sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Fiftarimenoa Kuralan Kylämäessä


Tervehdys pitkästä aikaa!

Jyväskylän keikka on jälleen heitetty, se oli onneksi kevään viimeinen! Vielä on kolme jäljellä, mutta eiköhän kesän jälkeen jaksa taas uusin voimin :)

Vinkkasin teille viimeksi Kuralan Kylämäen fiftarihenkisestä tapahtumasta. Kävin eilen itsekin paikan päällä nuuskimassa kyseisen aikakauden atmosfääriä.
Heti portin liepeille oli parkeerattu tuliteriä vintage-menopelejä...

Paikalle saavuttuani oli juuri alkamassa muotinäytös ja juontajana oli kukas muu kuin itse Laila Kinnunen!


Ensimmäinen malli oli salskea reissumies Tapio Rautavaaran henkeen. Nuori rouva taas esitteli 50-luvun alun kesäeleganssia.


Laulaja Kinnunnen pahoitteli, etteivät kaikki mallit (varsinkaan maaseudulta kotoisin olevat) olleet aivan tietoisia muodin uusimmista tai edes vanhemmista käänteistä...

Nuoriso sentään osasi yhdistää muodikkaan jumpperin kapeaan kynähameeseen. Uskaliaimpien kaulaa peitti niin kutsuttu fritsuliina.

Ylempänä on kahden asun verran aikoinaan Turussa työskennelleen tyylikään raitovaunurahastajattaren päiväeleganssia, alemman rouvasmallin hameen helmaan oli taas uponnut uskomaton määrä kangasta!


Ja taas noita maalaisia... Heidän "eleganssiaan" määräävä tekijä taitaa olla lähinnä käytännöllisyys!


Nuoren tyylitietoisen, mutta käytännöllisen naisen valinta oli 50-luvulla moneen muuntuva takkimekko. Juontaja kertoi muuten hauskan yksityiskohdan - muodikas nainen käytti 50-luvulla usein saumasukkahousuja. Jos sellaisia ei löytynyt omasta takaa, saumat saatettiin vaikka piirtää jalkoihin!


Lopuksi hieman kapinallista nuorisomuotia suoraan Amerikasta! Tyylitietoisen nuoren miehen esikuva oli tietenkin James Dean tai jopa astetta hurjemmassa maineessa ollut Marlon Brando.


Näytöksessä nähdyt vaatteet olivat osittain Turun museokeskuksen kokoelmista, mutta niitä oli valmistettu hartaudella myös vintage-pukukursseilla.


Eihän tuollaisen inspiraatipläjäyksen jälkeen voinut muuta kuin mennä tutkailemaan, löytyisikö tapahtuman vintagepuotien valikoimasta jotakin "uutta" vanhaa ihanaa :) Jotain löytyikin, mutta siitä lisää myöhemmin!

Mukavaa viikonalkua!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavia malleja :)

Citypulu kirjoitti...

Viisikymmenluvun "sukkahousuista" sanoisin sen verran, että ei silloin ollut sukkahousuja. Sukkia ja sukkanauhaliivejä käytettiin. Uskon että saumat saatettiin piirtää. Olin itse pikkutyttö 50-luvulla ja muistan oikein hyvin kun sukkahousut alkoi tulla 60-luvulla vasta siinä vuoden 1965 paikkeilla. Ne oli kalliita ja rinnan käytettiin myös sukkia, niitä kun pidettiin taloudellisempina. Jos yksi sukka meni rikki, voitiin se korvata toisella, mutta sukkahousut kun hajosi, piti koko pari laittaa roskiin. Se oli silloin suurta tuhlausta.

No, tämä pienenä kommenttina. Kiitos kivasta blogista, sinulla on hieno tyyli, itselläni on vähän samantapainen vaikka olen huomattavasti vanhempi. Mutta niinhän se on, että nainen on nainen aina vaan. Näin sanoi yli 80-vuotias äitini:) Tsemppiä opintoihin ja mukavaa kesää!

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaisiko Turun Tildan korjata blogiinsa seuraava kirjoitusvirhe.

Kirjoitat seuraavasti....

....muodikas nainen käytti 50-luvulla usein saumasukkahousuja. Jos sellaisia ei löytynyt omasta takaa, saumat .....

50-luvulla oli käytössä saumasukat ei saumasukkahousuja.