torstai 28. marraskuuta 2013

Totoro vei sydämeni

Iltaista!

Pitkällisen, vuosien mittaisen kärttämisen jälkeen suostuin mieheni pyyntöön, että tyypillisen action-pläyksen sijaan vuokraisimme japanilaisen Hayao Miyazakin animepiirretyn Naapuri Totoro.
 (Ok, mitähän tämä paljastaa minusta...)

Näin jälkikäteen voin vain todeta, että siis miksi? Miksi olin vuosikausia pistänyt vastaan? Kyllä mieheni tietää paremmin! Jos meillä asustaa tämän näköisiä otuksia, niin olen tietysti heti myyty Totorollekin.


Ja ihan oikeasti, Naapurini Totoro on ehkä sympaattisin ja laadukkain ikinä tehty piirretty. Suosittelen lämpimästi!
Kuva lainattu täältä.

7 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Totoro on ihana, ja haluan oman kissabussin.

Anonyymi kirjoitti...

Ette ilmeisesti tunne oikeaa Totoron tarinaa? Ette kyllä välttämättä haluakaan, se on nimittäin paljon synkempi kuin tuo kiiltokuvapinta, johon se on verhottu. Voi niitä aikoja kun vielä itsekin ajattelin Totoron ja kumppaneiden olevan söpöjä... Sama pätee muihinkin Miyazakin teoksiin.

Turun Tilda kirjoitti...

Elina: Mä myös :)

anonyymi: Tiedän, että elokuva kuvastaa jollakin tasolla Miyazakin omia kokemuksia; hänenkin äitinsä oli tuberkuloosipotilas kuten lasten äitikin piirretyssä.

Totoro on taas japanilaisessa perinteessä peikko tai hirviö, tämän enempää en ole asiasta ottanut selville, mutta kyllähän tarinasta huokuu läpi muitakin tasoja kuin kevyt lasten piirretty. Haluatko avata asiaa enemmän, olisin ihan kiinnostunut kuulemaan!

Anonyymi kirjoitti...

Oletko muuten tutustunut animeen tai Studio ghiblin teoksiin tai Miyazakin ohjauksiin? Suosittelen lämpimästi. :)

Taika kirjoitti...

Ihmeen kauan olet kyennyt välttelemään Totoroa!

Iso-T on ollut oma suosikkini niinkin suuresti että monta vuotta sitten jopa printtasin netistä Totoro-lapasten mallin ja vein sen äidilleni pyytäen häntä kutomaan minulle sellaiset joululahjaksi.

Kun joulu sitten tuli, paljastuivat lapaset paketista vaan paketti kuului sisarelleni!

Äidiltäni olivat siis siskot menneet sekaisin ja väärä ihminen sai Totorot joka niistä ei enää suostunutkaan luopumaan.

Lapasten tekeminen oli ollut rasittava työ joten kesti kolme vuotta ennen kuin itse vihdoin sain sellaiset syntymäpäivälahjakseni muutama viikko sitten :)

Totoron katson dvd:ltä myös pari kertaa vuodessa. En olekaan perehtynyt sen taustoihin, pitää lukaista mistä on kyse.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen myös aivan rakastunut Miyazakin töihin. Ei pysty valitsemaan parasta, kun kaikki on niin ihania; Nausicaa, Porco Rosso, Liikkuva linna...

Anonyymi kirjoitti...

(Ano1 olen)

ÄLKÄÄ LUKEKO jos haluatte säilyttää kauniin ja viattoman mielikuvan Totorosta ym Miyazakin töistä!

En tiedä kuinka moneen teoriaan on saatu vahvistus Miyazakilta itseltään, mutta ainakin Henkien kätkemän kylpylä on hänen(kin) mukaansa itseasiassa bordelli.

Miyazakin elokuvathan tunnetaan pitkälti suloisina ja sympaattisina lasten piirrettyinä, ja sellaisiltahan ne päältä päin näyttävätkin. Esimerkiksi juuri Totorossa on kuitenkin piilotettu synkempi tarina, jonka taustalla on vielä ihan tositapahtumiin perustuva juttu.

Olette ehkä törmänneet sellaiseen versioon Totoro-kuvasta(googlettamalla löytyy), jossa tuo pörröisenä metsänpeikkona tunnettu olio on kuvattu hirviömäisenä ja synkkänä. Se on helposti selitettävissä: vähemmän tunnetun Totoron taustatarinan mukaan Totoro on shinigami eli kuolemanjumala. Se ja nokipallot ovat kuolemanenteitä.
Tässä ne enteilevät tyttöjen kuolemaa, sillä Mei hukkuikin lampeen ja Satsuki puolestaan menehtyi tätä etsiessään. Se söpö kissabussi onkin tie tuonpuoleiseen ja loppuleffan (joskaan elokuvaa ei esitetä kronologisessa järjestyksessä) ajan tytöt ovat jo kuolleita. Heidän äitinsä kykenee aistimaan kuolleet lapsensa koska on itsekin lähellä kuolemaa. Sanotaan myös, että tytöt voi todeta kuolleeksi siitä, että lampikohtauksen jälkeen heiltä puuttuvat varjot. Tätä on kuitenkin hankala sanoa todeksi, sillä se voi johtua myös pimeästä, jonka vuoksi varjot eivät erotu. Kohtaukset, joissa tytöt ovat yhdessä perheensä ja naapureidensa kanssa, ovat takaumia, onnellisia muistoja tai perheen isän(oletettavasti ainoa elossa oleva perheenjäsen) kuvitelmaa.

On useita väitteitä siitä, mihin tositapahtumaan elokuva tarkalleen pohjautuu, mutta toistuvia elementtejä ovat että nuori tyttö murhattiin(ja raiskattiin) ja vanhempi sisko löysi ruumiin, järkyttyi syvästi ja päätyi myöhemmin itsemurhaan. Eräs tällainen tapaus sattui toukokuussa(may) josta Mein ja Satsukin nimet oletettavasti tulevat.

Jos englantia taitaa, tässä vielä pari linkkiä, joissa lisätietoa:
Totoro - http://my.opera.com/sukekomashi-gaijin/blog/tonari-no-totoro
Henkien kätkemä - http://my.opera.com/sukekomashi-gaijin/blog/spirited-away

Anteeksi. Mutta ainakin varoitin.