Olen ottanut viimeisen puolentoista viikon todella rennosti blogin ja vähän kaiken suhteen. Se tekee muuten aika hyvää. Ylipäätään jokaisen bloginpitäjän on mielestäni hyvä testata, pystyykö aika ajoin olemaan ilman blogin päivittämistä ja siellä ramppaamista.
Tänä vuonna en koe tarpeelliseksi tehdä mitään retrospektiiviä menneen vuoden tapahtumista; kyllä te blogiani aktiivisesti seuraavat tiedätte siihen syyn. Sen sijaan on aika katsoa tulevaan, uusiin haasteisiin.
Kerroin teille loppuvuodesta 2013 aikeestani aloittaa täysin uusien vaatteiden ostolakko armon vuonna 2014. Jo pidemmän aikaa minua oli ahdistanut ajatus siitä, että tyylibloggaamiseen liittyy helposti sekä mielikuva että valitettavasti usein myös todellisuus jatkuvasta uuden ostamisesta ja ihanuuksien esittelystä. Lopputuloksena on kaappien pohjalla seisovat käyttämättömät vaatevuoret.
Hahmottelin aluksi mielessäni, että pystyisin kenties haastamaan omia lukijoitani ja lähipiiriäni pohtimaan kulutuskysymyksiä tempauksellani, mutta sitten sain viestiä tutuilta vintage- ja kierrätystaitureilta Annalta ja Elinalta, että he haluaisivat liittyä kamppanjaan! Voi hitsi, pienen pienistä ajatuksenpisaroista onkin syntymässä jo puro!
Sähköposti lauloi vuodenvaihteen molemmin puolin, kun hioimme tempaustamme. Olen onnellinen saadessani kamppanjaani monensorttista osaamista. Elina on toimittaja, jolla on tunnetusti sana hallussa (luitteko muuten hänen artikkelinsa kestävistä vaatevalinnoista taannoisesta Oliviasta?). Anna on taas sisustusarkkitehtiopiskelija, joka hallitsee visuaalisen suunnittelun ja muutenkin kaiken kauniin.
Ideariihemme pohjalta syntyi lopulta ajatus Kierrätyskeijuista. Se on blogikamppanja, johon osallistuvat tyylibloggaajat eivät osta vaatteita uusina vuoden 2014 aikana. Sen sijaan kirpputori-, vintage-, ja second hand-ostoksia saa tehdä, samoin kierrätysmateriaaleista tehtyjen vaatteiden hankkiminen tai kierrätysmateriaalista tekeminen ja teettäminen on kierrätyskeijuajatuksen mukaista. Toiveenamme on oppia hyödyntämään jo olemassaolevia vaatteitamme paremmin erilaisissa asuissa ja ottaa käyttöön myös ne vaatteet ja asusteet, jotka tavallisesti jäävät rekin tai hyllyn takimmaisiksi.
Tarkoitus ei ole olla tiukkapipoinen, vaan harkitseva. Jokainen meistä voi rajata omat erityistapauksensa pois, ja on ihan ymmärettävää että erityistapauksia tulee - jos bloggaaja tarvitsee uudet juoksukengät hajonneiden tilalle, on ehkä järkevintä ostaa sellaiset kaupasta.
Omalla kohdallani lakko koskee ensisijaisesti käyttövaatteita ja asusteita pois lukien kengät, joita aion ostaa maltillisesti uusina. Saatan myös teetättää vuoden aikana muutaman vaatteen ihan uudesta kankaasta ompelijalla, sillä haluan muistuttaa ihmisiä suomalaisen pienyrittäjyyden tukemisesta enkä omista ennestään kankaita. Lakkoni ei tule koskemaan alusvaatteita (no hei, käykääpä tsekkaamassa vaikkapa blogi Paskat Kirppislöydöt, niin ei intiimivaatteiden ostaminen ei tosiaankaan kiinnosta...) tai sukkia, sukkahousuja tai yövaatteita. Tuskin kuitenkaan alan edellä mainittuja hamstrata, kun sellaista tarvetta ei ole ollut ennenkään :) Oma erityis-erityispoikkeukseni tietysti liittyy haaveeseeni omasta pienestä, mutta asia ei ole ainakaan nyt vuoden alkupuolella ajankohtainen, joten jätän itselleni veto-oikeuden mahdolliseen myöhempään ajankohtaan. Helmikuisen Lontoon-reissun suhteen alan olla kuitenkin kääyntymässä mahdollisesti sille kannalle, että voisin sieltäkin katsastaa lähinnä second hand-juttuja.
Haluamme tietysti auttaa myös muita tekemään vastuullisempia valintoja vaatteiden suhteen ja pitämään hauskaa second hand-tyylin parissa. Perustan blogini oheen (kunhan tästä vain ehdin) alasivun, jossa on kierrätysaiheisia linkkejä, osoitteita ja muita käytännön ideoita. Saatamme ehkä saada aikaan jotain nettimaailman ulkopuolistakin täällä Turussa tai Lahden seudulla, tiedotamme lisää, kun alkaa tapahtua!
Haluatko itse Kierrätyskeijuksi? Tervetuloa! Toimi näin:
- Suunnittele itsellesi sopivat tapa välttää uusien vaatteiden ostamista mahdollisimman paljon. Rajaatko ulkopuolelle liikuntavarusteet tai työvaatteet, otatko mukaan muut ulkonäköjutut kuten kosmetiikan tai korut?
- Kun olet löytänyt sopivan tavan, kerro asiasta blogissasi (ja mielelllään myös jollekulle meistä kamppanjan aloittajista) ja liitä sivupalkkiin Kierrätyskeijut-logo.
- Kerro silloin tällöin blogissasi, miten menee ja miltä kamppanja tuntuu. Tee loppukatsaus joulukuun 2014 lopussa. Helppoa!
- Toki kaikki blogittomatkin voivat yhtyä tempaukseemme. Olisiko lukijoillamme innostusta perustaa ihan facebook-sivu asian tiimoilta?
Nautitaan siis omien vaatekaappiemme antimista ja valikoidusta vanhasta-uudesta!
Ps. Kamppanjaamme sopii mainostaa blogosfäärissä muutenkin, vaikkei itse aktivistiksi ryhtyisikään ;)
21 kommenttia:
Hmm.. mulla ei ole blogia, mutta voisin osallistua :D
Ootko käynyt muuten turussa spr:n kontti kirppiksessä? Kävin siellä joulun jälkeen ja siellä on vaikka mitä! Siitä innostuneena voisin jopa kokeilla Kierrätyskeijuutta :)
Niin ja kai Kierrätyskeijut järjestävät jonkun tapahtuman vuoden aikana? Kirppismiitin tms tempauksen? :)
T.juu
harmi, että kampanja on vaan blogin kirjoittajille...
Juu: Hei, on se tarkoitettu kaikille! Tietty haluttiin korostaa, että blogilliset voisivat ylläpitää asiaa omissa blogeissaan. Pitäisiköhän tehdä sitten facebook-ryhmä kamppanjan tiimoilta? Aika moni kuitenkin on nassukirjassa ja sitä kautta tempaus voisi saada julkisuutta.
Elinan kanssa puhutiin jo, että Turussa voisi ainakin tehdä just tuollaisen kirppistempauksen jossakin vaiheessa vuotta ja mahdollisesti paikallisia kirpputoreja voisi houkutella mukaan yhteistyöhön.
anonyymi: On tarkoitettu kaikille! Osaako joku väsätä facebook-ryhmän?
Ei millään pahalla Tilda, mutta sinähän ostat etupäässä muutenkin vintage-vaatteita (ja melko paljon), joten mikä tässä kampanjassa on erona viime vuoteen? Jos olisit kokonaan ostamatta vaatteita (pois lukien esim. alusvaatteet, äkilliset välttämättömät hankinnat jne.) niin siinä olisi haastetta :)
Voisin lähteä mukaan näin etänä, second hand shopit ja kirpputorit onkin pitänyt ottaa vähän aktiivisemman tarkastelun alle täällä Englannissa eli tämä tulisi varsin sopivaan hetkeen.
Fb-sivua kannatetaan! t. blogiton himoshoppari
Hyvä te!
Aiempi kommentoija ihmetteli, mitä eroa Tildalla on aiempaan, kun hän jo valmiiksi vintagevaatteita ostaa. Minusta on luonnollista, että tällaisen kampanjan laittavat alulle nimenomaan tyylibloggaajat, joiden vaatekaappiin ja -parteen vintagelöydöt sopivat. Onhan Tildalla aiemmin näkynyt esittelyssä uutena ostettuja vaatteita. Kysymys ei ole mistään radikaalista kulutuksen lopettamisesta vaan paremminkin kulutustavan muuttamisesta. Muutos on toki Tildalla ollut käynnissä ennen Kierrätyskeijuja.
Itselläni ei ole blogia, mutta aion pitää ajatuksen mielessä tarkasti. Bloggaamisen avulla asiaan sitoutuisi varmaan enemmän, mutta luultavasti tulen pohtimaan kulutustottumuksieni muutoksia ainakin näin kommenttilaatikon puolella.
Myös itselläni on toive siitä, että saisin vielä tänä vuonna sovitella mahan kohdalta nykyistä kokoa suurempia vaatteita. Toivon, että asiasta tulisi meille molemmille ajankohtainen tänä vuonna. :)
Arvostan! Pitää miettiä olisiko itsekin mukana ihan näin blogittomana. Tosin nytkin vaatehankinnat on varmaan 90% käytettyä kampetta. Ne ovat vain paljon mielenkiintoisempia ja parempilaatuisia kuin uudet. Yhden vuoden olen vetänytkin tälleen mutta siitä on jo aikaa :).
anonyymi:
On totta, että blogissani olen esitellyt lähinnä vintage- ja kirppisjuttuja (ja että ostotottumukseni ovat enenevissä määrin suuntatuneet viime vuosina niihin), mutta etpä taida arvatakaan, minkälainen materialisti tässä salaa olen tämänkin vuoden ollut, no esim. vuoden toiseksi viimeisenä päivänä ostin vaatteita vielä 160 eurolla; kahdet farkkulegginssit ja neljä trikoopaitaa ihan vain mahdollista tulevaa tarvetta varten. Nyt lienen tämän paljastuksen myötä suorastaan verrannainen lukuun 666 ;)
Ehkä siis tylsää vintagematerialisimia joidenkin silmissä, mutta iso harppaus minulle! Aion varmasti tilittää shoppailuvierotusoireistani. Jo nyt kuolasin Zalondon sivuilla olevaa aleen tullutta silkkipaitaa, josta olen haaveillut puolisen vuotta ja odottanut hintojen laskua kuin kuuta nousevaa. Mutta en taatusti osta. EN!
Ja mielipiteitä riittää varmasti aina puoleen ja toiseen, mutta tietysti toivoisin vähän kannustusta näin vuoden alkumetreillä. Tässä on tarkoituksena henkilökohtaisen ihmiskokeen ohella herätellä laajempien piirienkin ajatuksia. Blogit ovat keino vaikuttaa, nyt tämä ope opettaa yhteiskuntaoppia teorian ohella ihan käytännössäkin :)
Mielenkiintoinen ja kunnioitettava blogikampanja! Tulen varmasti seuraamaan. Uskaltaisinkohan /pystyisinköhän sitä itse ottamaan osaa. Täytyy pistää mietintämyssyn alle hetkeksi :)
Uusi aamu: Hienoa! Tervetuloa messiin!
Blogiton himoshopari: Hei, nyt me pelastetaan sutkin:D Yritetään väsätä :)
Arya: Kiitti tsempistä :)
anonyymi: Kiitos mielipiteestä. Tarkoitus on juuri profiloitua täällä blogimaailmassa, ei mitää jättimuutosta. katsotaan nyt mihin tämä kantaa, mutta koen saaneeni ihan siivet nyt Anann ja Elinan myötä :) Tsemppiä ja onnea meille molemmille tuon erään haaveen suhteen...
anonyymi 2: Kiitos kokemuksesi jakamisesta! Ja hienoa, jos liityt kamppanjaamme :)
Minna-Liisa S: Kiitos, kiva kuulla :) Ilmoittele ihmeessä, jos lähdet blogissasi kamppikseen mukaan :)
Tämä kuulostaa juuri minulle suunnitellulta! En kirjoita blogia (luen kyllä paljon...), mutta tulisin ilomielin mukaan Facebook-ryhmään. Olen viimeisen parin vuoden ajan merkinnyt kaikki vaateostokset ylös hintoineen ja ostopaikkoineen. Vuoden lopussa on kiinnostavaa katsoa, mitä tuli ostettua, mistä ja miten paljon uusia hankintoja on lopulta tullut käytettyä. Kaksi ensimmäistä vuotta ostosten loppusumma oli suurinpiirtein sama, mutta päättyneen vuoden 2013 aikana sain pienennettyä summaa puoleen pitkälti kirpparihankintojen avulla. Kirjanpito auttaa kyllä mielestäni muutenkin harkitsemaan hankintoja hiukan enemmän.
Kierrätyskeijujen avulla saisin ehkä katsottua omia vaatehankintojani ehkä vielä harkitummin sekä ekologisesta että ekonomisesta näkökulmasta :)
anonyymi: Kiva kuulla, tervetuloa mukaan :) Taidan itse aloittaa tuon kirjanpidon, kiitos muistutuksesta :)
Joku vaatekauppias saa perheelleen leipänsä pöytään myymällä niitä vaatteita... Suomen talouden kannalta olisi hyvä, jos raha liikkuisi. En siis kannata näitä älä osta mitään -kampanjoita.
Nykykulutuksessa ongelma ei ole se, että joku ostaa ne arkikulutukseen käytettävät vaatteet vaan se, että jotkut (kuitenkin vielä vähemmistö) ostavat liikaa ja turhaa. Eivätkä edes silloinkaan mieti laatu/valmistus/ympäristö/eettisyys jne tekijöitä.
En tunne sinua, mutta jotenkin vaikuttaa, ettet sinä kuulu näihin superturhuuskulutus-ihmisiin. Minullakin on mielikuva, että ostat paljon vintagea ja käytät ostamiasi tuotteita vuosikaupalla. Se on hienoa.
anonyymi: Ensinnäkin, kiitos tuestasi vintageharrastukselleni. Käytän tosiaan ostamiani vaatteita pitkäänkin, jo nyt 8-10 vuotta vanha vaate ei ole harvinaisuus vaatekaapissani.
Ymmärrän pointtisi taloustiedon opettajana varsin hyvin. Kansantaloutemme menestys/hyvinvointi pohjautuu pitkälti kahden sektorin varaan - viennin ja kotimaisen kysynnän. Tempauksemme tarkoitus ei ole tosiaankaan ruokkia lamaa vaan haastaa ihmisiä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan.
Olen kanssasi siinä asiassa eri mieltä, että vain vähemmistö ostaa vaatteita turhaa ja liikaa. Tässä suora lainaus eräästä Hesarin artikkelista:
"Vaatteiden ja kodintekstiilien kulutus lisääntyi Suomessa vuosien 2001 ja 2006 välisenä aikana 35 prosenttia, ja viime vuosina luvun on arvioitu vain nousseen.
Jokainen suomalainen ostaa vuosittain noin 13 kiloa uusia vaatteita ja kilon kierrätysvaatteita. Saman verran tekstiilejä heitetään pois. Roskikseen niitä viskataan runsaat yhdeksän kiloa ja hyväntekeväisyysjärjestöille lahjoitetaan kierrätettäväksi noin viisi kiloa."
Nimenomaan 15-35-vuotiaat naiset shoppailevat yhä enemmän ja enemmän. Silloin heille tarjotaan heidän haluamiaan tuotteita yhä enemmän. Markkinataloudessa vallitsee siis kysynnän ja tarjonnan laki. Jos edes 10 % väestöstä saisi haastettua ostamaan kierrätettyjä vaatteita tai ompeluttamaan yksilöllisempiä vaatteita ompelijoilla (yleensä ne muuten näyttävät kantajillaan paremmilta kuin massavaatteet), tarjonta vähentyisi ehkä joillakin sektoreilla, mutta lisääntyisi ja muuttuisi entistä laadukkaammaksi esimerkiksi kierrätyssektorilla ja suomalaisen pienyritystoiminnan puolella. Olisiko se silloin pois kansantaloudellisesti ajateltuna työpaikkoina ja veroeuroina? Nythän nuo pääomat valuvat monikansallisille tekstiilijäteille.
Opetan koulussa, että kaikki lähtee kysyntäsektorista. Tarkoitus on nimenomaan haastaa meitä nuoria naisia pohtimaan kulutusvalintojamme. Tämä ajatus lähti liikkeelle ihan omasta henkilökohtaisesta halusta altistaa itseni laboratorio-olosuhteille, mutta matkan varrella on tarttunut muita mukaan. Tarkoitus on vuoden päästä palata uuden ostajaksi, mutta ehkä harkitsevampana sellaisena :)
Kommenttina anonyymille, joka huomautti, että joku saa perheensä elannon myymällä vaatteita: niin saavat myös vintagekauppiaat, kirpputorimyyjät, ompelijat, suutarit ja muut sellaiset yrittäjät, joiden leipää tällä kampanjalla toivon mukaan hiukan levennetään :)
Hei! Päätin, että kyllä! Otan osaa haasteeseen! Kirjoitan asiasta blogissani kunhan suinkin ennätän. En ole mikään tyylibloggari tms. mutta kyllä tämä(kin) blogini ideaan sopinee.
Hei, tarkoitus oli kirjoittaa tästä jo heti tuoreeltaan omaan blogiini, mutta juttu jäi epävirallisen blogitauon ajaksi luonnoksiin. Vaikka en haasteeseen varsinaisesti olekaan lähdössä mukaan, niin nyt löytyy Kierrätyskeijuihin liittyvää pohdintaa blogistani. :)
Lähetä kommentti