Tervehdys ja oikein hyvää uutta vuotta 2015!
Vauvaperheen arki on heittänyt jälleen muutaman kerran kuperkeikkaa ja aikomukseni julkaista tämä seuraava postaus ennen joulua (ja ennen uutta vuottakaan) ei oikein toteutunut. Parempi kuitenkin myöhään kuin milloinkaan; vaikka ensi jouluksi, sillä nyt taitaa monella olla jo vihersmoothiekausi meneillään :) Resepti toimii toki myös muina vuoden aikoina, jos ei mikään kalorinlaskija ole.
Vauvaperheen arki on heittänyt jälleen muutaman kerran kuperkeikkaa ja aikomukseni julkaista tämä seuraava postaus ennen joulua (ja ennen uutta vuottakaan) ei oikein toteutunut. Parempi kuitenkin myöhään kuin milloinkaan; vaikka ensi jouluksi, sillä nyt taitaa monella olla jo vihersmoothiekausi meneillään :) Resepti toimii toki myös muina vuoden aikoina, jos ei mikään kalorinlaskija ole.
Kuten
olen jo useamman kerran todennut, en ole mikään mestarikokki. Poropeukaloisuus
taitaa olla kuitenkin hieman tahdonalainen valinta, sillä leivon joka vuosi
vuoden loppupuolen juhlallisuuksiin sacherkakun äitini reseptillä. Osaan siis
jos haluan, ja mulle joulua tai uutta vuotta ei taida tulla ilman tätä
täydellisen makuista suklaakakkua ja sacherhan ei ole vissiin kakuista niitä
helpoimpia tehdä ;)
Korostan,
että oma sacherini ei ole mikään autenttinen itävaltalainen, sillä se sisältää
runsaasti aprikoosisosetta ja on huomattavasti kosteampi kuin alkuperäinen
klassikko. Tykkään tästä omasta versiostani kuitenkin kuin hullu puurosta ja kun lopulta
pääsin maistamaan esikuvaa, olin jopa melko pettynyt. No toisaalta on
helpottavaa, että tätä suosikki on tämä oma, sillä klassikon resepti taitaa
olla aika tarkoin vartioitu :)
Sacher-kakku
2 annosta = 1 iso ja 1 pieni kakku, esim kakkuvuoat halkaisijaltaan 22 cm ja 26 cm
yksinkertainen annos:
150 g
voita
150 g
taloussuklaata
1 dl
sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
5 keltuaista
5 valkuaista
½ sokeria
väliin:
1 ½ dl aprikoosisosetta (n.400-500 g kuivattuja aprikooseja keitettyä ja soseutettua). Mitä enemmän sosetta ja useammassa kerroksessa, sen parempi!
kuorrutus:
1 dl vahvaa kahvia
2 dl
tomusokeria
200 g
taloussuklaata
valmistus
-
sulata voi ja suklaa vesihauteessa pienessä lämmössä
-
kuivat aineet sekoitetaan keskenään
-
vatkaa valkuaiset ja sokeri(1/2 dl) kovaksi vaahdoksi (huom! tämä vaahto on hyvä tehdä ensiksi, sillä siihen EI SAA joutua yhtään keltuaista!)
-
vatkaa sokeri (1 dl) ja keltuaiset hyväksi vaahdoksi
-
sekoita keltuaisvaahtoon varovaisesti jauhoseos
(siivilän läpi), jäähdytetty voisuklaaseos, ja viimeiseksi valkuaisvaahto
nostelemalla!
-
kaada taikina pyöreään tasapohjaiseen voideltuun ja
jauhotettuun vuokaan
-
paistetaan 175 astetta n. 60 min
-
kumoa kakku vähän jäähtyneenä
-
halkaise se ja levitä aprikoosisose väliin
-
keitä vahvaa kahvia ja tomusokeria ja suklaata kunnes
seos on sakeaa (Testaa tipauttamalla pisara kuorrutetta vesikuppiin. Kuorutteen tulee jähmettyä ja tippua kuin kivi kupin pohjalle).
-
kuorruta kakku välittömästi
-
tarjoa kermavaahdon kanssa
Ihanaa, parempaa uutta vuotta kaikille!
4 kommenttia:
Ainakin näyttää erinomaiselta. Millaista tuo aprikoosisose on? onko se hilloa vai itse keitettyä sosetta vai onko sen niin väliä?
Vakkari
Oi, näyttääpä hyvältä. Yhdyn edellisen kommentoijan kysymykseen aprikoosisoseesta. ...ja huolimatta tammikuun maltillisesta syömisestä, taidanpa kuitenkin kokeilla tätä piakkoin.
vakkari: Hei, hyvä kysymys! Tarkennuksena siis, että olen aina keitettänyt ja soseuttanut sen. Oliskohan n. 300-400 grammaa aprikoosia hyvä määrä.
Piikkipaatsama: kOkeile ihmeessä! tarkennus asiaa on tuossa ylhäällä :)
Ei siihen mennytkään kuin kolme vuotta ennen kuin sain aikaan leipoa tätä. :D Oli todella hyvää, vaikka laitoinkin täytteeksi pakastimesta löytynyttä raparperi-porkkanahilloketta. Mokasin myös sen verran että sekoitin desin sokeria jauhojen kanssa kun en tajunnut että se piti säästää munavaahtoon. Tein sitten vaahdon puolella desillä ja se onnistui niinkin. Kuorrutetta tuli aika rutkasti yhtä kakkua varten. Kiitos vielä ohjeesta!
Lähetä kommentti