perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kaksi ruokaa linsseistä


Heipä hei!

Tänään ajattelin postata pitkästä aikaa ruokareseptejä. Kynnykseni jakaa ruokaohjeita on melko korkea (omasta näkemyksestäni vaillinaisten keittotaitojeni vuoksi) eli tänne blogosfääriin päätyy vain sellaisia reseptejä, jotka olen perinpohjaisesti kokenut hyviksi. Tällä kertaa jaossa olisi kasvisruokaohjeita; yksi resepti lapsuudestani ja toinen uudempi marttojen keittokurssilta opittu.  Meinasinkin laittaa postauksen nimeksi uutta ja vanhaa linsseistä, mutta tajusin onneksi ajoissa, että jokin olisi tuossa otsakkeessa mättänyt ;) Eli joo, olen nukkunut muutaman yön paremmin, mutta vielä on kirittävää normaaleihin yöuniin.

Joka tapauksessa tässä alkutalvesta minulle tuli vahvasti sellainen olo, että haluaisin tehdä enemmän kasvisruokia. Olen aina syönyt melko kasvispainotteisesti, mutta ehkä nyt lapsen myötä tuli halu lisätä kasvisten määrää entisestään ruokavaliossa. Eräs vegetarismiani rajoittava tekijä on ollut pähkinä- ja soijamaitoallergia, mutta viime aikojen siedätyshoitojeni ansiosta olen havainnut, etteivät cashew- ja pistaasipähkinät sittenkään aiheuta allergisia oireita minulle. Olen samaten hurahtanut erilaisiin siemensekoituksiin, joita olen lisäillyt salaatteihin ja keittoihin. Nämä pienet onnistumisen kokemukset motivoivat minua tarttumaan seuraaviin resepteihin, jotka ovat tosin linssipainotteisia:

1. Lapsuuden linssilaatikko



1 dl tummaa riisiä
2dl kuivia vihreitä linssejä (huuhtele/ liota ensin)
1 kasvisliemikuutio
3 dl vettä
 

1 sipuli
1 muna
2 rkl / "iso turaus"tomaattisosetta/ ketsuppia
1 nippu tuoretta persiljaa / 1/2 dl lehtikaalia
vähän tilliä (kuivaa/ tuoretta)
2 tl suolaa
valkosipulia maun mukaan
3 dl maitoa/ kermamaitoa

Ohje

Huuhtele linssit hyvin (toimi linssipaketin ohjeen mukaan)

Keitä riisi-linssiseosta 20 min

Lisää jossakin vaiheessa kasvisliemikuutio seokseen

Sekoita keskenään maito, muna ja suola sekä ketsuppi

Lisää joukkoon persiljasilppu ja muut mausteet



Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada seos voideltuun uunivuokaan.

Paista laatikko 200 asteessa n. 1h 15 min. Loppuvaiheessa lämpötilan voi pudottaa 175 asteeseen.



Tarjoile laatikko esim. pehmeän raejuuston ja avokadoviipaleiden kanssa. Myös puolukkahillo sopii laatikon kyytipojaksi.





2. Itämainen linssi-porkkanakeitto Marttojen tapaan


2 dl punaisia linssejä
2 sipulia
4 porkkanaa
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 prk tomaattimurskaa
3 rkl öljyä
1-2 tl juustokuminaa eli jeeraa 
1 tl korianteria (tai puoli nippua tuoretta)
1/2 - 1 tl chilijauhetta
3 rkl fariinisokeria
3 dl (kookos) maitoa
suolaa

Ohje

- Huuhtele linssit kylmän juoksevan veden alla
- Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat
- Kuumenna vesi kattilassa ja murenna joukkoon liemikuutiot 
- Lisää linssit, porkkanat ja sipulit sekä tomaattimurska sekaan ja anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla n. puoli tuntia



- Kuumenna öljy pannulla, lisää siihen juustokumina, korianteri ja chili. Anna hautua muutaman minuutin.
- Soseuta keitto, lisää mausteseos, sokeri ja halutessasi suola
-Sekoita ja kuumenna 10 min.



- Lisää maito ja tarkista maku


Linssiruuista on vähän vaikea ottaa houkuttelevia kuvia, mutta voin kertoa, että olen hurahtanut molempiin resepteihin täysin (ja tehnyt molempia ruokia kuukauden sisällä kolme kertaa). Linssiruuat ovat siitä hyviä, että ne ovat täyttäviä ja makoisia, vaikkei minkään sortin lihaa olisi tarjolla. Samaa en ole toistaiseksi todennut pavuista ja soijarouheesta, mutta ehkäpä löydän tulevaisuudessa makoisia reseptejä myös noista raaka-aineista. Lisäksi nämä kasvisruuat eivät ole lainkaan hitaita valmistaa; esim. tuon linssilaatikon tekaisee itse asiassa nopeammin kuin tavallisen makaronilaatikon :)

Tässäpä vilpittämät kasvisruokasuositukseni! Jätä halutessasi oma kasvisruokabravuurisi tuonne kommenttiboksin puolelle. Antakaamme hyvä kiertää :)

Mukavaa viikonvaihdetta kaikille!

Ps. Kiitos runsaista kommenteista ja vinkeistä noihin vauva-aiheisiin postauksiin. Yritän nyt vihdoin ehtiä vastata niihin kunnolla.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tosi kivasta linssilaatikko-ohjeesta.Tein ja hyvää oli! Olen tähän asti tehnyt vain samaa tylsää "peruskeittoa" linsseistä, joten tuo toinenkin ohje menee varmasti kokeiluun.

Turun Tilda kirjoitti...

anonyymi: Tosi kiva kuulla, että maistui! Ei tosiaan ehkä näytä kauhean houkuttelevalta, mutta on oikeasti maukasta :) Keitto on kanssa tosi hyvää ja vaikka korianteri ei kuulu meidän perheen suosikkiyrtteihin (maistuu vähän saippualta), niin tässä ruuassa sen maku ei häiritse lainkaan :)