keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Linssipihvit tzatzikikastikkeella (ja paluu päiväjärjestykseen)

Tervehdys!

Päivät rullaavat kovaa vauhtia eteenpäin ja yrityksistä huolimatta en ole ehtinyt postailla mitään valmista. Päiväohjelmaa ovat kuuluneet muun muassa yhdet rippijuhlat, yhdet hautajaiset sekä töihin paluu.

Joo, olen opettaja, mutta tällä kertaa kesäkuu on tarkoittanut kohdallani toistaikseksi ops-työtä ja muuta mukavaa. Ja ihan oikeasti mukavaa, vaikka aluksi hirvitti. Ehkä niinkin paljon, etten halunnut mitään asiasta blogosfäärissäkään mainita. Nyt alkaa jo tuntua siltä, että ehkä se piilevä ammattitaito sisuksista kaivellaan ja esimerkiksi lukiotyön uudet valtakunnalliset linjaukset vaikuttavat hyviltä ja toteuttamiskelpoisilta.

Oikeastaan ainut, mikä tällä erää mietityttää on se, miten kuntoni kestää sitten, kun oppitunnit alkavat joskus elokuussa. Aiemmissa raskauksissahan olen ollut töissä vain ensimmäisen kolmanneksen aikoihin. Nyt sitten mennään sumoasuilemaan turvonneimmillani! Yleensähän elo-syyskuussa tuppaavat rantautumaan ne kuuluisat intiaanihelteet, jotka kyllä jokainen luokkahuoneessa oleillut on tuntenut joskus nahoissaan!

No, jotta ajatus kulkisi selkeämmin, on välillä ravittava kehoa ja mieltä. Tällä viikolla se tarkoitti puutarhatöitä etupihalla (vihdoin!!!) ja maukkaan uuden kasvisruokareseptin testaamista. Ehkä jotakin pientä viilausta tähän seuraavan jakamaani repseptiin täytyy tehdä, mutta lupaavalta vaikutti. Olkaapa hyvät, tässä K-Kaupan linssipihviresepti, joka löytyy myös täältä.

Ainekset


4 annosta
  • 250g (3 dl) punaisia linssejä (GoGreen)
  • 1 1/2 l vettä
  • 1 (120 g) sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chilipalko
  • 1-2 rkl öljyä
  • 1 tl currya
  • 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl hunajaa tai sokeria
  • 2 rkl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
  • 1 kananmuna
Jätin itse taikinasta pois tuon chilipalon ja korvasin sen jauhetulla vastaavalla. Curryn taisin unohtaa muuten vaan ;) Keitin linssit aluksi väärällä, liian suurella vesimäärällä,  joten laitoin varmuuden vuoksi yhden kananmunan sijasta kaksi.

  
Valmistus:

 
30 - 60 min
  1. Keitä huuhdotut linssit vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta linssit siivilässä ja jäähdytä.
  2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Poista siemenet chilistä ja hienonna se.
  3. Kuumenna rasva pannulla. Kuullota sipuli, valkosipuli, chili, curry ja juustokumina rasvassa. Lisää linssit. Mausta suolalla ja hunajalla. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja muna linssiseoksen joukkoon.
  4. Kuumenna öljyä esimerkiksi lettupannulla ja nosta linssiseosta pannulle ja painele tasaisiksi pihveiksi. Paista miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoa lisäksi kermaviili- tai jogurttikastiketta ja salaattia.
 
Lissipihvien kyytipojaksi sopii hyvin tzatzikikastike. Tässä sellaisen helpotettu versio:
 
Tzatzikikastike (4 annosta)

  • 1 keskikokoinen kurkku
  • Valio Eila turkkilainen jugurtti 400 g
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • loraus sitruunamehua
  • loraus hunajaa
  • ripaus suolaa

Valmistus:
  • Raasta raastimella kurkku suikaleiksi ja jätä se valumaan lävikköön. Painele muutamaan otteeseen massaa.
  • Raasta pienemmällä terällä valkosipuli
  • Kun kurkkumassasta ei valu enää nestettä, lisää se jogurtin joukkoon.
  • Lisää joukkoon sitruunamehu, suola ja hunaja. Anna maustua jonkin aikaa.
 
Mielestäni lopputulos oli hyvä. Ensimmäisten epäonnistuneiden pihvien jälkeen tajusin laskea paistopaunnun lämpötilaa ja paistaminen alkoi sujua. Ehkä näitä voisi paistaa uunissakin, jos rasvankäryn haluaa välttää :) Mielestäni linssiruuat ovat kasvisruokien aatelia. Muutama vanhempi linssinen resepti löytyy täältä ja itse otan mielelläni uusia vastaan :)
 
Mukavaa päivänjatkoa kaikille!

2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Meillä on tuolla parhaillaan odottamassa eilistä ruokaa, jossa punaisia linssejä keitettiin vanhaksi epäillyssä Lidlin gazpachossa (joka muuten on loistava ruokatuote ihan omana itsenään!). Mausteena öljyssä pyöräytettyä ras el hanout -mausteseosta, varmaan esim. garam masala tai peruscurry toimisi yhtä hyvin. Eilen se oli keittoa, tänään aiotaan nauttia pastakastikkeena. Linssiruoat ovat mielestäni melkein aina parempia seuraavana päivänä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo resepti onkin jo jonkin aikaa ollut jääkaapinovessa jostain mainoslehtisestä leikattuna. Kiitos innoituksesta, ehkäpä nyt saan aikaiseksi kokatakin linssipihvejä kun joku muukin on onnistunut reseptin kanssa!