välillä onkin väkivaltaista.
Yksi vasta lukemani hyvin hyvä kirja on Tiina Raevaaran novellikokoelma En tunne sinua vierelläni. Novelleissa on myös se hyvä puoli, että ei haittaa, vaikka lukee pätkittäin!
Hei Tildanen,
kun kerran kirjasuosituksia kysyit, niin tietenkin tartun. :) Edellä on tullut jo tosi monta hyvää vinkkiä, ja toistan niistä sitä jota itsekin meinasin sanoa. Eli kokeile ihmeessä Sirpa Kähköstä! Tietokirja Vihan ja rakkauden liekit teki minuun vaikutuksen, mutta Kuopio-sarja sementoi Kähkösen paikan tämän hetken kotimaisena ykkös-naiskirjailijana.
Novellien lukeminen on myös hyvä vinkki. Vähän toisenlaiseksi kokeiluksi suosittelisin Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -kirjoja Naisten etsivätoimisto nro 1:stä. Vaikka ne kirjaston dekkarihyllystä löytyvätkin, ne ovat hyvin kaukana salapoliisitarinoista. Lämpöä ne sen sijaan ovat tulvillaan, muutenkin kuin Botswanan auringon vaikutuksesta.
Tuli myös mieleen, että saattaisit pitää Muriel Barberyn Siilin eleganssista. Ja suosittelen kokeilemaan myös Michael Ondaatjen Englantilaista potilasta. Älä muistele taannoista Ralph Fiennesin komistamaa elokuvaa, vaan lue kirja, se on upea.
Mutta ensin se Kähkönen, kokeile ja makustele, tykkäisitkö.
Itse luin aikoinaan myös tuon Tuhat loistavaa aurinkoa, ja koitin myöhemmin löytää vastaavanlaista kirjaa täyttämään sen jättämää aukkoa. Ystäväni suositteli minulle Alan Drewn kirjaa Gardens of Water (Vesipuutarhat) ja saatuani kirjan käsiini ahmin sen valtavalla antaumuksella. Gardens of Water kuvaa kahden sukupolven ja kahden kulttuurin välistä kuilua koskettavalla ja uskottavalla tavalla. Valintoja kulttuuristen arvojen, perheen ja rakkauden välillä. Kerrassaan kauniisti kirjoitettu, kyyneliä ja ajatuksia nostattava teos.
anonyymi: Kiitos vinkistä! Rekisteröinkin, että tuon samanniminen elokuva ilmestyi juuri. Ehkä siis ennemmin kirja kuin elokuva :)
anonyymi: No harmi, onhan kirjan kieli tosiaan aika koukeroista.
Kähmäräpälä: OI, lukupiiri olisi ihana! Pitäisi löytää lähiseudulta vain ihmisiä jotka olisivat lukijatyyppiä. Sellaisia ei välttämättä kasva joka oksalla.
anonyymi: Kiitos, paljon supervinkkejä! Landerin sain viime jouluna lahjaksi, pitäisi lukea loppuun. Sirpa kähkönen on todella hyvä kirjoittaja ja olenkin ajatellu lukea loput Kuopio-sarjasta. Olen lukenu thäneltä otsiaan vain yhden osan, enkä siksi ruvennut häntä suosittelemaan blogin puolella. hänen ilmaisunsa jäi kuitenkin mieleen.
Nuo Finlandia-ehdokkaat ovat joululahja toivelistalla :)
Kiitos myös jatkokommentin vinkeistä :) Tartun varmasti useampaan mainitsemistasi teoksista :)
Elina: KIitos vinkistä :)
kikka. Olen tutustunut Kähköseen yhdne kirjan verran ja tykkään :) Toinen Kähkönen on jo odottamassa pokkarina, mutta kun välistä puuttuu jokin Kuopio-sarjan osa, niin en ole viitsinyt väärässä järjestyksessä lukea. Kiitos muistakin vinkeistä :)
Sisko: Kiitos vinkistä. Kuulostaa mielenkiintoiselta :) Toivottavasti muutkin saivat uusia lukuvinkkejä.
Lähetä kommentti