maanantai 5. maaliskuuta 2012

Voihan opo!

Äh, tänään tulivat sitten ensimmäiset pakit. Mitäs sitä oikeastaan salailemaan suunnitelmiani, olen haaveillut tässä alkukevään (ja itse asiassa jo useamman vuoden) verran mahdollisuudesta pätevöittää itseni opinto-ohjaajaksi.

Olen kuullut, että erillisiin opo-opintohin on lähes mahdotonta päästä ilman, että toimii jo jossakin koulussa epäpätevänä opona. Siltä se todellisuus myös vaikuttaa, ainakin tuon ensimmäisen hakuprosessini jälkeen. En kuitenkaan aio heittää lusikkaa nurkkaan, vaan mietin, että hakisinko sekä Jyväskylän että Joensuun yliopistoihin nyt keväällä... Olisiko kenelläkään kokemusta hakuprosessista ja onko tällaisella nelisen vuotta työkokemusta omaavalla yritteliäällä hissanopella mitään mahdollisuutta sinne koskaan päästäkään ilman valmiiksi pedattua paikkaa opona?

Päivän työasu:

neuletunika: Your Face

korjattu lempisydänriipus - Lindex

pinkki body - Seppälä

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erillisiä opinto-ohjaajan opintoja Joensuussa voin suositella, meitä historian opettajia on omasta ryhmästämme lähes puolet. ;) Varmasti sinulla on hyvät mahdollisuudet päästä.

Valintaprosessi on kaksivaiheinen, avoimen kirjakokeen jälkeen parhaat pääsevät soveltuvuuskokeeseen, josta sitten valitaan sisään pääsevät. Ohjeeksi voisin sanoa, että mieti tarkkaan, miksi haluat opoksi, millaista opon työ oikeasti on (ihanteet vs. todellisuus), ja lue todella hyvin kirjakokeeseen. Kun nämä ovat kunnossa, luulisin sisäänpääsyn onnistuvan.

Soveltuvuuskokeessa on noin tunnin kestävä yksilöhaastattelu, jossa kartoitetaan motivaatiota, tietoa työstä, ajankäyttöä, sekä soveltamiskykyjä, esimerkiksi pitää ratkaista oikeitä tilanteita opon työstä.

Harvalla meistä opiskelijoista on kokemusta opinto-ohjaajan työstä, otetaanhan mukaan esimerkiksi sivuaineopiskelijoitakin ilman mitään työkokemusta. Eli et olisi mikään poikkeus, vaikka työkokemuksesta varmasti onkin etua. :)

Kannattaa korostaa, että sinulla on jo laaja yhteiskunnallinen tietämys HY-opettajan pätevyyden takia, ainakin itselläni se oli kuulemma iso plussa. :)

-Mari

Anonyymi kirjoitti...

Voi kun tylsää! Harmi!
Det är mycket lättäre om du kan svenska. Det finns hur mycket som helst( nästan) studieplatser i Vasa.
Kram Outi

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Ehdottomasti kannattaa hakea Joensuuhun! Antti-auskukin on opiskellut tämän vuoden niitä siellä. Ja mä opiskelin Joensuussa erityisopeksi. Ei ollut paha rampata lähijaksoilla Helsingistä. Ja oikeasti Joensuun yliopisto on vielä tosi hyvä! Ne ei kyllä edellytä opo-kokemusta, en ainakaan usko.

t. Salla-ausku

Turun Tilda kirjoitti...

Mari: Kiitos todella paljon infosta! Ehkä todellakin rohkaistun yrittämään! Siellä taitaa olla minun tuttujanikin sitten opiskelemassa tänä vuonna ;)

ps. Miten nuo yksilöhaastattelun opotyöhön liittyvät soveltamistehtävät. Ovatko ne maalaisjärjellä pääteltävissä vai mitä pitäisi lukea ennakkoon opoptyöhön liittyen?

Outi: Niinpä. Mutta häntä pystyyn, kyllä se paikka löytyy sinnikkäälle!

Salla: No moi! Kiva kuulla susta taas. Siis onko Antti opo-opinnoissa? Pitääpä kirjoitella hänelle :)

Stella kirjoitti...

Itse olen historian ja yhteiskuntaopin ope (valmistuin vuonna 2007) ja nyt tässä kuussa saan opon paperit juurikin Joensuusta (nuo monimuoto-opinnot, 60 op.) Suosittelen lämpimästi, meillä oli ainakin aivan mahtavan hauska ja upea opiskelijaporukka kasassa nämä pari vuotta :)

Hakuprosessi on tosiaankin reilumpi kuin Jyväskylässä, avoin kirjakoe -> haastattelut & ryhmätehtävä), ei todellakaan mikään mahdoton tehtävä. Ja meidän ryhmässä oli paljon jopa meitä 26-35 -vuotiaita mukana, osalla ihan vasta vuosi, pari ylipäätään mitään opekokemusta ennen hakua. Mielestäni se oma motivaatio ja halu opoksi olivat ne tärkeimmät tekijät noissa pääsykokeissa.

Reissaaminen Joensuuhun täältä Länsi-Suomesta hieman kirpaisi ja toki myös palkattomat viikot töistä lähijaksojen aikana. Niin ja nuo opinnot todellakin teettävät hommia, huh huh, Jyväskylässä pääsee oikeasti paljon helpommalla (oma työkaverini teki opinnot juuri pari vuotta sitten sinne).

Ei muuta kuin hakemaan ja tsemppiä urakkaan, työnäkymät on "hieman" valoisammat kuin historian maikoilla ja opon työ oikeasti koulun paras homma!

Kerttuli kirjoitti...

Onnea ja tsempppiä urahaaveillesi Tilda! Uskon että ne vielä järjestyvät :)

Ihan pakko kommentoida tuota käyttämääsi fraasia, "heittää lusikka nurkkaan". Tosi hyvä että et aio tehdä niin, se tarkoittaa nimittäin kuolemista eli sama kuin "heittää veivit".

Sopivampia sanontoja mainitsemaasi kohtaan olisivat esim. "heittää hanskat tiskiin tai "heittää kirves kaivoon".

Iloista keväänodotusta sulle ja miehellesi! Pidä lusikat kaukana nurkista! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestä Antti haki ja pääsi niihin ja aloitti viime syksynä. Muistelen, että se kyseli multa jotain majotusvinkkejä. Tosin kun nykyään en ole facebookissa enää ollut kohta vuoteen, en tiedä tarkalleen. Mutta kysy siltä! Mun kolme ystävää Hesassa on opiskellut ne juuri Joensuussa. Yksi edellisen koulun opo, ja yksi kaveri muualta ja yksi työkaveri opiskelee koko ajan siellä ja valmistuu kohta. Se on kielenmaikka ja sillä ei ollut mitään opokokemusta.

t. Salla

Turun Tilda kirjoitti...

Stella: Kiitos todella palon oman kokemuksesi jakamisesta! Ehkäpä sitä kannattaa vain olla oma itsensä täällä blogosfäärissä ja hieman paljastaa haaveistaan, kun saa näin mukavasti apua. Mitä mieltä olet, kannattaako siihen mahdolliseen haastatteluun valmistautua lukemalla opotietoutta ja mitä se mahdollisesti olisi?

Kerttuli: Voi ei, mikä sanavalinta; kuulostaa ihan loogiselta tuo selityksesi. Jotenki ei vain tullut muuta mieleen. ei tosiaankaan heitetä lusikoita nurkkiin ...Mukavaa kevättalvela teillekin ja olisi kiva tavata jossakin vaiheessa, vaikka kiirettä kaikn puolin piisaakin.

Salla: Ok! Miten muuten itse hoidit majoittautumispuolen opintojaksoejn aikana?

Kerttuli kirjoitti...

Eiköhän tässä kevään mittaan saada tapaaminen järjestymään, vaikka kiirettä pukkaakin. Teidän vuoro tulla meille :) Ollaan yhteyksissä!

Anonyymi kirjoitti...

Majoitus Joensuussa:

Eka täytyy tietty tietää, mitkä ajat siellä viettää, eli lähijaksojen pituudet. Erkkaopinnoissa ne oli syyskuu ja helmikuu + muutama muu lähipäivä. Joensuun elli (?) muistaakseni on se, mistä haetaan yliopiston asuntoja. Heti kun on saanut tietää pääsevänsä, kannattaa sieltä hakea pidemmät pätkät asuntoa (voi siis saada kuukaudeksi).

Mutta siellä on partiomaja, jossa lähes kaikki on pääsykokeiden aikaan (halpa + homeinen hostelli) ja osa vietti siellä sen kuukaudenkin. Mä sain puolisuhteilla tosi halvan tarjouksen eräästä hotellista, jossa olin.

Lisäksi siellä on gasthouseja ja muita majoituspaikkoja ja usein tutustuu aika hyvin kaikkiin muihin, joten kämppistenkään löytäminen ei ole vaikeaa. Aika moni kuitenkin on aivan muualta siellä opiskelemassa.

Antilta saat varmasti viimeiset vinkit.

Uskoisin, että opokoulutuksessa on tärkeintä (siis yksilöhaastattelussa ja ryhmätehtävässä) 1) ei puhu muiden päälle 2) ottaa muut huomioon 3) on motivoitunut opoksi _oppilaiden_ takia ja osaa perustella miksi 4) ei ole kyyninen vaan ennemmin uskoo, että opettamisella voi muuttaa ja olla merkittävä 5) opettajan tehtävä on olla sellainen erityisopettaja (tai opo) joka keksii ne keinot, miten saa oppilaan motivoitumaan opiskelemaan eli oppilaan syy ei ole epäonnistuminen.

Mä sain täydet pisteet sekä yksilöhaastattelusta että ryhmätehtävästä, jos haluat kysellä lisää laita s-postia: etunimi.sukunimi@edu.hel.fi

t. Salla

Mari kirjoitti...

Minulla ainakin soveltava tehtävä oli jotain tähän tyyliin: Liisa on ysiluokkalainen, joka haluaisi hakea toiseen kaupunkiin taidelukioon. Hänen uskonnolliset vanhempansa kuitenkin vastustavat tätä. Miten toimit ja millaista ohjausta järjestät?

Ja ainakin meidän porukastamme pitkän matkalaiset majoittuvat Green Star -hotellista, jonne opo-porukalla on sovittuna normaalia edullisempi hinta, koska majoittumiset keskitetään sinne. Olisiko hinta jotain kolmenkympin luokkaa yö ja siihen kuuluu runsas aamupala. :)

- Mari

Stella kirjoitti...

Meillä oli opintojen aikana (kaksi lukuvuotta) yhteensä 10 lähiviikkoa. Majoituimme Joensuussa tosiaan paikallisessa, erinomaisessa "omenahotellissa", eli Green Starissa, jonne neuvottelimme ryhmäalennuksen, joten hintaa yöpymiselle jäi juuri tuo kolmisenkymppiä per yö (aamupala sisältyi hintaan).

Haastattelua varten kannattaa varmasti tutustua ihan opon arkeen, eli juttele oman koulunne opon & muidenkin opojen kanssa heidän työnkuvastaan, tehtävistään, työn haasteista ja vaikeista asioista sekä niistä opon työn parhaista puolista. Uskon, että tämä tieto olisi haastattelussa tarpeellisempaa kuin teoreettisen tiedon tankkaus ohjausalan kirjoista. Toki voit selailla kirjastosta löytyviä ohjausalan perusteoksia.

Ja tosiaan hae ihmeessä myös Jyväskylään, siellä suoritettavat opo-opinnot ovat oikeasti paljon iisimmät suoritaa (painottuu ryhmätyöskentelyyn ja lukupiireihin jne.), kun taas Joensuussa on paljon enemmän esseitä, oppimistehtäviä, tenttejä jne. Jyväskylään vain karsitaan ennen soveltuvuuskokeita porukkaa työvuosien mukaan, joten itselläni ei työvuosia ollut tarpeeksi, jotta olisin sinne päässyt edes pääsykokeisiin.

Ymmärtääkseni historian opettajana voit suorittaa opo-opinnot myös ammattikorkeakouluissa (Esim. Haga-Heliassa Helsingissä, Hämeenlinnassa jne.), sillä voit hakea niihinkin, koska yhteiskuntaopin opettajina meillä on oikeus opettaa yhteiskunnallisia aineita myös ammatillisella puolella ja siten hakeutua myös suorittamaan opo-opinnot AMK:ssa. Niistä saa ihan saman pätevyyden kuin Joensuusta ja Jyväskylästä toimia opona kaikilla kouluasteilla.

piparminttu kirjoitti...

Minä hain myös Jyväskylään, ja putosin heti koska pätevyys ei ole vielä kunnossa. No -ensi vuonna uudestaan! Joensuuta täällä niin kovin kehutaan, pitääpä ottaa siitäkin selvää..