sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Kävelyllä Turussa: Portsan aurinkoinen

Lauantaina aurinko yllätti Turunkin. Mikä ihana syy lähteä kaupunkiretkeilemään! Tällä kertaa kohteeksemme valikoitui Turun Portsa, sillä miehen piti päästä katsastamaan erään täkäläisen pyöräliikkeen valikoima.


Port Arthur eli tuttavallisemmin Portsa on eräs kuuluisimmista Turun puutalokaupunginosista. Nimensä kaupungisosa on saanut erään itäaasialaisen satamakaupungin mukaan. Aluetta rakennettaessa Suomen isäntämaa Venäjä oli juuri menettänyt kyseisen kaupungin Japanille maiden välisessä sodassa, ja eräs muurareista sattui lohkaisemaan rakentavansa uutta Port Arthuria. Näin nimi jäi elämään ja vakiintui lopulta yleiseen käyttöön.

Portsaa pidetään yhtenä Suomen kauneimmista kaupunginosista ja se valittiin vuonna 2001 valtakunnallisesti vuoden kaupunginosaksi sekä vuonna 2008 puolestaan Turun parhaaksi kaupunginosaksi. Ihmekö tuo, sillä kapeat mukulakivikadut ja värikkäiksi entisöidyt puutalot inspiroivat monia. Vähitellen entinen työläiskaupunginosa onkin muuttunut nuorekkaiden ja trenditietoisten city-ihmisten kaupuginosaksi. Tästä kertoo mm. se, että Portsa on toisaalta yksi Turun kalleimmista asuinalueista.

Sillä aikaa, kun mies etsi pyörää, Tilda pääsi nuuskimaan Portsan tuoksuja... Somaa kahvilaa ei löytynyt, mutta (pahaksi) onneksi Turun vanhin sisustusliike Valoisa.

... sieltä tarttui tietenkin mukaan jotakin "loistavaa" eli tällainen peililasinen kynttilänalusta. Kynttilöiden hehku ainakin triplaantuu pimeinä talvisina hetkinä, kun vadille asettelee erilaisia kristalleja tai helmiä. Liikkeen omistajalla on kuulema tapana tarjoilla uuden vuoden shampanjat samanlaiselta alustalta.


...mutta takaisin Portsaan.Voiko lähikauppa enää somemmaksi tulla?

...tuulta purjeisiin tarjoilee lähikapakka...

..muita silmiä hiveleviä yksityiskohtia häikäisevässä maalisvalossa...

Vaikka olenkin enemmän Nummenpakan ja Littoisten tyttöjä, oli retki Portsaan virkistävä. Mutta kuka perustaisi sen kaipaamani kahvilan alueelle? Vai enkö vain osunut oikealle kujalle?

9 kommenttia:

Duussi kirjoitti...

Asuin vuosituhannen vaihteessa tuossa Valoisan talossa, tuli kyllä piipahdeltua siellä jonkin verran. ;) Ja tietenkin myös tuossa vastapäisessä lähikaupassa, joka muuten silloin vielä taisi olla Ruokavarasto. Kahviloista ei kyllä mullakaan ole havaintoa...?

Ihania kuvia, ihanaa tunnelmaa ja totisesti ihana kaupunginosa! Vaikka muutin Portsasta pois jo vuosia sitten, saan yhä tunnelmoida siellä päivittäin, koska paras reitti tanssitunneille kulkee Rauhankadun mukulakivipään kautta. :)

Trillian kirjoitti...

"Yksi ja yhdeksän, nolla ja neljä, japaneesit pehmitti sen Ryssän-Nikun seljän. -- Kun japaneesit laivoillaan Artturiin kulki, niin sipuli- ja kaalitien ne ryyyssiltä sulki, sumfatiritiralla..."

Tämä laulu vain tuli mieleeni tuosta Port Arthurista, vaikka kuvien ihana tunnelma tuosta aika kaukana onkin :)

Eeva/North and South kirjoitti...

oikeassa olet, kahvilat loistavat portsassa vain poissaolollaan! itse asun ihan keskustan ja portsan rajamailla, ja monesti olen kaipaillut jotakin ihanaa pientä kahvilaa johon istahtaa viikonlopun ratoksi. toivotaan että sellainen ilmaantuu!

Anonyymi kirjoitti...

Asun eräässä noista kuvan taloista :) Portsa on mitä ihanin asuinpaikka. Ikävä kyllä viikonloppuisin ei ole kahvilatarjontaa, mutta jos viikolla käyt esim. Sairashuoneenkadun Josefiinassa tai Kosken leipomon kahviossa, niin saat suussasulavia leivonnaisia tai makeita paloja. Josefiinan juustokakku tai muffinsit ovat mainioita, njam!

Anonyymi kirjoitti...

löytykö miehelle pyörä?

Johanna kirjoitti...

Tuo on kyllä ihanaa aluetta. Ystäväni asuu juurikin tuolla Rauhankadulla ja siellä on kyllä ihana fiilis :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

laitoin aiempaan postaukseeni (kasvisravintola) kommentin antamastasi virheellisestä informaatiosta, kyseinen ravintola ei varmasti pidä siitä, että netissä levitellään väärää tietoa.

Anonyymi kirjoitti...

siis postaukseesi *typokorjaus*

Turun Tilda kirjoitti...

Duussi: Oijoi, oletpa asunut ihanassa paikassa :) Ruokavarasto-nimessäkin on jo omanlaistansa nostalgiaa. Mukulakivikadut ovat kanssa aivan ihania, paitsi jos on korkkarit jalassa ;)

Toivotaan, että kahvila saadaan alueella. näin tulsi käytä Portsassa useammin ihan fiilistelypohjalta :)

Trillian: Hihii, kiitos tuosta :)

Eeva: Pitäisiköhän ehdottaa Portsa-yhdistykselle, että alkaisivat ajamaan asiaa. Mahdetaankohan alueella järjestää koskaan ns. avoimien ovien päivää, jolloin voisi kurkkia iyhmisten koteihin (en suinkaan ole utelias...)? Ainakin Uudessakaupungissa on tuollainen ihana perinne!

anonyymi: Kiitos vinkistä :) Oletpa onnellinen kun asut noissa maisemissa :)

anonyymi2: Juu, muttei tuolta ;)

Johanna: Ystävälläsi on oiva asuinpaikka!

anonyymi3: Kiitos tiedosta, korjaan asian :)