perjantai 13. helmikuuta 2015

Mato Mainio ja omenanvihreä äiti

Perjantaista!

Olen ostanut lapselleni melkeinpä enemmän uusia kirjoja kuin vaatteita. Erään klassikkohankinnan tein jo raskausaikana omien lapsuudenmuistojeni innoittamana. Kuka muistaa vielä tarinan?


Pikkutoukka paksulainen, tuo varsinainen ahmatti, on näyttänyt syömisen mallia lapsosille jo vuosikymmeniä. Eric Carlen vuonna 1969 ilmestynyt tarina on käännetty jo ainakin 24 kielelle.


Omassa lapsuudessani meillä oli sellainen pienikokoinen toukkakirja ja siksi hankin taannoin Hulluilta Päiviltä kovakantisen alkuperäisversion mahdollisen lapseni maisteltavaksi.


No, eipä Alvarin tarvitse vielä itse kirjaa maistella, sillä hän sai eräältä tuttavaperheeltämme ihan maisteltavaksi tarkoitetun version paksulaista.


Ja sehän maistuu! Mato Mainioksi ristitty otus hellii pienen ikeniä mennen tullen ja on virtahepohelistin Möön ja sirkuskirjan ohella pojan suosikkilelut just nyt!


Äidin Polarn o. Pyret löytökin istuu aika kivasti teemaan ;) Näitä potkiksia näytti olevan vielä toissa viikolla merkin alessa; ne ovat tosi paksua materiaalia eli hyvät tällaisille koleille talvikeleille. Tykkään Popin vaatteista siksi melko paljon, että ne ovat oikeasti tarpeeksi lapsekkaita!


Äitikin sonnustautui matoteeman mukaisesti omenan (kaalimadon) väriseen Boob-huppariin. Sekin on itse asiassa klassikko omalla sarallaan. Tämä vinkkinä lasta odottaville ja imetysvaatehankintoja miettiville. Boob B-warmer hupparit maksavat uutena sellaiset 60-80 euroa, joten niitä kannattaa metsästää esimerkiksi huutonetista. Boobin paidat pysyvät melko hyvin kuosissaan ahkerassakin käytössä, joten myös käytetyty paidat säilyttävät kohtuullisen hyvin jälleenmyyntiarvonsa.


Sellaista tänään! Päivän kysymyksenä kysyisin, että mitä lastenkirjaklassikkoa (tai uutuutta) sinä suosittelisit tenevan kirjahyllyyn tai kirjastokeikalta lainattavaksi?

Rentoa viikonloppua ja otetaan herkkusuutoukasta mallia :)

Edit: Kiitos kaikista ihanista kirjavinkeistä! Tutustun niihin ajan kanssa ja huolella. Ehkäpä siitä saa uusia lahjaideoita myös tuttavaperheiden lapsille. Tapanamme on ollut antaa aina jokin kirja vastasyntyneelle vaaville :)

13 kommenttia:

Kristiina kirjoitti...

"Metsän eläimiä"-niminen pahvisivuinen lorukirja on ihana! Karoliina Pertamon kuvitus on raikas ja runot olemme minä ja mieheni oppineet ulkoa, vaikkei meillä edes ole sitä kirjaa :D Tämä ei kyllä ole mitenkään kovin vanha kirja..

Anonyymi kirjoitti...

Maisa-kirjat <3, Arvaa kuinka paljon sinua rakastan <3

Anonyymi kirjoitti...

Tiitiäisen runolelu. Pahvikantinen versio Kunnaksen loruja (parhaimmistoa) kivalla kuvituksella. Meillä ollut suosikkina 1v. iästä ja kolmivuotias tykkää edelleen.

Anonyymi kirjoitti...

Runoklassikot Tiitiäisen satupuu ja Hanhiemon iloinen lipas. Niitä voi lukea myös vauvalle. Pikku pegasoksessa on myös kivoja runoja.

Ja kurkistusluukkukirjat (esim. Puppe-kirjat) on hauskoja aika pienillekin, mutta niitä ei kannata lainata kirjastosta, koska luukut hajoaa niin helposti.

Anonyymi kirjoitti...

Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? on mahtava seikkailu, täynnä loistavaa huumoria ja teksti on vertaansa vailla olevaa runoutta, suomentaja on osannut asiansa. Ihana kirja!

Elina kirjoitti...

Vanhat Richard Scarryt kuten Mitä ihmiset tekevät ja Iloinen autokirja (vai mikä se nyt onkaan) ovat ihan huippuja tuossa 2-vuotiaasta eteenpäin. Parhaita seikkailutarinoita taas ovat Rasmus Nallet!

Anonyymi kirjoitti...

Kunnaksia olen itse ostanut vauvasta alkaen esim kummilapsille. Kestävät aikaa todella hyvin, vaikka ei niistä ehkä aivan vauvalle iloa ole :)

Anonyymi kirjoitti...

Jos haluaa jo valmiiksi hankkia hyviä kirjoja sitä varten, kun lapsi kasvaa isommaksi, niin kaikki Tove Janssonin lastenkirjat ja tietty Astrid Lindgren myös. Meillä on Lindgrenin kirjat alettu Melukylästä, josta on myös sellainen kuvakirjaversio, jossa on lyhyemmät tekstit. Ja onhan sitten Janochin Oi ihan Panama ja Aarretta etsimässä. Ja Mauri Kunnaksen kirjoista ainakin meillä on tykätty, äidin suosikkeja ehkä Seitsemän koiraveljestä ja Koiramäen lepset, joista varmaan sinäkin hissan opena saattaisit tykätä. Ja tietysti klassikko Joulupukki :) No, voisin kirjoittaa lastenkirjasuosituksia loputtomiin, ehkä tässä nyt oli tarpeeksi...

Kati kirjoitti...

Leena Junnilan Kot! Sanoo kana ja Lits läts lätäkkö toimivat vauvasta isompaan taaperoon. Blogista Sininen keskitie saa hyviä lastenkirjavinkkejä.

Anonyymi kirjoitti...

Edellämainittujen lisäksi suosittelen lämpimästi Fritz Baumgartnerin klassikkokuvakirjoja (suomennokset Eila Kivikkaho). Piirrokset ja tarinat ovat mainioita, ja riimittely kerrassaan nasevaa! - Lotta.

Anonyymi kirjoitti...

Elsa Beskowilta esim. Tonttulan lapset.

Anonyymi kirjoitti...

Ilpo Tiihosen suomentama (en muista alkuperäistä kirjoittajaa) "Kulta pieni" on aivan ihana. Saattaa tosin lukiessa vähän itkettää lukijaa :) Runomuodossa oleva tarina on suorastaan herkullista suomea. Kuvat miellyttää pienen silmää, ei ehkä ihan vielä Alvarin ikäisenä.
Kirja on ollut loppuunmyyty vuosia mutta aina jostain saattaa vastaan tulla.
Olen joskus jopa kopioinut jollekin vauvalahjaksi omaa kirjaani.
Leena O.

Anonyymi kirjoitti...

Hauskaa, juuri luin tuon samaisen matokirjan meidän 1v3kk kaksosille iltasaduksi. Ykkössuosikki meillä (niinkuin minulla ja miehellänikin aikanaan) on "Missä Puppe piileksii". Sitä pienet osoittelevat kirjahyllystä melkein joka ilta :) Mies lukee eläinten äänet aina erilaisilla hassuilla äänillä, jotka ilmeisesti viihdyttävät kuulijakuntaa.