torstai 10. lokakuuta 2013

Tilda vinkkaa: Taivas + Helvetti. Tarinoita yrittäjyydestä

Torstaista!

Joskus jokin vain kolahtaa. Tämänkertaisella opo-opintojen lähijaksolla kolahduksen aiheutti Terho Puustisen ja Mika Mäkeläisen yrittäjyysaiheinen teos Taivas + Helvetti, joka kertoo innostavasti ja rehellisesti 18 yrittäjästä, jotka saivat lähes kaiken sekä kolmesta muusta yrittäjästä, jotka menettivät paljon mutta selvisivät siitäkin. Kirja sisältää siis eri alojen yrittäjien kasvutarinoita maahanmuuttajayrittäjästä peliyhtiö Rovion perustajaan (sitä pakollista Jari Sarasvuota unohtamatta), mutta suurimman vaikutuksen minuun tekivät nuoret yrittäjät Teemu Nikkanen ja Suvi Widgren.

Parikymppinen Rekolan Kukkatalo Oy:n omistaja Teemu Nikkanen on kuuluisa siitä, että hän työllisti jo alaikäisenä oman äitinsä ja lukuisia muita työntekijöitä. Viime vuoden linnanjuhlissa toimittajat olivat kiinnostuneita haastattelemaan nuorta yrittäjää, jota tilanne jännitti kovastikin. Nikkanen kärsi peruskoulussa lukihäiriöstä ja halusi lukemisen sijaan mieluummin toimia. Kun hän aloitti puutarha-alan työt kesken peruskoulun eräs opettaja kannusti häntä, mutta omien sanojensa mukaan "opo oli kuin tiilisseinä". Tämä pisti kyllä miettimään! Neljässä vuodessa Nikkanen muuten kolminkertaisti yrityksensä myynnin. Herääkin kysymys, miksi koulutusjärjestelmämme on (ollut) niin joustamaton vaihtoehtoisia koulutusreittejä kohtaan?


Suvi Widgren on puolestaan jo kolmannen sukupolven yrittäjä, joka 22-vuotiaana soitti tanskalaisomisteisen Vila-konsernin maajohtajalle ja ilmoitti haluavansa perustaa ketjun franchising-liikeen Jyväskylään. Makeat nauruthan siitä moni sai aluksi, mutta nuori nainen oli tosissaan ja omistaa tällä hetkellä neljä Vila-ketjun liikettä työllistäen 40 työntekijää. Omien sanojensa mukaan Widgrenillä ei ole koskaan ollut "munauksenestojärjestelmää". Kaiken kaikkiaan kirjan yrittäjien asenne oikein hohkaa intohimoa, unelmia, mutta toki myös armotonta työtä. Aion ehdottomasti ottaa kirjan lyhyehköjä artikkeleja opetuskäyttöön ja suositella niitä koulumme opollekin. Kenties näiden tarinoiden avulla joku uskaltaa toteuttaa unelmansa.

Oikeastaan tieni Taivaan + Helvetin pariin on ollut monihaarainen. Osallistuin syyskuun alussa Turussa Hyolin (historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton) järjestämään taloustiedon opettajien koulutukseen, jonka keskeisenä teemana oli taloudellisen kasvun mahdollisuudet nyky-Suomessa. Lintsasin tietysti sen oleellisimman yritysjohtajien paneelin, jonka yhteydessä oltiin jaettu kyseistä yrittäjyysaiheista kirjaa. Hieman nolona pyysin, josko kyseisiä teoksia olisi ollut vielä jäljellä ja sainkin lopulta yhden kappaleen. Kirja jäi kuitenkin ajan puutteen vuoksi pinon päällimmäiseksi lojumaan sillä ajatuksella, että tartun siihen sitten joskus, kun ehdin. Jostain syystä jäin kuitenkin ihmettelemään, miksi teos vaikutti ajankohtaisuuden ohella myös niin tutulta.

No, viikko sitten asia palautui mieleeni. Tajusin, että Taivaan + Helvetin toinen toimittaja, sarjayrittäjä ja talousvaikuttaja Mika Mäkeläinen oli lupautunut jo keväällä tulemaan pitämään meille opoilijoille yrittäjyysillan, jossa hän kertoisi omasta historiastaan yrittäjänä ja ylipäätään omasta yrittäjyysfilosofiastaan. Vierailu muuttui viime hetkellä etäluennoksi, mutta se ei tahtia haitannut. Saimme esittää omia kysymyksiämme ja Mäkeläinen vastaili niihin parhaimman mukaansa.

Minuun Mäkeläisen yhteiskuntavastuullisuus ja uudenlaisen yrittäjyyskulttuurin markkinointi tekivät vaikutuksen. Hän peräänkuulutti intohimoa, unelmia ja periksiantamattomuutta. Näitä periaatteita voi soveltaa kaikenlaisessa toimeliaisuudessa. Mäkeläisestä on hyvä todeta sen verran, että hänet palkittiin Young Entrepreneur of the Year -tunnustuksella vuonna 2011 ja valittiin 40 lupaavimman nuoren eurooppalaisen johtajan joukkoon viime vuonna. Mäkeläisen luotsaaman PopUpCompanyn tavoitteena on tulla Suomen suurimmaksi nuorisotyönantajaksi auttamalla nuoria alkuun yrittäjyydessä. Edelleen tavoitteena on luoda malli, jossa kynnys yrittäjäksi ryhtymiseen olisi mahdollisimman pieni. Nuoret olisivat työsuhteessa PopUpCompanyyn, joka puolestaan huolehtii nuoren puolesta vakuutusturvasta, yrittäjäriskistä ja kaikesta byrokratiasta. Tulevaisuudessa PopUpCompanyn toimintaa on tarkoitus laajentaa muihin ikäluokkiin kuten kotiäiteihin.

PopUpCompany on muuten yhteiskunnallinen yritys eli sen tarkoitus on henkilökohtaisen voiton sijaan tuottaa yhteistä hyvää liiketoiminnan keinoin. Yrityksen omistus on suunnitelmissa säätiöidä tämän vuoden aikana ja käyttää mahdolliset voitot toiminnan kehittämiseen. Mäkeläisen yhteiskuntallinen vaikuttaminen ulottuu muuhunkin toimintaan. Kustantajana hän on luvannut lahjoittaa jokaisesta myydystä Taivas +Helvetti-teoksesta toisen kappaleen jollekin valmistuvalle nuorelle. Tässä siis eräs keino edistää nuorten tulevaisuutta konkreettisesti, vain mitä? Viikonloppuna aion lukea loputkin kirjan artikkeleista!

Kertokaapa, varsinkin te blogiani seurailevat opot ja yrittäjät, omia ajatuksianne aiheesta. Onko teos Taivas + helvetti tuttu?

Kirja inspiroi pohtimaan myös sitä, mikä on minun oma intohimoni. Mikä on se kohta, jossa omat taitoni ja maailman tarpeet voisivat kohdata? Jostain syystä ajattelin, että se voisi olla tämä blogi. :)  Jäädään hauduttelemaan ajatusta...

kuvat haettu: 1 ja 2

3 kommenttia:

Suketus kirjoitti...

Minä luin tämän kesällä ja innostuin kovasti. Kirja herättää ajatuksia, intoa ja vähän pelkoakin (Miten joku uskaltaa? Kaikista riskeistä ja päähänpotkimisista huolimatta!). Minäkin säilön kirjan huolella hyllyyni ja aion käyttää sitä joskus opetuksessa (siis jos joskus vielä opetan yhteiskuntaoppia tai olen opona, nyt en tee kumpaakaan).

Pidin eniten siitä, että kirja ei tuputa mitään, vaikka siinä toki hieman hurmoksellinen henki onkin. Ja tuo yhteiskuntavastuullisuus on keskeinen juttu, tärkeää mietittävää.

Onneksi me voimme olla niitä kannustavia opettajia ja opoja, emme tiiliseiniä. :)

Turun Tilda kirjoitti...

Suketus: Kuvaat hyvin kirjan perusluonetta; se ei tosiaankaan tyrkytä mitään väkisin, vaikka hehkutusta onkin. Tietenkin jutut ovat paikoin melko hurjia kuten tuo Nikkasen työtahti.. Mutta ilman tällaisia avauksia asiat tuskin muuttuvat. Kaikki eivät voi, varsinkaan tulevaisuudessa olla hyvinvointiyhteiskunnalla töissä.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Tilda,
Tutustupa Jyväskylässä toimivaan Tiimiakatemiaan. Suvi Vidgren on sen kasvatteja ja itsekin siellä opiskelleena voin puhua siitä pelkästään hyvää, vaikka/koska opetusmetodit ovat suhteellisen erilaisia verrattuna perus-AMK-opetukseen. Tiimiakatemialla siis opetetaan yrittäjyyttä käytännössä. Ehdottoman hyvä paikka viedä vaikka luokka vierailemaan, jos mahdollista.
Maaret