sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Teatteria Logomossa


Tervehdys jälleen!

Hihkuin jo tuossa viikolla, että pitkällisen kotirupeaman jälkeen pääsin vihdoin ihmisten ilmoille - ja oikein taiteen äärelle. :)

Turun kaupunginteatterista otettiin tosiaan yhteyttä kera kysymyksen, kiinnostaisiko allekirjoittanutta tulla muiden lifestyle- ja kulttuuribloggareiden kanssa tutustumaan teatterin uusiin evakkotiloihin Logomossa, ja kuulemaan samalla tulevasta ohjelmistosta.

No arvata saattaa, ettei tällaista mahdollisuutta halunnut jättää väliin :)


Viime keskiviikkona minut pudotettiin Logomolle iskän ja Alvarin suunnatessa mummolaan. Jihuu,  vapaailta!

Ystävällisen vastaanoton jälkeen saimme kuulla kaupunginteatterin tiedottajalta, Kirsi Lönnmarkilta, miten toiminta uusissa tiloissa Logomossa, Linnateatterissa ja kesäkaudella Naantalissa Emma Teatterissa on sujunut. Erityistä on ollut se, että evakkolaisille on voitu rakentaa varta vasten heille suunnitellut tilat Logomoon. Ihan kaikki kaupunginteatterin toiminnot eivät ole sinne kuitenkaan mahtuneet vaan esimerkiksi puvusto sijaitsee Pernon entisellä koululla ja teatterin verstas vanhalla saippuatehtaalla.


Itse asiassa tässä välissä on pakko nolona myöntää, että minulta oli mennyt täysin ohi tämä viime syksystä asti vallinnut Turun kaupunginteattterin poikkeuksellinen tilanne ja sijainti. Olen tainnut elellä viimeiset seitsemän kuukautta varsinaisessa vauvakuplassa... No, jos joku muukin on elänyt samantapasessa umpiossa, niin tiedoksi vain, että Logomo on tällä hetkellä varsinainen turkulaisen kulttuurin tihentymä, jossa tapahtuu paljon muutakin kuin Voice of Finlandin livelähetykset!


Pääsimme myös kurkkaamaan teatterin erilaisiin tiloihin: näyttömölle, puvustamoon ja lavastamoon. Tällä hetkellä Logomossa valmistaudutaan Mikko Koukin ohjaaman Lars von Trierin menestyselokuvaan Breaking the Waves pohjautuvan näytelmän ensi-iltaan (17. ja 18.4.2015), ja näyttömö olikin keskiviikkona valmiina kyseisen näytelmän harjoituksia varten. 


Logomon 350 paikkainen katsomo on liikkuva ja siten hyvin muunneltavissa erilaisiin esityksiin. Huomionarvoista myös on, että sekä lämpiötiloihin että teatterisaliin on esteetön pääsy.

Pääsimme hetkiseksi myös seuraamaan Breaking the Waves-näytelmän ensi minuutteja parvelta. Hetki, jolloin ensimmäiset valot syttyvät ja äänet kuuluvat on aina kihelmöivä ja taianomainen.


Tarinaa uskonnollisessa yhteisössä varttuneen Bessin ja öljynporauslautalla työskentelevän Janin suhteen kehittymisestä olisi voinut seurata pidempäänkin.


Breaking the Wavesin pääosissa esiintyvät Taneli Mäkelä ja Helmi-Leena Nummela.


Saimme tilaisuuden kuulla näytelmästä myös itse ohjaajalta. Mikko Kouki kertoi, että oli tarkoituksella jättänyt ohjaustyötä tehdessään katsomatta Trierin elokuvaa uudempaa kertaa ja pyrkinyt tekemään kappaleesta täysin oman tulkintansa. Osa näyttelijöistäkin oli rooleihin syventyessään toiminut samoin.

Huh. Pelkäsin ennakkooon tollon leimaa otsassani, kun en vuokrannutkaan Trierin rainaa pääsiäiseksi. Muistan nähneeni leffasta korkeintaan osia. Ehkäpä voisin kuitenkin ensin syventyä teatterikappaleeseen ja vasta sitten katsoa elokuvan!

Iltamme Logomossa päättyi meidän bloggaajien yhteiskuvaan. Suuret kiitokset Turun kaupunginteatterille ainutlaatuisesta illasta! Oli hienoa tulla tällaisena yleishääräbloggajana kutsutuksi kulttuurista paljon syvemmin bloggaavien joukkoon.  Mutta pitäähän sitä jonkun levittää kulttuurin valoa myös kotiäideille (tai ainakin allekirjoittaneelle mammalle), vai mitä ;)


Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa pyörivät kuluvana vuonna Breaking the Wavesin ohella ainakin musiikkinnäytelmä Tamara Lundin elämästä, Lätkäkomedia Hockey Night itse Antero Mertarannalla varustettuna sekä toukokuun lopppun asti esityksessä oleva vaikuttavaksi hehkutettu Seili.

Ilokseni voin kertoa, että yhteistyöni Turun kaupunginteatterin kanssa tulee näillä näkymin jatkumaan. Aina silloin tällöin pääsen kertomaan fiiliksiäni valituista esityksistä. :)

Vaikken kovin kaupallinen blogi olekaan, teen mielelläni blogiyhteistyötä nimenomaan aineettomien hyödykkeiden kuten kulttuurituotteiden suhteen. Onhan tässä toki oma lehmä ojassa, jos pääsen teatterielämyksistä nauttimaan, mutta mielelläni nostan kulttuuria esille muutenkin.

Mikä on ollut vaikuttavin teatterikokemuksesi? Toivoisitko Tildan bloggaavan erityisesti jostakin tietystä Turun kaupunginteatterin tulevasta esityksestä?

Mukavaa uuden keväisen viikon alkua!

Kuvat Breaking the Wavesin harjoituksista : Otto-Ville Väätäinen /Turun kaupunginteatteri 

2 kommenttia:

Lady of The Mess kirjoitti...

Oli kiva tavata ihan livenäkin - ja jutut taatusti jatkuvat;)
Iloa päiviisi <3

Turun Tilda kirjoitti...

Lady: Kiitos seurasta ja juttutuokiosta! Toivottavsti päästään jatkamaan niitä tosiaan toistekin :)