torstai 1. marraskuuta 2012

Lokki vai tehdasvalaisin?

Torstaista! Olen jo pidemmän aikaa pähkäillyt keittiöömme valaisinta. Tykkään kyllä vanhan Ikean valaisimemme keveydestä, mutta se on harmillisen pieni nykyisen ruokapöytämme päälle. Todellisuudessa tällaisena osa-aika opiskelijana ei kylläkään ole varaa hankkia mitään uutta, mutta ainahan sitä voi kuitenkin haaveilla...


Oikeastaan tiedän sen, mitä en halua. Keittiömme on aika vaalea, ja siellä on modernit kaapit. Rustiikkinen kierrätyspuupöytämme ja Juvin Ruustinna-vitriini luovat maalaisromanttista tunnelmaa, mutta en halua korostaa tätä tyyliä liikaa. Haluaisinkin jotakin modernimpaa tai rosoisempaa...


Tällä hetkellä pähkäilen seuraavien vaihtoehtojen välillä:


1. Olen myöhäisherännäinen suomalaisten klassikoiden suhteen. Yki Nummen suunnitteleman Lokki-valaisimen muotokieli on kuitenkin alkanut houkuttaa - vaalea värimaailma sallii monenlaisen taustan. Valaisimen antaa kauniisti sekä suoraa että taustavaloa. Suurempi Lokki olisi myös halkaisijaltaan tarpeeksi näyttävä (60 cm) massiivisemman ruokapöydän ylle...


Mietin, että istuuko Lokki kuitenkaan tyyliltään Ruustinnan ja ruokapöydän pariksi? Tulisiko yhdistelmästä sittenkin sillisalaatti?

2. Toisaalta ihailen rosoisia ja rouheita industrial-tyylisiä valaisimia. Jokin tällainen sopisi varmasti ronskin ruokapöytämme pariksi. En kylläkään löytänyt mistään jalkoja täysin alta vievää yksilöä... Tsekkailtuani netin tarjontaa, olen joutunut myös toteamaan, että suurin osa tehdasvalaisimista on läpimitaltaan liian pieniä. nykyinenkin valaisimemme on halkaisijaltaan n. 40 cm, mikä liian pieni. Eräs vaihtoehto voisi olla asentaa useampia suutarinlamppuja pöydän yläpuolelle, mutta ovatkohan sähkötyöt tässä tapauksessa turhan monimutkaiset...Jos joku tietää nettikaupan, josta saa kookkaampiakin (halkaisija 50-70 cm) tehdasvalaisimia, niin otan vinkkejä mielelläni vastaan.


Onneksi lopullista päätöstä ei tarvitse tehdä pitkään aikaan. Se oikea voi löytyä vaikka viiden vuoden päästä! Mitä mieltä siis olet, sopisiko keittiöömme paremmin moderni suomalainen klassikko vai industrial-tyyli? Vai kenties jotain ihan muuta? Saa antaa vinkkejä kivoista valaisimista!


kuvalähteet: 1, 2, 3 ja 4

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

www.room21.fi
Tuolla voi ainakin käydä inspiroitumassa ja itkemässä miten mihinkään en ole varaa. Minusta myös joku tämän: http://www.room21.fi/fi/artiklar/valaistus/kattolamput/-1156.html tyylinen voisi käydä tuohon teidän keittiöön. Tuo nykyinen valaisin on kiva, mutta ainahan voi olla enemmän kuin kiva ;D

-Maistu-

Anonyymi kirjoitti...

Minä en päätyisi sen paremmin Lokkiin kuin tehdasvalaisimeen, en varsinkaan jälkimmäiseen ;) Tuo nykyinen on kiva ja neutraali, joten sitä kyllä kestää katsella oikein hyvin, kunnes törmäät siihen oikeaan.

Minun valintani tuohon olisi jokin iso talonpoikais(henkinen) kynttelikkö, esim takorautainen, ei kovin viimeistelty eikä kruusattu. En valitettavasti löytänyt netistä googlettamalla ihan just sellaista kuin tarkoitan, mutta "rustic chandelier" -hakusanalla löytyy aika lailla sinnepäin valaisimia.

Anonyymi kirjoitti...

2. on aivan ihana

Rva Raadelmasta kirjoitti...

Hei, poikkeapa Piikkiön keskustassa sijaitsevaan Valaisin Grönlundiin (S-Marketi alakerrassa). Siellä on käsittämätön valikoima toinen toistaan kauniimpia valaisimia. Mekin löysimme sieltä aivan upean pöytälampun.

Turun Tilda kirjoitti...

Maistu: Olipa palon kivoja lamppuja, vaikkei ehkä meile mitään. tuollaisesta putkilolampusta en sen sijaan jotenkin vain jaksa innostua... nykyinen lamppu on tosi kiva, mutta auttamattoman pieni. Kuvakulma valehtelee...

madjaarienmailla: Juu, kumpikaan noista ideoistani ei ole sellainen täydellinen must-juttu,jostain syystä haluaisin hangoitella talonpoikaisideallekin. Pelkään kai, että keittiöstä tulee liian talonpoikaistyylinen. Toisalta, ehkä se oikea lamppu lopulta kuitenkin jotakin sinne päin. Sen tietää sitten, kun sen näkee! Siihen asti vanha lamppu saa kelvata. Pidän siitä itse asiassa paljon, mutta se on liian pieni keittiöön, kuvakulma hämää!

anonyymi: :)

rva Raadelmasta: Oho! ENpä tiennyt, että kyseisessä kylässä olisi ainuttakaan lamppukauppaa. täytyy tsekata. Kiitti siis vinkistä :)

Karkkis kirjoitti...

Minä ehkä lähtisin tuohon industrial-suuntaan, jos vain sopiva lamppu löyty. Lokkikin on kyllä kaunis, mutta minusta tilaan sopisi vielä paremmin jokin iso "romuvalaisin". Ongelmaksi voi tosiaan tulla se löytäminen...

peppi kirjoitti...

Lokki on kiva, mutta en tiedä jos tuohon sopivin. Ja vaikka se näyttää lasiselta, minulle tökkii se, että se kuitenkin on muovia. Mielestäni teille sopisi tuonne paremmin metallinen, ja nimenomaan tehdasvalaisin toisi kiva särmää ettei mene liian rustiikkiseksi.

Perobassa (www.peroba.fi) ei ole hirveän laaja valikoima, mutta siellä on muutama tehdasvalaisin. Muita mieleeni tulleita nettisivuja: http://www.helsinkisecondhand.fi/tuotteet.html?id=24/ (Ensimmäisenä olevat Yki Nummen valaisimet mielestäni sopisivat teille jollakin kierolla tavalla) ja Sessak: http://www.sessak.fi/katto/kattovalaisimet.html
Sessakin mallistosta esim. Captain voisi olla hauska, samoin Charm miellyttää minun silmääni mutta niitä pitäisi olla sitten kaksi tai kolme pöydän päällä.

Ei tuossa nykyisessäkään valaisimessa näytä sen kummempaa vikaa olevan, joten ei tosian kannata tyytyä mihinkään vaan hankkia vasta sitten kun kohdalle osuu se oikea :)

Anonyymi kirjoitti...

Tässä vielä muutama linkki :)

Aada Sisustus

Quriosa Interior

Villa Hima

Watt & Veke

Rentouttavaa viikonloppua!

Lievestuore As. kirjoitti...

Lokki on ihana, mutta keittiösi on muuten niin harmoninen, että heittäisin sinne rouhean industrial-henkisen lampun.
Etsy.com on ehdottomasti katsastamisen arvoinen jos et vielä ole sieltä etsinyt, sieltä löytää ihan aitoja tehdaslamppuja, eikä vain ylihintaista uustuotantoa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Minusta tuohon voisi sopia samanlainen Tine K:n silkkivarjostinvalaisin, joka on ruokapöydän päällä esim. blogissa mylivinghanna (ks. myös tinekhome.dk). Maalaisromanttisen ja modernin välimuoto.

Turun Tilda kirjoitti...

Karkkis: Kallistun ehkä itsekin enemmän siihen suuntaan. Onneksi jo nyt on tullut tosi kivoja vinkkejä :)

Peppi: Kiitos vinkeistä :)

anonyymi: Tuolla Watt & Veke-sivustolla näyttäisi olevan vaikka mitä ihanuuksia. Kiitos tosi paljon vinkeistä :)

Lievestuore as.: Kiitos vinkistä. Vielä, kun osaisi etsyä käyttää. Tuntuu jotenkin tosi monimutkaiselta sivustolta...

anonyymi2: Kiitti vinkistä! TineK:n lamppu vaikuttaa tosi kivalta, kuten vinkkaamasi blogikin.